Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 23.3.2010

Opava - Taktické cvičení složek IZS a AČR v okolí Hradce nad Moravicí 

 

Hradec nad Moravicí - Taktické cvičení složek IZS a AČR

Dnešního dne, tj. v úterý 23.3.2010 od 08:00 hod. probíhá v okolí Hradce nad Moravicí na Opavsku taktické cvičení složek IZS a AČR s názvem : „Záchrana pohřešovaných osob – pátrací akce v terénu“.

Jedná se o naplnění realizační dohody při spolupráci v oblasti odborné přípravy, výcviku a plnění úkolů AČR (Armády České republiky) a PČR (Policie České republiky). V praxi se například ověřuje koordinace, taktika, ale i prověření logistiky jednotlivých složek IZS (Integrovaného záchranného systému) a AČR při společném zásahu.

Celé cvičení je situováno do míst, kde byl a je předpoklad, že se mohl pohybovat pohřešovaný šestatřicetiletý voják z povolání, Marcel Janošek z Opavy, který je svými příbuznými pohřešován od 1. února letošního roku (naposledy byl viděn v sobotu 30.1.2010). Osobní motorové vozidlo pohřešovaného muže totiž bylo nalezeno odstavené v centru Hradce nad Moravicí a zde také všechny stopy po něm končí. Okamžitě po nahlášení pohřešování se do pátracích akcí zapojili příslušníci Armády České republiky, policisté, hasiči a dobrovolníci. Byly propátrány prostory v okolí Hradce nad Moravicí, kde byl předpoklad, že se muž vydal na vycházku. Pátrači během několika pátracích akcí museli zdolávat nepřístupný terén, prohledávali také jezy a koryto řeky Moravice. Intenzivní pátrání, které trvalo až do pátku 5.2.2010 bylo komplikováno vrstvou sněhu a přes všechny nasazené síly a prostředky, včetně vrtulníku a potápěčů, se do dnešního dne nepodařilo muže vypátrat. Jeho pohyb a pobyt není do současné chvíle znám, opavští policisté i kriminalisté prověřili všechny doposud získané informace k jeho osobě, vše bez kladného výsledku.

Dnešní taktické cvičení má rovněž za úkol případně vyloučit či potvrdit, zda-li se pohřešovaný muž v této lokalitě od 30.1.2010 zdržoval. Načasování celé akce není náhodné. Vše doposud ztěžoval všudypřítomný sníh a náledí a nyní je nutné využít poměrně krátkého časového intervalu, kdy je terén bez sněhu, případně bez bláta a současně na něm ještě nestačila vyrůst vegetace.

Na parkovišti bývalého hotelu Belária, který se nachází mezi Hradcem nad Moravicí a obcí Žimrovice, se od ranních hodin shromáždilo 410 záchranářů a jejich potřebná technika. Jednalo se například o 217 policistů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (pořádková jednotka, policisté z Územního odboru PČR Opava, psovodi, pracovníci krizového řízení...), 82 vojáků opavského vojenského útvaru, 75 hasičů Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně, 32 hasičů HZS z Opavy a Ostravy-Zábřehu a dalších desítek osob z řad dobrovolných hasičů SDH Hradec nad Moravice, Jakubčovice a místních obyvatel.
Po nezbytné instruktáži jsou ze strany jednotlivých zúčastněných „záchranářů“ prováděny fyzické prohlídky různých míst v okolí Hradce nad Moravicí a v přilehlých obcích. K prohledávání nepřístupných částí a nepřehledného terénu je využit i policejní vrtulník z Brna a moravskoslezští policejní psovodi. Přítomni jsou i potápěči ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, kteří kontrolují vodní tok řeky Moravice a jeho splavy. V průběhu celého taktického cvičení je využito i speciální služební motorové vozidlo MMC (Mobilní monitorovací centrum), jenž je ve výbavě policistů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, do kterého je například sveden „live“ videozáznam pořízený z helikoptéry nebo se na topografických mapách zobrazují souřadnice jednotlivých pátracích oddílů podle jejich GPS navigace a vyhodnocují se jejich hovory přes radiostanice (vysílačky).
Ukončení výše uvedeného taktického cvičení je naplánováno na sedmnáctou hodinu dnešního dne, kdy by podle předpokladu měly všechny nasazené složky propátrat terén v bezprostředním okolí Hradce nad Moravicí o rozloze 70 km2.

Do současné chvíle (15:30 hod.) bylo nalezeno několik předmětů, které by podle prvotních předpokladů mohly souviset s pohřešovanou osobou. Jednalo se o nález rukavice, bot, kukly (pokrývky hlavy), klíčů. Tyto věci byly nalezeny na různých místech v terénu a byly zajištěny opavským kriminálním technikem. Na místo se dostavili i rodinní příslušníci pohřešovaného Marcela Janoška (bratr a přítelkyně), kterým byly nalezené předměty ukázány, tito však nepotvrdili tu skutečnost, že by patřily pohřešovanému muži. Přesto výše uvedené věci budou odeslány ke kriminalistické expertíze.

Taktické cvičení tedy i nadále pokračuje, jak je již uvedeno, ukončeno by mělo být dnešního dne kolem 17:00 hodiny. Podle prvotních informací velitele zásahu a dalších přítomných členů štábu a představitelů jednotlivých zúčastněných složek probíhá součinnostní cvičení podle plánu, k činnosti jednotlivých příslušníků či organizací není připomínek, přesto v následujících dnech se odpovědné osoby sejdou k vyhodnocení celé dnešní akce a předají si své názory, nápady a zkušenosti k případnému zkvalitnění dílčích úkolů či úkonů, které by byly případně potřebné a nápomocné při jiném společném zásahu.

Co se týká případu pohřešování Marcela Janoška, tak opavští kriminalisté ze skupiny pátrání budou i nadále prověřovat různé indicie, které získávají od rodinných příbuzných, přátel, kamarádů a spolupracovníků pohřešovaného muže, jakož i od široké veřejnosti, která policistům předává podnětné informace k možnému pobytu, pohybu či výskytu tohoto muže.

Pátrací akce1.JPGPátrací akce1.JPG
Pátrací akce2.JPGPátrací akce2.JPG
Pátrací akce3.JPGPátrací akce3.JPG

 


René Černohorský

vytisknout  e-mailem