Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 17.9.2009

Počet zadržených a předvedených osob v souvislosti s fotbalovým utkáním Opava-Ostrava 

 

                                                                          Opava 17. září 2009

Pohárové fotbalové utkání mezi celky SFC Opava a FC Baník Ostrava

Počet předvedených a zadržených osob :

K menšímu konfliktu mezi tábory fanoušků jednotlivých celků došlo již před samotným utkáním, a to v době kolem 17:00 hod. v prostoru parkoviště u Penny Marketu na ulici Rybářské v Opavě, kdy tento pokus o vzájemné fyzické napadení byl ze strany policistů narušen a do budovy obvodního oddělení PČR v Opavě byl předveden pětatřicetiletý muž z Opavy k prokázání totožnosti a k podání vysvětlení a jeho protiprávní jednání je šetřeno jako přestupek proti občanskému soužití. Další opavský fanoušek, a to muž ročníku narození 1986 z Opavska byl na policejní služebnu předveden k prokázání totožnosti v průběhu fotbalového zápasu, a to v 18:30 hod., kdy jeho případná trestná činnost nebo přestupkové jednání je v prověřování. Oba tito výše jmenovaní muži byli pro ověření totožnosti a po dalších nezbytných procesních úkonech propuštěni.

Přibližně v 50. min. utkání vlétlo na travnatou plochu vlétlo několik hořících světlic, a to jak z „kotle“ domácích příznivců, tak i ze strany ostravských. Tuto situaci likvidovali hasiči, kteří stáli poblíž hrací plochy. Zhruba v 55. minutě musel hlavní rozhodčí fotbalový zápas přerušit a poslat hráče do kabin, poněvadž po poškození oplocení na tribuně „H“ se několik fanoušků FC Baník Ostrava dostalo do bezprostřední blízkosti hřiště, na což zareagovala početná skupina „opaváků“ přeskočením oplocení a vniknutím na hrací plochu. Tyto osoby běžely podél celého hřiště k tribuně „H“ a vzhledem k tomu, že i někteří „baníkovci“ vnikli na hřiště, došlo mezi nimi k fyzickému střetu. V té chvíli zasáhli pořadatelé a příslušníci bezpečnostní agentury a do ochozů a na stadión byli přivoláni policisté Policie České republiky, kteří sjednali pořádek. Ještě před nástupem policejních jednotek na stadión se fanoušci vrátili zpět do svých ochozů a tudíž nebyla zadržena žádná osoba, která se dopustila protiprávního jednání. Celý tento incident je však zachycen na videokamerách a dalším monitorovacím zařízení, kdy tyto materiály jsou v současné době vyhodnocovány ze strany kriminalistů a dalších oprávněných osob a v případě zjištění konkrétní osoby pachatele nebo pachatelů trestné činnosti případně přestupkových jednání, budou ve věci prováděny další procesní úkony. V této souvislosti se bude s největší pravděpodobností jednat o spáchání trestného činu „Výtržnictví“ a pachatelům bude sděleno obvinění. Lze již nyní konstatovat, že minimálně v jednom případě byla díky videozáznamu ustanovena osoba z řad příznivců opavského celku, která vnikla na travnatou plochu, další osoby budou zajisté identifikovány v nejbližší době nebo dnech. Tyto pořízené videonahrávky se netýkají jen vniknutí fanoušků na hrací plochu, nýbrž byl záznamovým zřízením zachycen celý průběh bezpečnostního opatření a vše se nyní zkoumá a vyhodnocuje.

Při opouštění fotbalového stadiónu došlo na ulici Náměstí Svaté Trojice (poblíž fotbalového hřiště) k dalšímu menšímu střetu mezi fanoušky jednotlivých celků, kdy policisté v této souvislosti zadrželi 4 osoby (muže ročníku narození 1971 z Polska a 3 muže z Opavy ve věku 32-33 let). Občan Polska a 2 muži z Opavy byli ve 20:30 hod. dodáni na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, poslední z jmenovaných mužů byl ve stejné době umístěn do policejní cely Územního odboru Policie České republiky v Opavě. V dopoledních hodinách dnešního dne bylo osmatřicetiletému muži polské národnosti a třiatřicetiletému muži z Opavy sděleno ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu „Výtržnictví“. Dalším dvěma mužům bude v nejbližší době sděleno obvinění z trestných činů „Výtržnictví“ a „Útok na veřejného činitele“. Je zřejmé, že po vyhodnocení všech dostupných videozáznamů bude v souvislosti s pácháním trestné činnosti nebo přestupkového jednání v době bezpečnostního opatření před, během nebo po fotbalovém utkání obviněno více osob nebo jim bude sděleno podezření z trestného činu nebo přestupku.

Bezpečnostního opatření v souvislosti s utkáním SFC Opava – FC Baník Ostrava se zúčastnili nejen uniformovaní policisté jednotlivých obvodních oddělení a dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava, ale i speciální pořádková a zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, policisté SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování), členové policejního antikonfliktního týmu, policisté služební kynologie a hyppologie a další složky Policie České republiky (např. policisté z oddělení železniční policie a doprovodů vlaků, policisté z inspektorátu cizinecké policie, osádka policejní helikoptéry, v ulicích byly vidět i smíšené mezinárodní policejní hlídky českých a polských policistů). Do bezpečnostního opatření bylo nasazeno na 540 policistů Policie České republiky. Samozřejmostí byla i spolupráce s Městskou policií Opava (40 strážníků), s bezpečnostní ochrannou službou-bezpečnostní agenturou Seys Security Opava a se samotnou pořadatelskou službou.

Vše je nadále v šetření a prověřování.

vytisknout  e-mailem