Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 20.3.2009

Objasnění případu poničeného hřbitova v Opavě z noční doby z 13.3.2009 na 14.3.2009 

Poškození hřbitova na ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách – známí pachatelé, objasnění případu


Původní sdělení z opavské policie ze dne 14.3.2009 :


Případ poškození rodinných hrobů a náhrobků byl opavským policistům telefonicky nahlášen dne 14.3.2009 v 08:00 hod. ženou ročníku narození 1946 z Opavy, která v té době přišla ke své rodinné hrobce na městský hřbitov na ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách, kdy zjistila, že v noční době z pátku 13.3.2009 na sobotu 14.3.2009 zde došlo k poškození několika hrobů. Na místo okamžitě vyjeli policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě a kriminální technik, kdy bylo provedeno ohledání místa činu a prvotní šetření, jako je fotodokumentace, zajištění dostupných stop a výslechy případných svědků bydlících v bezprostředním okolí hřbitova. Bylo zjištěno, že došlo k poškození 97 rodinných hrobů, převážně jejich náhrobků s dosud nevyčíslenou škodou. Během celého sobotního i nedělního dne se na hřbitov dostavilo velké množství veřejnosti s tím, že zjišťovali, zda-li jejich hroby nebyly napadeny. V případě že ano, tak tyto osoby se následně dostavovaly na policejní služebnu obvodního oddělení PČR Opava, na ulici Vaškovo náměstí v Opavě (tel.č. 974737651) se svou výpovědí a hlavně s výši způsobené škody. Je zřejmé, že poškozené osoby budou se svým oznámením docházet na policii ještě v průběhu několika dalších dnů, proto k výši škody se nyní vyjadřovat nelze, tato však činí řádově několik statisíců. Případ je šetřen ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s opavskými kriminalisty pro trestný čin "Poškozování cizí věci". Dosavadním šetřením vyplývá, že "vandalismu" se nedopustila pouze jedna osoba, ale že se muselo jednat o skupinu osob. V této souvislosti opavští policisté žádají širokou veřejnost o pomoc při spolupátrání po osobě, vlastně po osobách pachatelů tohoto protiprávního jednání, nechť se, byť i anonymně, ozvou se svou svědeckou výpovědí na linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na opavské telefonní číslo 974737101. Jakákoliv informace, která by vedla k objasnění celého případu bude pro opavské policisty velmi důležitá. Jedná se například o svědectví občanů, kteří v noční době viděli podezřele se chovající osoby v blízkosti ulic Ratibořská, Vrchní, Filípková v Opavě-Kateřinkách, nebo například řidiče projíždějících vozidel, řidiče taxislužby, případně personálu různých restaurací, barů a jiných veřejných institucí, kde by se pachatelé mohli "chlubit" svým zavrženíhodným jednáním.

Nové informace k prováděnému šetření a k objasnění případu :


Ihned po oznámení shora uvedené trestné činnosti policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě v průběhu celého víkendu intenzivně prováděli šetření a získávali poznatky, které by vedly k ustanovení osob pachatelů a rovněž prováděli zadokumentování celé záležitosti, jako byly například výslechy poškozených osob a případných svědků.

V pondělí dne 16.3.2009 v dopoledních hodinách byl ustanoven speciální tým policistů z obvodního oddělení PČR Opava, kdy byl k nim přidělen zkušený policista služby kriminální policie a vyšetřování s dlouholetou a velkou místní a osobní znalostí prostředí a možných osob pachatelů. Opavští policisté z obvodního oddělení Policie České republiky tedy v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty v průběhu následujících čtyř dnů provedli několik důkladných prošetření, vyslechli řadu případných podezřelých osob a svědků, kdy jejich usilovná „mravenčí práce“ vedla ke ztotožnění konkrétních osob pachatelů, a to 3 mužů z Opavska.

Policejní komisař územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje v odpoledních hodinách dne 19.3.2009 zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1988 (20,5 let) z Oldřišova, muže ročníku narození 1990 (bude mít 19 let) z Opavy-Kateřinek a muže ročníku narození 1990 (18,5 let) z Opavy-Kateřinek pro trestný čin „Poškozování cizí věci“ (§ 257/1,2c trestního zákona) a trestný čin „Výtržnictví“ (§ 202/1 trestního zákona), kterých se dopustili tím způsobem, že v době po 23:00 hod. dne 13.3.2009 na Městském hřbitově na ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách poškodili vyvrácením a rozbitím 97 ks náhrobků rodinných hrobů, kdy svým jednáním způsobili jejich majitelům škodu přesahující částku 500.000,- Kč.


Provedeným výslechem obviněných mužů bylo zjištěno, že všichni tři měli společně od podvečerních hodin dne 13.3.2009 popíjet alkoholické nápoje poblíže budovy ZŠ na ulici Edvarda Beneše v Opavě-Kateřinkách, kdy v přesně nezjištěné době před půlnocí z pátku na sobotu (tedy z 13.3.2009 na 14.3.2009) se rozhodli, že něco provedou, že něco poničí. Proto se rozhodli jít až na Městský hřbitov v Opavě-Kateřinkách, kam vstoupili neuzamčeným hlavním vchodem a poté po dobu několika desítek minut převráceli náhrobní kameny na náhodně vybraných rodinných hrobech, do těchto náhrobků a hrobů kopali nohou a vyvraceli je rukama, čímž došlo k jejich poškození či rozbití. Poté ze hřbitova odešli k jednomu z mužů do místa bydliště a více se o případ nezajímali. Z jejich výpovědí je zřejmé, že se uvedeného skutku dopustili v podnapilém stavu a nebyl zde úmysl poškodil hroby za účelem případného hanobení nějakého národa, rasy či přesvědčení. Poničené hroby si vybírali náhodně a své jednání nedokázali před policisty zdůvodnit.

Do současné doby se k sepsání výslechu a způsobené škody dostavilo přibližně jen 40 poškozených osob, je nutné, aby se všechny poškozené osoby dostavily k zadokumentování celého případu do budovy obvodního oddělení PČR Opava na ulici Vaškovo náměstí v Opavě. Pracovníci Magistrátu města Opavy a Technických služeb Opava přislíbili, že písemně obešlou všechny poškozené osoby s tím, že jim sdělí, kam se mají se svým trestním oznámením a s výši způsobené škody dostavit.

PŘÍPAD JE NADÁLE V ŠETŘENÍ!!!

vytisknout  e-mailem