Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řidič tvrdil, že pil až po nehodě

VSETÍNSKO: Ze znaleckého posudku však vyplynulo něco jiného.  

Policisté se setkávají téměř denně na silnicích s řidiči, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu. Ti mnohdy ovlivněni návykovou látkou způsobí dopravní nehodu. Aby se vyhnuli postižení za své neuvážené jednání, vymýšlí různé nepravdivé historky. Například, že alkohol pili až po dopravní nehodě. Toto tvrzení se začíná v poslední době objevovat častěji.
 
V našich statistikách počtu řidičů pod vlivem alkoholu je od počátku roku do konce září uvedeno číslo 463. Tedy čtyři sta šedesát tři nezodpovědných šoférů řídilo po požití alkoholu. V tomto vysokém čísle je zahrnuto i 29 dopravních nehod s alkoholem. Lidé řídí auta po požití alkoholu i přesto, že jim hrozí vysoké sankce nebo dokonce trestní stíhání. Pokud řidič nadýchá nebo má v krvi do 1 promile, hrozí mu ve správním řízení pokuta 10 000-20 000 korun a zákaz činnosti od 6 měsíců až do jednoho roku. Navíc je mu přiděleno až 6 bodů. Pokud má nad jedno promile, jedná se o přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Navíc je mu přičteno 7 bodů. Při zjištění alkoholu u řidiče mu policisté zakážou další jízdu a zadrží řidičský průkaz.
 
Zajímavý případ, kde také sehrál roli alkohol, uzavřeli v těchto dnech dopravní policisté. Letos v létě způsobil v Rožnově p. Radhoštěm jednašedesátiletý řidič dopravní nehodu, kdy se Škodou 136 narazil do zaparkované Škody Felície. Po příjezdu policistů na místo řidič nadýchal 2,75 promile a v krvi měl, jak se později zjistilo, 3,20 promile. Na první pohled se zdá, že se jedná o standardní nehodu pod vlivem alkoholu. Případ však policisté dokumentovali téměř tři měsíce a to proto, že řidič neustále tvrdil, že pil alkohol až po nehodě. Toto tvrzení však kolegové muži vyvrátili. Na základě svědeckých výpovědí a především znaleckého posudku z oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie vyšlo najevo, že šofér měl v době dopravní nehody v krvi více jak jedno a půl promile alkoholu. Rožnovan se až po prostudování znaleckého posudku přiznal, že opravdu alkohol pil již před jízdou. Uvedl, že konzumoval tvrdý alkohol jak před nehodou, tak po ní. Minulý týden mu dopravní policista sdělil podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Ve znamení alkoholu byl i předešlý víkend. Kolegové zastavili v rámci okresu Vsetín při silničních kontrolách celkem 10 řidičů pod vlivem alkoholu. V jednom případě se jednalo o cyklistu, který měl v dechu tři promile. Ve čtyřech případech se jednalo o trestný čin, ve zbylých případech o přestupek.
 
S blížící se sezonou pálení domácích lihovin doufáme, že počet řidičů pod vlivem alkoholu nestoupne!
 
 
21. října 2010, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem