Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 28.3.2010

Opava - Setkání policistů PČR s občany v obci Hrabyně (25.3.2010) 

 

Setkání policistů PČR s občany v obci Hrabyně

Dne 25.3.2010 v době od 13:00 hod. proběhlo v místnosti čítárny objektu ÚSP v obci Hrabyně setkání policistů Policie České republiky s občany. Této besedy se zúčastnil vedoucí Územního odboru vnější služby PČR Opava plk. Mgr. Bc. Petr Urbančík, koordinátor Územního odboru vnější služby PČR Opava kpt. Mgr. Jan Svoboda, vedoucí místně příslušného obvodního oddělení PČR v Opavě npor. Martin Kudela DiS., zástupce vedoucího dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby PČR Opava npor. Bc. Dušan Žůrek, policisté s územní odpovědností pro obec Hrabyně a okolí (nprap. Vilém Grigar a nstržm. Ing. Sylva Miklíková) a tiskový mluvčí opavské policie a preventista por. Bc. René Černohorský. Pozvání přijala i starostka obce Hrabyně Zdeňka Jordánová a ředitel ÚSP Hrabyně MUDr. Mgr. Vladimír Plaček.
Po nezbytném úvodu a přivítání se s občany obce Hrabyně a klienty ÚSP a RÚ Hrabyně, si slovo vzal ředitel ústavu a k přítomným přibližně 30 vozíčkářům a 10 zaměstnancům promluvil s ohledem na kriminalitu, ať už oznámenou nebo latentní, která se v ÚSP i RÚ Hrabyně vyskytuje v menší či větší míře. Poté se slova ujala starostka obce, která všem přítomným sdělila, že na žádost policistů i s ohledem na nutnost větší přítomnosti policistů v obci (po reorganizaci PČR a přiřazení blízkého obvodního oddělení PČR ve Velké Polomi pod Městské ředitelství PČR Ostrava se o obec Hrabyně a okolí „starají“ policisté až z obvodního oddělení PČR v Opavě) obecní zastupitelstvo vyčlenilo opavským policistům v objektu ÚSP místnosti, které budou sloužit v blízké době veřejnosti jako policejní služebna. Jak dále z jejích slov vyplynulo, vítá jakoukoliv iniciativu ze strany policistů, která vede nejen k informovanosti občanů obce, ale i poskytnutým službám a pomoci. Po těchto jejich slovech se jak starostka, tak i ředitel ÚSP pro pracovní vytížení omluvili z dalšího setrvání na této besedě a čítárnu opustili.
Postupně se tak ke slovu dostali všichni shora uvedení policisté Územního odboru Policie České republiky v Opavě, kteří posluchače seznámili s činnosti ÚO PČR Opava, předestřeli jim základní principy v oblasti práce PČR, okrskové a dopravní činnosti, prevence i páchání trestné činnosti a přestupkového jednání. Vše probíhalo v souladu s prvky Community policing a projektu „Poznej svého policistu“. V diskuzi mezi občany a vedením policie byly zodpovězeny otázky týkající se problematiky bezpečnosti a kriminality, která je v dané lokalitě zajímá. Hodně dotazů se týkalo BESIPu (bezpečnosti a plynulosti silničního provozu) na pozemních komunikacích v souvislosti s jízdou přítomných handicapovaných osob na elektrických nebo ručních vozíčcích, případně potíže s parkováním jejich motorových vozidel na různých místech opavského okresu.

Široké veřejnosti tak byly v průběhu necelých dvou hodin zodpovězeny různé zajímavé dotazy a celé setkání snad přispělo k lepší spolupráci a navázání kontaktů mezi policii a občany a mělo přínos pro obě strany.

Beseda s invalidy.JPGBeseda s invalidy.JPG
Beseda s invalidy1.JPGBeseda s invalidy1.JPG
Beseda s vedením ÚO Opava.JPGBeseda s vedením ÚO Opava.JPG

 


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem