Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

U nás v Ostravě - 9. 4. 2009

“To je to jejich malování....”; Zastavárny pod drobnohledem; Se třemi promilemi skončil na střeše 

“To je to jejich malování....”

Policejní komisař sdělil obvinění 18letému mladíkovi pro trestný čin poškozování cizí věci. Obviněný měl od července 2008 do března 2009, celkem ve 13 případech nastříkat sprejem různé nápisy na rozličné objekty. Paleta barev sahala od červené, přes fialovou, černou, bílou, hnědou, žlutou barvu ke světle modré a stříbrné. Novodobá „výtvarná díla“ se zaskvěla na domech v Ostravě-Hrabůvce (Cholevova ulice, Horní ulice), v Ostravě-Bělském Lese (Dr. Šavrdy, Mitušova, Jiřího Herolda, Vaňkova), a jednou v Ostravě-Zábřehu na Pavlovově ulici. Nápisy v různých velikostech od 40 cm do 320 cm byly nastříkány na fasády obytných domů, školy, prodejny. Některé nápisy byly neidentifikovatelné, jindy se na objektech objevila písmena „CRS“, „RPS“, „PRS“. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 75 500 korun. Podezřelý byl zadržen kriminalisty v rámci speciální bezpečnostní akce  kolem 04.00 hodiny ranní, když stříkal spreji na zadní stěnu novinového stánku nápis „CRB“ stříbrnošedou barvou. Dřepící muž se snažil schovat oba použité spreje za zády, poté co spatřil policisty.
Novodobému „samozvanému umělci“ hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest.


Zastavárny pod drobnohledem

Policisté Obvodního oddělení Ostrava-Mariánské Hory dne 8.4.2009 realizovali speciální bezpečnostní opatření s názvem „VĚCI“. V průběhu akce bylo zkontrolováno celkem osm zastaváren (bazarů) v teritoriu Ostrava-Mariánské Hory. Policisté zkontrolovali celkem 179 kusů mobilní telefonů, osm kusů ručního elektrického nářadí a pět kusů spotřební elektrotechniky. Detailní kontrole neunikly dva mobilní telefony, které policisté zajistili.
Zajištěn byl mobilní telefon zn. Nokia, který pachatel odcizil volně odložený batoh z nákupního vozíku dne 20.2.2009, v době od 16.00 hodin do 16.30 hodin. Pachatel využil nepozornosti nakupující 54leté ženy v obchodním centru na Vítkovické ulici v Moravské Ostravě. Spolu s batohem zmizely dva mobilní telefony, brýle. Poškozená předběžně vyčíslila škodu ve výši asi 10700 korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin krádež. Druhý zajištěný telefon byl odcizen na frýdeckomístecku.
Obdobná speciální opatření budou pokračovat i nadále. Kriminalisté při pátrání po věcech provádí prověřování v zastavárnách v podstatě každodenně.


Se třemi promilemi skončil na střeše

Se třemi promilemi....jpg Se třemi promilemi....jpg

Z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky byl obviněn 32letý řidič motorového vozidla zn. Opel Corsa. Muž je podezřelý, že dne 2.4.2009, kolem 01.50 hodin řídil motorové vozidlo po předchozím požití alkoholu a havaroval v Ostravě-Nové Bělé, na ulici Plzeňské (ve směru jízdy od obce Krmelín ke křižovatce s ulicí Mitrovickou). Muž zřejmě nezvládl řízení při jízdě na suché vozovce narazil do betonového můstku u domu. Následkem nárazu bylo vymrštění a rotaci vozidla, po pádu zůstalo vozidlo v příkopu převráceno na střeše.
Děsivý následek se dal očekávat. Při orientační dechové zkoušce byla u řidiče naměřena hodnota 3,56 promile alkoholu v dechu. Řidič se podrobil lékařskému vyšetření i odběru krve. Policistům doznal požití alkoholu, konkrétně piva i slivovice.
„Veselému“ řidiči teď hrozí trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti. Před nastupujícími svátky jara, Velikonocemi, apeluji důrazně na řidiče, aby neřídili vozidla ovlivněni alkoholem. Vězte, že policisté budou na silnicích intenzivně dohlížet na bezpečný provoz a budou důrazně řešit nerespektování příslušných zákonných ustanovení, tak aby Vám zajistili bezpečné návraty do Vašich domovů.

vytisknout  e-mailem