Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 26.1.2014

Opava - Pátrací akce po pohřešované ženě na Hlučínsku skončila úspěšně 

Ostrava 26. ledna 2014


„Přežila v mrazu…“

Náročnou pátrací akci za sebou mají opavští policisté, kteří k záchraně pohřešované povolali také policisty moravskoslezské speciální pořádkové jednotky, hasiče i strážníky. Desítky nasazených policistů, hasičů pak propátrávaly vytipovaný terén ve velmi náročných klimatických podmínkách. Na konci náročného nasazení byl však zachráněný lidský život.
Dne 24. 1. 2014 kolem 18.30 hodin oznámil policistům na Opavsku 53letý muž, že pohřešuje 56letou ženu. Naposledy spolu byli v kontaktu ještě kolem 14 hodiny, kdy sdělovala, že někde upadla. Oznamovatel ženu hledal v uvedeném místě, leč marně. V bydlišti se rovněž nenacházela. Mobilní telefon ženy již nebyl kontaktní. V obavách o život a zdraví ženy po neúspěšném vlastním pátrání muž oznámil událost vpodvečer policistům.
Po oznámení bylo okamžitě přistoupeno k adekvátním opatřením. Už večer byla zorganizována pátrací akce, která pak pokračovala v noci. Víc než tři desítky policistů (hlučínských, kravařských, moravskoslezské speciální pořádkové jednotky, kynologové se psy, hlučínští strážníci…) propátrávaly vytýčený terén (chatoviště, břehy…), kde by se žena mohla nacházet. Nicméně byly provedeny i další prověrky vytipovaných míst (restaurace, čekárny…). Ověřeno bylo, zda žena není hospitalizována v některém zdravotnickém zařízení. Pátrání však bylo negativní a pokračovalo i další den, tedy 25. 1. 2014. Tentokrát téměř 30 příslušníku speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, spolu s hlučínskými policisty i strážníky, psovodem se psem, ale také 15 příslušníky hasičského záchranného sboru a dobrovolnými hasiči, pokračovalo v nelehkém pátrání v terénu. Propátráno bylo okolí štěrkovny, železniční trati, břehů řeky… Kolem 13.45 hodin dne 25. 1. 2014 byla silně podchlazená žena nalezena policisty speciální pořádkové jednotky v křoví na břehu slepého ramena řeky Opavy v katastru města Hlučín. Žena byla okamžitě z nepřístupného terénu přenesena nosítky, byl zajištěn její tepelný komfort a byla předána do péče záchranářů, kteří ji po ošetření převezli do nemocnice. Žena komunikovala s policisty a sdělila že na místě v mrazu strávila delší čas. V době sobotní pátrací akce přitom sněžilo, teplota poklesla pod – 10 stupňů Celsia, v otevřeném terénu silně foukalo…I přes uvedené náročné klimatické podmínky žena krizovou situaci, kdy v terénu strávila přesně nespecifikovaný počet hodin (pravděpodobně desítky hodin), zvládla a pátrání tak mělo po mnoha hodinách šťastných konec.

mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
vrchní komisař

vytisknout  e-mailem