Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 1.5.2011

Opava - Objasnění případu drogové problematiky na Opavsku 

Drogová problematika na Opavsku

V těchto dnech policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1981 z Opavy-Kateřinek, muže ročníku narození 1981 z Brumovic a muže ročníku narození 1982 z Dolního Benešova jako obviněných ze spáchání zločinu „Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“, kterého se měli dopustit tím, že :
1) prvně jmenovaný muž ročníku narození 1981 z Opavy-Kateřinek v době od listopadu roku 2010 do 26.4.2011 opakovaně, nejméně v 10-ti případech, umožnil spoluobviněnému muži ročníku narození 1982 vyrábět pervitin z léků Sudafed a Modafen obsahujících pseudoefedrin, a to v jeho bytě v jednom z panelových domů na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách
2) druhý výše uvedený muž ročníku narození 1981 z Brumovic v době od února letošního roku do 26.4.2011 opakovaně, nejvíce však 5 x, vezl jím užívaným služebním motorovým vozidlem značky Škoda Octávia spoluobviněného muže ročníku narození 1982 do Polska za účelem nákupu léčiv Sudafed a Modafen obsahujících pseudoefedrin pro nedovolenou výrobu pervitinu, kdy odměnou za tuto činnost mu byly poskytnuty dávky pervitinu
3) třetí jmenovaný obviněný muž ročníku narození 1982 z Dolního Benešova od měsíce listopadu loňského roku do 26.4.2011 v jednom z bytů na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách, a to i několikrát do měsíce, z léků Sudafed a Modafen obsahujících pseudoefedrin a zakoupených převážně v Polsku, vyráběl za pomocí fosforu, toluenu, kyseliny chlorovodíkové a dalších potřebných chemikálií a laboratorního skla pervitin, přičemž takto vyrobil nejméně 80 gramů pervitinu.
Takto vyrobený pervitin pak od listopadu 2010 do 26.4.2011 poskytl v celkem 5-ti případech ženě ročníku narození 1987 z Opavy, který jí dával zdarma. Dále ve stejné době poskytl ve čtyřiceti případech pervitin ženě ročníku narození 1991 z Opavy, kdy pervitin jí vždy dával zdarma. Pervitin jako protislužbu za nájem bytu poskytoval výše jmenovanému muži ročníku narození 1981 z Opavy-Kateřinek, kdy mu dal nejméně 20 g pervitinu v celkové hodnotě 25.000,- Kč. Dále v 8 případech poskytl pervitin výše jmenovanému muži ročníku narození 1981 z Brumovic jako protislužbu za „jeho čas a projeté pohonné hmoty“ při dopravě do Polska.
Vyrobený pervitin poskytoval i dalším doposud přesně neustanoveným osobám na území Opavy a v okolí, a to již v době od října roku 2010 do 26.4.2011.
Pervitin - metamfetamin je psychotropní látka zařazená do seznamu II podle Úmluvy o psychotropních látkách v příloze číslo 5 zák. č. 167/1998 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Výše jmenovaný obviněný devětadvacetiletý muž z Dolního Benešova dne 5.1.2011 ve večerních hodinách řídil postupně v Kravařích, Dolním Benešově, Bohuslavicích, Vřesině, Darkovičkách a Hlučíně osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Astra, kdy byl stavěn a kontrolován hlučínskými policisty na ulici ČSA, kdy provedenou kontrolou bylo zjištěno, že tento automobil řídil po předchozím požití návykové látky, což bylo zjištěno orientačním vyšetřením na návykovou látku analyzátorem Drugwipe 5+ s následným lékařským vyšetřením, kdy z výsledku toxikologického vyšetření Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava vyplývá, že v době řízení automobilu jeho moč byla pozitivní na metamfetamin, amfetamin a metabolit THC. Tedy byl v danou dobu ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.

Dne 26.4.2011 opavští kriminalisté zahájili realizaci celého případu, a to úkony podle trestního řádu (prohlídka jiných prostor a domovní prohlídka), při kterých došlo k zajištění věcí a stop důležitých pro trestní řízení, mimo jiných i k zajištění malého množství pervitinu a přesně nezjištěného množství marihuany (vše bude předmětem kriminalistické chemické expertízy).
Téhož dne ve večerních hodinách došlo na základě předem uděleného souhlasu Okresního státní zastupitelství v Opavě k omezení svobody muže ročníku narození 1982 z Dolního Benešova a ve stejnou dobu došlo k omezení svobody muže ročníku narození 1981 z Brumovic, a to bez předchozího souhlasu OSZ Opava, neboť věc nesnesla odkladu a předem uděleného souhlasu nešlo dosáhnout. O zadržení obou mužů byl ihned vyrozuměn dosahový stání zástupce, kdy následně byli oba muži umístěni do policejních cel při Územním odboru Policie České republiky v Opavě.
Po provedených procesních úkonech byl starší z mužů dne 27.4.2011 propuštěn a na mladšího muže byl vydán podnět k jeho vzetí do vazby, poněvadž zde byla existence vazebních důvodů, protože se jedná o osobu v minulosti opakovaně trestanou, ve dvou případech pro trestnou činnost stejné povahy. V současné chvíli je již ve vazbě vazební věznice MS v Ostravě a celá záležitost je předmětem dalšího prošetřování a prověřování ze strany opavských kriminalistů.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem