Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku za dne 18.3.2009 na 19.3.2009

Oznámení o uložení bomby v restauraci Harry bar v Kravařích - objasnění 

Šíření poplašní zprávy anonymním oznámením o uložení bomby v restauraci Harry bar na ulici Opavské v Kravařích


Dne 19.3.2009 na základě anonymního oznámení byly policisty z obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Šíření poplašné zprávy“, kterého se měl dopustit dne 18.3.2009 v době kolem 23:40 hod. neznámý muž tím způsobem, že na ulici Opavské v Kravařích, z veřejného telefonního automatu sdělil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 tato slova : „Vidím, že jste moje varování nebrali vážně, Kravaře, Harry bar, 15 minut, vybuchne bomba, mějte se pěkně“ a poté zavěsil, čímž způsobil nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva baru tím, že rozšiřoval poplašnou zprávu, která je nepravdivá a sdělil jí policejnímu orgánu. Provedenou kontrolou shora uvedené budovy restaurace nebylo žádné nástražné výbušné zařízení nalezeno.


Bližší informace o provedeném šetření + objasnění případu :


Dne 18.3.2009 ve 23:41 hod. oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 anonym (muž) volající z veřejného telefonního automatu (VTA) umístěného před vstupem do budovy restaurace HARRY BAR, že do 15-ti minut vybuchne v Harry baru na ulici Opavské v Kravařích bomba.

Po tomto oznámení byla ihned na místo vyslána službu konající dvoučlenná policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Kravařích, kdy při příjezdu se před uvedeným barem nenacházely žádné podezřelé osoby a ani během jízdy k restauraci policisté nepotkaly nějakou podezřele se chovající osobu.

V restauraci Harry bar se v době šetření nacházelo sedm hostů včetně obsluhy, kteří byli ztotožněni a podali případná svědectví k celé záležitosti. Policisté vyzvali hosty restaurace, aby opustili prostory Harry baru a přemístili se do bezpečné vzdálenosti od objektu, který byl zajištěn do příjezdu policejních specialistů.

Ve 23:55 hod. téhož dne se na místo dostavil policejní psovod z územního odboru vnější služby Opava se služebním psem Karem a v 00:20 hod. dne 19.3.2009 se na místo dostavil policejní psovod Krajského ředitelství Policie České republiky Severomoravského kraje Ostrava se služebním psem Artem, který je vycvičený na vyhledávání nástražných výbušných systémů. Psovodi prošli se psy vnitřní i vnější prostory budovy restaurace Harry bar, kdy tyto prověrky byly s negativním výsledkem, případně podezřelý předmět nalezen nebyl.

Na místo se rovněž dostavil i kriminální technik z opavské policie, který provedl ohledání celé restaurace a veřejného telefonního automatu, z něhož bylo telefonováno a pořídil fotodokumentaci.

Policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Kravaře provedla šetření v okolí restaurace i v okolních ulicích, kdy nezjistila pohyb žádné podezřelé osoby ani výskyt podezřelé věci.

Ke zranění osob ani škodě na majetku nedošlo, po řádné prohlídce byl případ zadokumentován a věc byla následně intenzivně šetřena ze strany kravařských policistů ve spolupráci s opavskými kriminalisty.


Na základě pořízeného hlasového záznamu z linky 158, na podkladě prvotního šetření na místě činu a výslechu zúčastněných osob v restauraci a rovněž na velice dobré místní a osobní znalosti policistů z obvodního oddělení PČR v Kravařích ve spolupráci s opavskými kriminalisty územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava byl jako pachatel trestného činu „Šíření poplašné zprávy“ zjištěn muž ročníku narození 1985 v Kravař, který chvíli před svým telefonickým oznámením o uložení bomby v restauraci Harry bar z ní odešel s tím, že je mu špatně, ale následně se do restaurace vrátil zpět a vlastně zde byl až do příjezdu policistů a patřil mezi osoby, které byly evakuovány, které tedy byly vyzvány policisty k opuštění restaurace.


V dopoledních hodinách dnešního dne byl třiadvacetiletý muž předveden na policejní služebnu v Kravařích, kde se ke svému protiprávnímu jednání doznal. Při výslechu nedokázal sdělit, proč takto jednal, údajně si myslel že to bude legrace a svůj čin spáchal pod vlivem alkoholu. Jedná se o muže, který byl již v minulosti 3x soudně trestán pro majetkovou trestnou činnost, kravařskými policisty byl v této chvíli eskortován k policejnímu komisaři územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, který mu s největší pravděpodobností sdělí obvinění z trestného činu „Šíření poplašné zprávy“, za který mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitý trest.

vytisknout  e-mailem