Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událo se v Ostravě - 30.4.2009

“Tři jednou ranou”, “Kola vystřídaly nohy” 

vozidlo_1 vozidlo_1
vozidlo_1b vozidlo_1b

“Tři jednou ranou”, “Kola vystřídaly nohy"

“Tři jednou ranou”
      Hned ze čtyř trestných činů byl obviněn 37letý muž z Bílovecka. Policejní komisař muži sdělil obvinění pro trestné činy ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání i neoprávněné užívání cizí věci. Tomuto přepestrému spektru předcházela „zběsilá“ jízda „neřidiče“ a následné dopravní nehody.
      Obviněný se měl v přesně nezjištěné době, od 16.00 hodin dne 19.1.2009, do 10.55 hodin dne 20.1.2009, přes nesouhlas matky zmocnit jejího motorového vozidla zn. Škoda 120 L. Dále je muž podezřelý, že dne 20.1.2009 (v době od 10.35 hodin do 10.55 hodin) řídil vozidlo po ulici Bohumínské, ovlivněn alkoholem a před křižovatkou s ulicí Dědičnou, narazil zezadu do motorového vozidla zn. Škoda Octavia, které zastavilo na „červenou“. Po dopravní nehodě však řidič z místa ujel, aniž by zastavil a pokračoval přes křižovatku k ulici Orlovské a na ulici Mariánskohorskou. Muž řídil vozidlo v levém jízdním pruhu a zhruba 100 metrů před čerpací stanicí došlo ke smyku vozidla, nárazu do svodidel, přičemž bylo vozidlo odraženo zpět do pravého jízdního pruhu, kde následně došlo ke střetu s jedoucím nákladním motorovým vozidlem zn. Tatra 815. Po nehodě vyjel řidič vpravo mimo pozemní komunikaci, kde přes vyvýšený obrubník i zatravněnou plochu přejel do prostoru čerpací stanice a narazil do zaparkovaného nákladního vozidla zn. Fiat Ducato. Při orientační dechové zkoušce řidiče byla vykázána hodnota 1,42 promile alkoholu v dechu. Krevním rozborem však byla u řidiče zjištěna hodnota 3,41 promile alkoholu. Majitelé poškozených vozidel předběžně vyčíslili škodu na celkem 65 000 korun a škoda za zhruba 10 000 korun byla způsobena také poškozením svodidel.
     Řidič byl navíc v roce 2007 odsouzen za trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání šesti týdnů a byl mu také uložen trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení na dvě léta. Dále byl muž potrestán peněžitým trestem ve výši 25 000 korun.

Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, muži hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

vozidlo_2 vozidlo_2
vozidlo_2b vozidlo_2b

“Kola vystřídaly nohy"
      Ujet stůj co stůj, se pokoušel dnes v noci 18letý mladík policistům pohotovostního a eskortního oddělení Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje v Ostravě. Kolem 21.30 hodin, dne 29.4.2009, si policisté povšimli vozidla zn. Honda Accord, jenž ohrožovalo bezohlednou jízdou ostatní účastníky silničního provozu v Ostravě-Porubě na Polské ulici. Policisté proto okamžitě zareagovali a předepsaným způsobem chtěli vozidlo zastavit. Řidič však začal zrychlovat, nereagoval na žádný pokyn k zastavení a ujížděl po ulicích Francouzská, Jilemnického náměstí, Stavební, Opavská, Francouzská a znovu Polská, kde odbočil do ulice Sabinova. Řidič z vozidla vyskočil a snažil se utéci k ulici Opavské, nereagujíc na opakovanou výzvu k zastavení. Policisté však muže dostihli a zadrželi. U muže policisté nalezli dvě “psaníčka” s obsahem bílého prášku.
     Motivem řidičova jednání byla pravděpodobně skutečnost, že není držitelem příslušného řidičského oprávnění a rozsudkem Okresního soudu Ostrava mu byl uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorovoých vozidel od roku 2007 do července 2015. Policisté si povšimli také charakteristického příznaku ovlivnění řidiče návykovou látkou, znatelně lesklých očí i vrávoravé chůze. Provedený orientační test k detekci drog, Drugwipe 5+, byl pozitivní na přítomnost amphetaminu. Mladík policistům doznal požití pervitinu.
Muž se však nesnažil policistům utéci poprvé. Dne 25.8.2008, kolem 12.50 hodin, řídil motorové vozidlo zn. Honda Accord v Ostravě na ulici Aviatiků. Při kontrole řidič předložil řidičský průkaz. Policisté však zjistili, že osoba na fotografii řidičského průkazu se nepodobá mladíkovi, který průkaz předložil. Dále bylo zjištěno, že doklad byl odcizen. Při zjištění této skutečnosti, se řidič dal na útěk, byl policisty dostižen a zadržen za použití donucovacích prostředků. I tehdy měl uložen platný zákaz činnosti, na dobu od března 2008 do července 2011.
       Dne 26.1.2009 řídil mladík kolem 20.35 hodin, motorové vozidlo zn. Honda Accord, po ulici Muglinovské v Ostravě. Tentokrát při kontrole předložil řidičský průkaz, který oprávněný ztratil. V této době měl zákaz činnosti na dobu od října 2007 do srpna 2009.
Ostravští policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění i ohrožení pod vlivem návykové látky. V současnosti je muž v policejní cele, policisté zjišťují také původ a majitele motorového vozidla zn. Honda Accord. Vodiče elektroinstalace v prostoru spínací skříňky byly totiž poškozeny (“vytrhány”). Není proto vyloučena ani kvalifikace skutku pro další trestný čin.

Jak to viděl denik.cz

vytisknout  e-mailem