Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 15.5.2009

Objasnění anonymních oznámení o uložení bomb v ostravské pekárně z VTA v Hlučíně 

 

Objasnění případů šíření poplašných zpráv


 

Původní zpráva :


 

Šíření poplašné zprávy z veřejného telefonního automatu v Hlučíně – anonymní telefonát o uložení bomby v pekárenském podniku v Ostravě


 

1) Dne 26.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Šíření poplašné zprávy“, kterého se dopustil doposud neznámý pachatel tím, že v 15:40 hod. dne 26.4.2009 telefonicky nahlásil z veřejného telefonního automatu u parkoviště před budovou Polikliniky na ulici ČSA v Hlučíně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 tato slova : „Prosím Vás, vyřiďte Martínkům v Martinově, v pekárně, že tam mají bombu, jó a ať radši dneska nechodí na šichtu, mají tam bombu“. Jednalo se o anonymní mužský hlas, hovořící plynně česky, chraptivým hlasem asi staršího muže, který byl s největší pravděpodobností v podnapilém stavu. Z oznámení nebylo zcela zřejmé, o kterou pekárnu se jedná, v dané lokalitě služebního obvodu obvodního oddělení PČR Ostrava-Poruba 2 se nachází dvě pekárny, a to Penam a Hruška. K uvedenému oznámení proto bylo provedeno bezpečnostní opatření v budovách obou pekáren, kdy bylo celkem nasazeno 26 ostravských policistů, 5 specialistů ze skupiny služební kynologie Městského ředitelství Ostrava a Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje a 9 strážníků Městské policie Ostrava. Byla provedena evakuace zaměstnanců obou pekáren a následně byly provedeny prohlídky vnitřních prostor. Na shora uvedených místech nebyl nalezen žádný podezřelý předmět ani výbušnina. Šetření byla rovněž ihned prováděna v bezprostředním okolí veřejného telefonního automatu v Hlučíně a na dalších místech města Hlučín, a to ze strany hlučínských policistů z obvodního oddělení PČR a pracovníka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Opava, vše však bez kladného poznatku. Opatření bylo ukončeno ve 20:40 hod. téhož dne a případ je nadále v šetření ze strany opavských policistů a kriminalistů v úzké spolupráci se svými ostravskými kolegy.


 

Policisté žádají širokou veřejnost o spolupátrání po pachateli tohoto trestného činu, v případě jakéhokoliv poznatku, který by vedl ke ztotožnění anonymní osoby a k řádnému objasnění celého případu, nechť volají své kladné informace, v této chvíli byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.


 

2) Dne 6.5.2009 v době kolem 21:35 opět telefonicky oznámil neznámý muž, že v provozovně pekárny u pana Hrušky v Ostravě-Martinově je umístěna bomba, kdy dále sdělil, že posledně to byla jen sranda, ale že teď tam fakt je. Telefonický hovor byl proveden z veřejného telefonního automatu, který se nachází u parkoviště před budovou Polikliniky na ulici ČSA v Hlučíně, a to na linku tísňového volání PČR čísla 158. Jednalo se o anonymní mužský hlas, hovořící plynně česky, kdy neznámý muž byl s největší pravděpodobností v podnapilém stavu. Šetření a další opatření u telefonní budky, z níž bylo provedeno oznámení, zajistilo místně příslušné obvodní oddělení PČR Hlučín a kriminální technik opavské policie. Opatření v provozovně pekárny bylo v gesci policistů Městského ředitelství PČR v Ostravě.


 

3) Dne 12.5.2009 v době kolem 18:40 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 neznámý muž, a to z veřejného telefonního automatu před panelovým domem na ulici Dukelské v Hlučíně, že v provozovně pekárny u pana Hrušky v Ostravě-Martinově je bomba, ale že toto oznámení už je pravdivé. Opět se jednalo o anonymní mužský hlas, hovořící plynně česky, kdy muž byl pravděpodobně v podnapilém stavu. Prvotní šetření provedli u výše uvedené telefonní budky policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín a kriminální technik Územního odboru SKPV Opava. Vzhledem k tomuto anonymnímu oznámení bylo provedeno i bezpečností opatření v pekárně Hruška na ulici Na Hrázi v Ostravě-Porubě prostřednictvím policistů z obvodního oddělení PČR Ostrava-Poruba 2. Na místě byli nasazeni i hasiči HZS Ostrava, sanitní vozidlo RZS Ostrava, policisté z pořádkové policie Městského ředitelství Ostrava, policisté z obvodního oddělení PČR Ostrava-Poruba 1, strážníci Městské policie Ostrava, psovod z Městského ředitelství PČR v Ostravě a psovod se speciálně vycvičeným psem Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje pro vyhledávání nástražného výbušného zařízení. Celkový počet členů IZS, kteří zasahovali na místě byl 24 osob. Dále byla provedena evakuace zaměstnanců pekárny a byla provedena prohlídka vnitřních prostor objektu. Na místě nebyl nalezen žádný podezřelý předmět ani výbušnina.


 


 

Od prvního anonymního oznámení o uložení nástražného výbušného systému („BOMBY“) v některém z objektů pekáren v Ostravě přijali opavští policisté určitá opatření, která by vedla k zjištění osoby pachatele trestného činu „Šíření poplašné zprávy“. Policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně v úzké souvislosti s kriminalisty opavského okresu a ve spolupráci i s pracovníky kriminální policie Městského ředitelství v Ostravě vyslechli řadu svědků, kteří by k případu mohli poskytnout kladných poznatků, které by vedly k řádnému objasnění věci.

Po druhém, obdobném telefonátu, nasadili policisté další operativně pátrací prostředky k zjištění pachatele této závažné trestné činnosti a hlavně v inkriminovaných dobách, kdy dosud neznámý pachatel telefonoval, byl posílen výkon služby na teritoriu města Hlučína. Kriminalista Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, jenž dobře zná místní poměry v Hlučíně a má dobrou místní i osobní znalost, začal mít podezření na jistého muže a tohoto shodou okolností viděl chvíli před posledním telefonátem pohybovat se po ulici Dukelské v Hlučíně. Po shlédnutí Městského kamerového dohlížecího systému Městské policie Hlučín bylo zcela zřejmé, že vytypovaný muž je s největší pravděpodobností pachatel trestného činu „Šíření poplašné zprávy“.

V dopoledních hodinách dne 13.5.2009 byl kriminalistou jím podezřelý muž nalezen a vyslechnut, kdy se ke svému jednání plně doznal. Ve své výpovědi pouze uváděl, že své skutky páchal s ohledem na své osobní problémy s jistými zaměstnanci pekárny, kdy blíže své jednání nespecifikoval.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem policejní komisař Územního odboru SKPV Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil dne 13.5.2009 trestní stíhání muže ročníku narození 1974 z Hlučína jako obviněného ze spáchání trestného činu „Šíření poplašné zprávy“.

Jmenovaný obviněný muž tedy jednal v úmyslu způsobit nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva tím, že rozšířil poplašnou zprávu, která je nepravdivá s vědomím, že touto zprávou vyvolá opatření státních a jiných orgánů k prověření tohoto falešného oznámení. Usnesení o zahájení trestního stíhání převzal pětatřicetiletý muž při prováděných procesních úkonech, jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě, v minulosti již byl 7x soudně trestán.

vytisknout  e-mailem