Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Týden mobility v Liberci

KRAJ - Evropský týden mobility probíhá letos v 48 evropských zemích včetně České republiky. Liberec se řadí mezi 26 českých měst, kde v tomto týdnu probíhají aktivity zaměřené na udržitelnou mobilitu. 

Sdílením vpřed!

To je heslo letošního "Evropského týdne mobility", který probíhá po celý tento týden v 48 zemích Evropy. Končí Mezinárodním dnem bez aut dne 22. září. Jedná se již v pořadí o 16. ročník.Obrazek1 .png

Evropský týden mobility je iniciativou Evropské komise a je organizován v desítkách evropských měst již od roku 2002. Jeho cílem je upzornit na možnosti využívání udržitelných způsobů dopravy, které nezatěžují životní prostředí a kvalitu života ve městě tolik jako doprava automobilová, tak i na bezpečnost účastníků silničního provozu. Cílem je nabídnout obyvatelům měst alternativy městské mobility a ukázat jim, že je možné se po městě pohybovat rychle a chytře. Letošním tématem je "Čistá, sdílená a inteligentní mobilita". Sdílení dopravních prostředků šetří naše finance, čas i prostor. V České republice se v letošním roce do této nejrozsáhlejší kampaně zabývající se udržitelnou mobilitou zapojilo celkem 26 měst.

Město Liberec se stejně jako v uplynulých letech zapojilo do této celoevropské akce. Krajské ředitelství policie Libereckého kraje již třetím rokem ve spolupráci s dalšími partnery - Krajským úřadem Libereckého kraje, Magistrátem města Liberce, Týmem silniční bezpečnosti, Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., Českým červeným křížem Liberec, složkami Integrovaného záchranného systému a dalšími spolupracujícími subjekty pořádá pro veřejnost akci "Týden mobility", která se tradičně koná na nám. Dr. E. Beneše v Liberci.

I letos Krajské ředitelství policie ve spolupráci s ostatními partnery připravilo pro návštěvníky akce zajímavý a bohatý program. V dopoledních hodinách byl program určen především pro děti mateřských, základních i středních škol. V odpoledních hodinách byla akce určena široké veřejnosti. 

4Program:

  • Tým silniční bezpečnosti - výukové programy s tématikou bezpečnosti v silničním provozu
  • Ukázka techniky a vybavení složek integrovaného záchranného systému
  • Ukázka autobusu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce včetně simulované autobusové zastávky a přechodu pro chodce
  • První pomoc a zdravověda pod vedením Českého červeného kříže Liberec
  • Ukázka vyprošťování zraněného z havarovaného vozu za součinnosti všech složek Integrovaného záchranného systému
  • Biketrialová show Martina Šimůnka
  • Vystoupení MM Parkour Liberec (parkour - umění pohybu překonávání překážek)
  • Vystoupení B-Soul - ukázka elektromobilu a elektrokola

Kromě bohatého programu byly pro děti připraveny soutěže na několika stanovištích. Mohly si zde vyzkoušet například správné poutání, jízdu zručnosti,  poskytování první pomoci, či si zahrát inteaktivní hru "S Tomíkem na kole". Po absolvování jednotlivých stanovišť obdržely drobný dárek v podobě reflexních prvků, klíčenek, tužek, brýlí, či jiných upomínkových předmětů. Jistě to nebyly jen dárky, co si z této akce děti i široká veřejnost odnesla, ale také důležité a zajímavé informace, praktické znalosti a v neposlední řadě zážitky. 
 

20.9.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem