Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 19.11.2009

Dopravně bezpečnostní akce na řidiče autobusů v okrese Opava z 18.11.2009 

 

Dopravně bezpečnostní akce na Opavsku

Dne 18.11.2009 v době od 05:00 hod. do 08:00 hod. proběhla na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečnostní akce zaměřená převážně na řidiče dopravních prostředků hromadné přepravy osob. V této době byli kontrolováni řidiči nejen vozidel MHD ve Statutárním městě Opava a ve městě Hlučín, ale i osoby řídící autobusy na vnitrostátních linkách a řidiči rozličné autobusové dopravy projíždějící Opavou, Hlučínem a Vítkovem.

Do této akce bylo zapojeno 9 policistů dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby v Opavě, kdy se jednalo o tři tříčlenné policejní hlídky, které vykonávaly svou činnost v Opavě, Hlučíně a Vítkově. Policisté kontrolovali nejen řidiče autobusů a trolejbusů vyjíždějících z depa Městské hromadné dopravy, ale i řidiče těchto dopravních prostředků stojících na různých autobusových zastávkách nebo zastavovali a kontrolovali i řidiče, kteří již převáželi cestující. Během tohoto bezpečnostního opatření bylo zkontrolováno 83 řidičů autobusů či trolejbusů a bylo zjištěno 6 přestupků v dopravě, kdy se převážně jednalo o špatný technický stav dopravního prostředku nebo o přestupek řidiče při řízení tohoto vozidla. Ani v jednom případě nebylo zjištěno požití alkoholických nápojů či omamných a psychotropních látek před výkonem nebo při výkonu jejich povolání.

Ze strany opavských policistů se nejedná o první, ale ani o poslední případ silniční kontroly řidičů motorových vozidel určité profese. Nejenže jsou policisté namátkově či cíleně sami podrobováni různým kontrolám v souvislosti s řízením a provozem motorových vozidel na pozemních komunikacích, a to z řad svých nadřízených či kontrolních orgánů (kontroluje se ku příkladu oprávněnost použití policejního služebního dopravního prostředku, rychlost jízdy, způsob jízdy, požití alkoholických nápojů...), tak se v nedávné době například zaměřili na kontrolu řidičů sanitních vozidel nebo řidičů vozidel s označením TAXI v rámci celého okresu Opava.

Tato policejní činnost má represivní ale hlavně i preventivní charakter, protože se převážně jedná o řidiče těch motorových vozidel, které nebývají až tak často kontrolovány při běžném výkonu zaměstnání, přesto řidiči těchto dopravních prostředků převážejí větší počet cestujících a ne zřídka jsou účastníky různých dopravních nehod či kolizních situací v silničním provozu. Tyto kontroly jsou zároveň v souladu se stanovenými prioritami Územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to je „Boj s piráty silnic“ či „Bezpečně do školy“, kdy hlavní důraz je samozřejmě kladen na snižování počtu dopravních nehod, jejich příčin a následků.

vytisknout  e-mailem