Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

U nás v Ostravě - 9. 6. 2009

„Záhady objasněny“; „Spí na hrášku?“ 

 „Záhady objasněny“

Policejní komisař sdělil obvinění 33leté ženě pro trestný čin krádež a neoprávněné držení platební karty. Obviněná se měla dne 14.4.2009, kolem 14.15 hodin, nezjištěným způsobem zmocnit platební karty 43letého muže. Prostřednictvím cizí platební karty pak měl žena provést celkem třikrát neoprávněné výběry finanční hotovosti, ve výši  dvakrát 4 000 korun a jednou ve výši 1 000 korun. Majitel vyčíslil škodu na majetku ve výši 9 000 korun. Žena byla v posledních letech odsouzena Okresním soudem Karviná i dvakrát Okresním soudem Ostrava pro trestné činy krádeží a v jednom případě neoprávněného držení platební karty k nepodmíněným trestům odnětí svobody.
Poškozený se domníval, že platební kartu ztratil. U karty neměl mít uveden identifikační kód PIN. „Záhada“ byla později objasněna kriminalisty. Obviněná měla muži nabídnout sexuální služby. Později měl poškozený svěřit svou platební kartu i s identifikačním kódem, aby provedla výběr finanční částky ve výši 4 000 korun. Žena měla však bez vědomí majitele karty provést další výběry peněz.

Sdělení podezření formou zkráceného přípravného řízení pro trestné činy krádež a neoprávněné držení platební karty si vyslechl také 43letý muž z Ostravy. Skutek se začal odvíjet podobně jako v prvním případě. Pravděpodobnou ztrátu své platební karty oznámila policistům 44letá žena. Poškozená přijela dne 18.4.2009, kolem 05.30 hodin, na benzinovou čerpací stanici v Ostravě-Hrabůvce. Na cestě do práce se žena zastavila pro nákup několika drobností, které zaplatila platební kartou. Žena ztrátu karty zjistila až dva dny poté. Policistům obdobně jako ve výše zmíněném případě uvedla, že kartu musela ztratit pravděpodobně na benzinové čerpací stanici.
Vysvětlení „záhady“ pak bylo mnohem jednodušší. Cesta k podezřelému však tentokrát vedla přes všímavého policistu. Při nástupu do služby policista zareagoval na fotografii neznámého pachatele, který provedl neoprávněné výběry peněz prostřednictvím platební karty. Podezřelý na fotografii připomínal muže, se kterým v minulosti řešil přestupek v dopravě. Dále si kolega vzpomněl, že muž byl jedním z účastníků dopravní nehody, kterou policista zajišťoval. Ideálním poznávacím „znamením“ byly masivní prsteny z bílého kovu, které nešly přehlédnout. Policistova velmi dobrá paměť sahala také k informaci, kde se muž zdržuje (odlišně od místa trvalého pobytu) a dokonce si vzpomněl, že se muž při prověřování dopravní nehody odmítl podrobit testu na přítomnost psychotropních a omamných látek.
Dalším prověřováním policisté zjistili, že muž v inkriminovaný den měl přijet vozidlem spolu se ženou na benzinovou čerpací stanici. Poté, co si zaplatila nákup, měla žena zapomenout platební kartu. Bez jejího vědomí se měl muž platební karty zmocnit a později provést neoprávněné výběry na více místech v různých částkách. Způsobená škoda byla poškozenou vyčíslena na 10 400 korun. Muž identifikační kód znal z dřívější doby, kdy mu žena platební kartu svěřila i s kódem PIN, aby provedl finanční transakci. Oběť a podezřelý se mají znát zhruba jeden rok.
Na pachatele předmětných trestných činů pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na dvě léta.

Několik možných doporučení pro bezpečnou manipulaci s platebními kartami na závěr:
platební kartu zásadně nikomu nepůjčujte
zapamatujte si identifikační kód PIN, nikdy jej neuschovávejte společně s kartou
nesdělujete nikomu Vás PIN, a to ani rodinným příslušníkům, policistům či bankám (nikdo není oprávněn Váš PIN vyžadovat)
k případné blokaci karty si uložte předmětné číslo banky přímo do mobilního telefonu
při platbách si zkontrolujte, zda Vám byla karta vrácena v pořádku, zda nedošlo k záměně..
k bankomatům přistupujte jednotlivě, transakce neprovádějte pod dohledem cizích lidí, při zadávání PIN kódu nenechejte nikoho nahlížet přes rameno a mnoho dalších „klasických“ rad pro bezpečné chování..

Dojde-li ke ztrátě, odcizení karty, ji okamžitě zablokujte!

 

„Spí na hrášku?“


Ostravští policisté intenzivně pátrají po dosud neznámém  pachateli, který v době od 15.00 hodin dne 5.6.2009 do 07.00 hodin dne 8.6.2009, vnikl zřejmě nezajištěným, otevřeným oknem do skladu v Ostravě-Vítkovicích, a odcizil dvanáct kusů vakuově balených matrací za zhruba 120 000 korun. Pachatele(lů) s matracemi si mohl všimnout svědek, přece jen se nejedná o malý předmět, i počet odcizených balení je nezanedbatelný. Jakoukoliv informaci ke skutku přijmeme na lince 158 či kterékoliv policejní služebně. Policisté provedli ohledání místa činu, zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.
 

vytisknout  e-mailem