Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 13.5.2009

Informace o metodickém výcviku služebních psů - 14.5.-15.5.2009 v Jánských Koupelích na Opavsku 

 

Opavští policejní psovodi připravili metodický výcvik služebních psů


 

Skupina základních kynologických činností (SZKČ) Policie České republiky (PČR) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje připravila na dva následující dny metodický výcvik služebních psů se zaměřením na praktický (přímý) výkon služby.


 

Výcvik bude probíhat od 09:30 hod. dne 14.5.2009 (čtvrtek) do 13:00 hod. dne 15.5.2009 (pátek) v obci Jánské Koupele na Vítkovsku v okrese Opava, a to v okolí bývalé hlavní budovy kdysi hojně navštěvovaného lázeňského střediska.


 

Svou účast na metodickém zaměstnání přislíbili policisté Policie České republiky, strážníci Městské policie a pracovníci Vězeňské služby Ministerstva sprevedlnosti se svými „čtyřnohými kamarády“.

V akci bude možno vidět přibližně 30 psovodů, a to policisty z Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, jenž svou pracovní činnost vykonávají na teritoriích územních odborů PČR v okresech Opava, Šumperk a na Městském ředitelství v Ostravě, dále příslušníky Městské policie Ostrava a zaměstnance Vězeňských služeb v Opavě a v Ostravě.

Kromě profesionality psovodů bude možno zároveň shlédnout umění a poslušnost jejich „svěřenců“, počet se odhaduje na 35 psů, kdy se budou prezentovat i speciálně vycvičení služební psi vycvičeni na drogovou problematiku.


 

Případní zájemci z řad médií jsou co nejsrdečněji zváni

na ukázky různých modelových situací


 

v pátek dne 15.5.2009 v době od 09:30 hod.

do obce Jánské Koupele v okrese Opava


 

Proběhla by „krátká tisková konference“ a následně by bylo možnost vidět

všechny zúčastněné psovody a jejich služební „pejsky“ v akci!!!


 

Výcvik bude zaměřen na praktický výkon služby, kdy modelové situace budou prováděny tak, aby se co nejvíce podobaly služebním zákrokům při každodenní službě jednotlivých psovodů. Zejména to platí pro výběr různorodého terénu, objektů, povrchů a rušivých vlivů, rovněž tak pro volby oblečení „figuranta“ a jeho chování při zákroku.

Tento výcvik nebude měřením sil či závodem, kdy si strážci zákona chtějí dokázat, kdo má lépe vycvičeného psa. Účelem bude zjistit, kde mají případně „naši pejskové“ i profesionální psovodi nedostatky, jak je v rámci možností odstranit nebo alespoň částečně zmírnit a hlavní důvod bude kladen i na předávání si zkušeností z oblasti kynologie. Proto bude rozdělení účastníků do skupin provedeno tak, aby každá skupina obsahovala psovody z různých složek.

Před každou disciplínou se nejprve psovodi poradí s „figurantem“ o konkrétním provedení cviku s ohledem na stupeň vycvičenosti psa, na jeho schopnosti a věku. Účelem rovněž je ta skutečnost, aby „pejsci“ odcházeli z jednotlivých disciplín s vítězným pocitem a nebyli ve stresu, při hromadných disciplínách aby silnější jedinci podpořili ty slabší apod.

Jak uvedl opavský policejní psovod Michal Manderla, cílem výcviku je probudit ve služebních psech trochu té zdravé agresivity, aby v něm mohl mít psovod při výkonu své náročné služby oporu.

HARMONOGRAM VÝCVIKU


 


 

14.5.2009 (čtvrtek)

 

09:30 hod. - zahájení výcviku


 

09:30 hod. - 12:30 hod.

A - Revír v objektu

B - Přepad při pochůzce, dva figuranti, v náhubku

C - Zadržení pachatele přes lávku


 

14:30 hod. - 17:30 hod.

A - Revír v terénu

B - Kruhová obrana v náhubku

C - Přepad hlídky, prohlídka, doprovod


 

Výcvik služebních psů, specialistů na drogy, bude prováděn samostatně s ohledem na prostory k vyhledávání a povede ho pracovník Vězeňské služby z Opavy

 


 


 

15.5.2009 (pátek)


 

09:30 hod. - zahájení výcviku


 

10:00 hod. - 12:00 hod.

A - zákroky při demonstraci

B - demonstranti

A, B - zákroky v místnosti, v hospodě


 

Výcvik služebních psů, specialistů na drogy, bude prováděn samostatně s ohledem na prostory k vyhledávání a povede ho pracovník Vězeňské služby z Opavy

vytisknout  e-mailem