Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Účelové pozvání

Ms kraj - pozvání neznámých cizinců jim přineslo trestní stíhání 


Pozvání do ČR je úřední tiskopis, který ověřují pracovníci cizinecké policie. Je jednou z náležitostí, které cizinci dokládají při žádosti o vízum ČR. Zvoucí osoba se zavazuje, že disponuje finančními prostředky k pobytu zvaného cizince, tzn., že je schopna uhradit náklady spojené nejen s obživou a ubytováním cizince po celou dobu jeho pobytu na našem území, ale také spojených s vycestováním (např. zakoupením letenky do země cizincova trvalého pobytu) nebo možným lékařským ošetřením. Z toho zcela evidentně vyplývá, že každý zvoucí na sebe bere dost velký finanční závazek.

Riziko nejen finanční újmy, ale také trestního stíhání, na sebe vzalo několik žen a mužů z Ostravska, kteří v roce 2009 pozvali do České republiky cizince z třetích zemí, o jejichž existenci měli pouze sporadické informace. K tomuto kroku je přiměli devětatřicetiletý muž a jednačtyřicetiletá žena. V průběhu roku 2009 je nezávisle na sobě oslovili s tím, aby na tehdejších odděleních cizinecké policie v Ostravě a Novém Jičíně podali k ověření „Pozvání do České republiky“. Tyto dokumenty měly sloužit jako podklad pro udělení víza ČR. Jelikož ani jeden z oslovených cizince neznal, veškeré osobní údaje pozývaných, které musí úřední tiskopis obsahovat, jim oba organizátoři nadiktovali a pomohli jim tiskopisy vypsat. Také jim zapůjčili potřebnou výši finančních prostředků, které musí zvoucí osoba při ověřování „Pozvání“ doložit. V některých případech je dokonce zavezli na příslušná oddělení. Je nasnadě, že vyřizování na „úřadě“ mělo být náležitě finančně ohodnoceno. Byla jim přislíbena peněžitá odměna, která se pohybovala od 2 000,- do 30 000,- Kč. Pokud je řeč o příslibu, několik lidí se slíbených peněz nedočkalo a většině byla vyplacená „pouze“ záloha. Jelikož zvoucí osoby měly všechny náležitosti nutné k ověření „Pozvání do České republiky“ v pořádku, neměli v té době cizinečtí policisté důvod k jeho nepotvrzení..

Policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje se účelovými pozváními začali zabývat v polovině loňského roku, a to v rámci evropské policejní spolupráce. Cizinci, kteří na základě ověřených „Pozvání" získali krátkodobá víza, použili Českou republiku pouze pro vstup do Schengenského prostoru. Svůj pobyt u nás zkrátili na nejmenší možnou míru a pokračovali dále do zemí, které jim skýtaly daleko lepší ekonomické možnosti.

Je jistě zřejmé, že prověřit, zadokumentovat a dokázat tuto trestnou činnost vyžaduje množství úsilí a pečlivé, trpělivé a mravenčí práce. Což se nakonec vyplatilo. Během března a dubna letošního roku policisté zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území ČR (§ 171 písm. d odst. 1 trestního zákona) nejprve s osmi muži a dvanácti ženami, kteří se nechali přimět k podvodnému jednání. Na základě výpovědi v síti policistů posléze uvízli také oba organizátoři. Jednotlivým osobám, které se propůjčily k nápomoci k neoprávněnému pobytu na území České republiky, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Oba organizátoři mohou ve vězení strávit až tři roky.

V minulosti cizinecká policie mnohokrát informovala o rizicích, která jsou spojená se zdánlivou formalitou, kterou se může pozvání do ČR jevit. Mnozí lidé si nemusí uvědomit, jak velký finanční závazek na sebe mohou vzít, když pozvou člověka, kterého řádně neznají. Nejen že se zavazují k úhradě náležitostí spojených s jeho pobytem (jak bylo uvedeno v úvodu), ale v případě, že tiskopis slouží jako podklad pro udělení dlouhodobého víza, se zavazují také ke splnění finančních náležitostí spojených s vyhošťováním cizince. Navíc uvedený případ vykresluje, jak snadno se může člověk dostat do konfliktu se zákonem. A nemusí se jednat jen o majetkový prospěch, stačí „naletět“ podobným organizátorům, kteří se mohou zaštítit touhou pomoci potřebným a lidskou solidaritou.

 

 


por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
5.6.2012
 

vytisknout  e-mailem