Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Gang zlodějů a toxikomanů zadržen na Trutnovsku a Liberecku

TRUTNOVSKO - Obviněný muž z Trutnovska vystupuje v kauze zároveň jako poškozený 

Trutnovští kriminalisté úspěšně ukončili ve spolupráci s libereckými kolegy dokumentování trestné činnosti velmi výkonné organizované skupiny pěti osob z Trutnovska a Liberecka. V těchto dnech obvinili čtyři muže ve věku 31 až 51 let a jednu ženu ve věku 32 let z majetkových, drogových a násilných trestných činů.
V neděli 22. 4. 2012 začala policejní akce zadržením 51letého muže z Trutnovska na výjezdu z obce Pilníkov na Trutnovsku. V úterý 24. 4. 2012 byla  akce ukončena. První zadržený muž jel osobním vozidlem se „zbožím“ přímo za odběrateli. Podle předpokladů kriminalisté nalezli v autě čtyři sáčky s bílou krystalickou látkou, s největší pravděpodobností pervitinem (viz foto PČR).
V průběhu dalších hodin policisté zásahové jednotky společně s kriminalisty zadrželi na Liberecku, Jablonecku, Semilsku a Trutnovsku dalších sedm osob. Kriminalisté disponovali informacemi, že skupina udržuje úzké vztahy s osobami v minulosti odsouzenými za násilnou trestnou činnost a že se jedná o osoby závislé na drogách. U takových osob těžko předvídat reakci na nečekanou situaci a proto byla do akce nasazena zásahová jednotka. Další důležitou informací byl i fakt, že v prostředí, kde probíhalo zatýkání, vyráběli obvinění za pomoci chemických látek drogy a nebylo tedy možné vyloučit ani případnou explozi.
Po obvinění pěti osob z osmi zadržených zajistili policisté při domovních prohlídkách na Trutnovsku, Jablonecku, Liberecku a Semilsku kromě prekurzorů na výrobu drog a většího množství sáčků s bílou krystalickou látkou připravenou k prodeji, také starožitné a umělecké předměty. Ty podle našich informací pocházejí s největší pravděpodobností z trestné činnosti.
 
Vše začalo podle výpovědí obviněných a námi zjištěných skutečností v létě roku 2011. Tehdy byli 51letý muž z Trutnovska a 45letý muž z Liberecka krátce po sobě propuštěni ze stejné věznice, kde si odpykávali trest odnětí svobody. Nedlouho na to začali naši kriminalisté na Trutnovsku a okolí evidovat zvýšené množství vykradených rekreačních objektů. Za touto trestnou činností stál s největší pravděpodobností pro nás velmi dobře známý recidivista z Trutnovska. S přítelem z vězení našli společnou řeč i ve snadném zisku zejména z dovozu prekurzorů a následné výroby pervitinu. Začali tedy společně z Polska vozit léky potřebné k výrobě drog. Postupně se skupina začala rozšiřovat až na konečných pět osob, které vzájemně spolupracovaly. Kruh se začal uzavírat. Na nákup léků si zřejmě zajišťovali peníze prodejem odcizených historických a uměleckých předmětů a dalšího dobře zpeněžitelného zboží. Peníze získané z vyrobených drog opětovně investovali nebo použili pro svoji potřebu.  
Postupem času mezi nimi však začaly panovat rozpory a napětí. To vyvrcholilo loupežným přepadením obviněného muže z Trutnovska a vykradením jeho bytu. Z obou skutků jsou obviněni jeho „parťáci“. Obviněný muž z Trutnovska tedy vystupuje v kauze zároveň jako poškozený. Pikantní je jistě i fakt, že mezi odcizenými předměty jsou i některé, které by mohly pocházet z jeho předchozí trestné činnosti. Škoda, kterou kriminalistům muži vyčíslil, je více než 200 tisíc korun.
 
Po sdělení obvinění ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, zločinu loupeže a přečinů krádeže a porušování domovní svobody byla na tři z obviněných mužů uvalena vazba. Dvaatřicetiletá žena a 36letý muž, oba z Jablonecka, budou stíháni na svobodě. V případě odsouzení hrozí všem pěti obviněným tresty odnětí svobody od 2 do 10 let.
 
Žádáme potencionální poškozené v rámci celé České republiky, kterým byl v minulosti vykraden jejich rekreační objekt a odcizeny umělecké a historické předměty, aby se podívali na webové stránky Policie ČR. Kriminalisté pokračují v rozkrývání trestné činnosti této organizované skupiny a zjištění původu zajištěných věcí by jim samozřejmě v jejich práci velmi pomohlo. Fotografie odcizených předmětů budou vyvěšeny v nejbližších dnech na adrese http://www.policie.cz/clanek/odcizene-predmety.aspx.
Pokud bude majitel schopen doložit vlastnictví odcizeného předmětu, nechť se přihlásí na linku 158, případně kontaktuje přímo trutnovské kriminalisty. Předměty by mohly být po skončení vyšetřování samozřejmě poškozeným majitelům vráceny.
Hodnota těchto zajištěných věcí není v současné době stále vyčíslena, nicméně lze předpokládat, že se bude pohybovat v řádech stovek tisíců korun.
 
Fotogalerie odcizených věcí
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187
29. 4. 2012, 10:00                                                                                                                                                              
 

 

vytisknout  e-mailem