Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

U nás v Ostravě - 1. 4. 2010

Ostrava - S pervitinem za volantem; „Sklepař“ zadržen!; OPAKOVANÁ VÝZVA!!! - „Neposkytl pomoc a ujel“  

S pervitinem za volantem
 
 
Ostravští kriminalisté zahájili v těchto dnech trestní stíhání třiadvacetiletého muže z Petřvaldu na Karvinsku.
Ten dne 26. 1. letošního roku způsobil dopravní nehodu na ul. Čs. Armády v Ostravě Michálkovicích. Pod vlivem návykové látky, konkrétně metamfetaminu řídil osobní vozidlo Nissan. Díky tomu se této činnosti nevěnoval tak, jak mu zákon ukládá. Nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a při projíždění levotočivé zatáčky nezvládl řízení vozu a ve smyku přejel do protisměru na přilehlé parkoviště. Zde narazil do zaparkovaných osobních automobilů Renault Twingo a Škoda Fabia, na kterých způsobil škodu za 130 tisíc korun.
Později provedenými úkony bylo zjištěno, že řidič měl v krvi 0,23 mg/l metamfetaminu a 0,06 mg/l amfetaminu.
Řidič se dopustil trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Svým jednáním způsobil značnou škodu a mohl ohrozit život nebo zdraví lidí. Za výše uvedený trestný čin mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Muž je stíhán na svobodě.
 
 
 
„Sklepař“ zadržen!
 
 
Dne 30. 3. 2010 zadrželi ostravští policisté dvaatřicetiletého recidivistu z Ostravy Hrabůvky.
Ten má na svědomí celkem osm krádeží ve sklepních kójích v městských obvodech Hrabůvka, Zábřeh a Fifejdy. Tuto trestnou činnost páchal i přesto, že byl v loňském roce odsouzen ostravským Okresním soudem k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 400 hodin, které dosud nevykonal.
Svou poslední sérií krádeží započal na začátku letošního roku, kdy se vloupal do sklepní kóje v domě na ulici Mitušové v Ostravě Zábřehu. Jeho protiprávní chování poté odnesli i obyvatelé domů na ulicích U Nové školy, Provaznické, Volgogradské, Čujkovové a Ahepjukové. Ve všech případech se vloupával do sklepních kójí, ze kterých kradl vše, co se dalo zpeněžit. Majitelům odcizil např. hliníková kola s pneumatikami, lyžařské boty, parní čistič, kolečkové brusle, rybářské pruty, elektrické nářadí a další věci.
Tímto jednáním způsobil škodu ve výši 253 230 korun. Jeho protiprávní jednání, konkrétně spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody, mu vynesly návrh na vzetí do vazby. V případě odsouzení mu za ně hrozí až pětiletý pobyt ve vězení.
 
OPAKOVANÁ VÝZVA!!!
 
„Neposkytl pomoc a ujel“
 
Ostravští policisté intenzivně pátrají po dosud neznámém pachateli, který dne 12.2.2010 krátce před půlnocí, řídil dosud neustanovené vozidlo po ulici Sládečkova (ve směru jízdy od ulice Bláhova k ulici Petřvaldská) v Ostravě-Michálkovicích. Neznámý řidič(ka) pak dosud nezjištěným vozidlem najel zřejmě na při levém okraji vozovky ležícího 33letého muže. Z místa střetu pak podezřelý odjel, bez toho, že by těžce zraněnému muži poskytl potřebnou pomoc.
Viditelně zraněný muž, ležící na silnici poblíž domu, byl nalezen osádkou vozidla zn. VW Passat, která neváhala a okamžitě přivolala pomoc. Muž byl převezen s těžkým zraněním do nemocnice. Policisté provedli ohledání místa činu, ve sněhu byly po nálezu zraněného patrny stopy vozidla. Dále byly provedeny prověrky vytipovaných míst, zjištění možných svědků i pátrání po předmětném vozidle. V průběhu prověřování byl zjištěn i pohyb poškozeného před dopravní nehodou i současný pobyt zraněného cizince. Intenzivní pátrání pokračovalo i dnes, byly zajištěny věci poškozeného a byly realizovány další prověrky. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku.
Jakoukoliv informaci k předmětné vážné dopravní nehodě přijmeme na kterékoliv policejní služebně či bezplatné lince 158. Věc prověřuje por. Bc. Jaromír Vávra, komisař 11. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava, tel. 974 725 446.
 
Nový trestní zákoník (účinný od 1.1.2010) pamatuje na řidiče dopravního prostředku, který neposkytl pomoc po dopravní nehodě, na níž měl účast, trestem odnětí svobody až na pět let nebo zákazem činnosti. Za přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti může být přitom pachateli uložen trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.
 

vytisknout  e-mailem