Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 30.3.2010

Opava - Nález těla pohřešovaného vojáka z povolání potvrzen+výsledky soudní pitvy 

 

Nález těla pohřešovaného vojáka z Opavy potvrzen

Dne 26.3.2010 po 08:00 hodině telefonicky oznámili na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 jistí manželé, jenž mají rekreační chatu v chatové osadě Rosoly na katastru obce Hradec nad Moravicí, část Žimrovice, že před chvíli, při procházce podél toku řeky Moravice (ve vzdálenosti cca 8 km od centra města Hradec nad Moravicí), nalezli u koryta řeky tělo neznámé osoby, která je oblečena ve věcech, které používají příslušníci Armády České republiky (maskáče, obuv...).
Na místo určení ihned vyjeli místně příslušní policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí, kteří zjistili, že mezi chatovou osadou Rosoly a Weisshunovým splavem na katastru obce Žimrovice, leží v blízkosti koryta řeky Moravice (na pravé straně proti proudu toku) tělo neznámého muže. Tělo leželo 5 m od toku řeky Moravice, a to v hrbolaté nepřehledné mokřině, která je porostlá stromy a křovím.
Po tomto zjištění byli přivoláni další policisté a osoby činné v trestním řízení, kdy se jednalo o opavské kriminalisty, psovoda, kriminálního technika, okresního státního zástupce z Opavy, soudní lékařku z Ostravy a hradeckou pohřební službu. Opavští kriminalisté zadokumentovali celou situaci a provedli prvotní úkony na místě nálezu těla. Kriminální technik provedl fotodokumentaci a zajištění potřebných kriminalistických stop a věcí. Soudní lékařka za asistence policistů provedla na místě nálezu prvotní ohledání těla zemřelého muže, kdy neshledala známky cizího zavinění na příčině smrti a nařídila soudní pitvu v Ústavu soudního lékařství v Ostravě. Při tomto prvotním ohledání byly nalezeny v oblečení těla osobní doklady znějící na jméno pohřešovaného šestatřicetiletého vojáka Marcela Janoška z Opavy. O celé záležitosti byli vyrozuměni rodinní příslušníci pohřešovaného muže, a to jeho bratr, který pohřešování oznámil, tak i nadřízení z vojenského útvaru v Opavě. Tyto osoby následně provedly identifikaci nalezeného těla a uvedly, že se opravdu jedná o pohřešovaného muže.

Dnešního dne, tj. 30.3.2010 byly opavským policistům sděleny výsledky soudní pitvy, která neshledala známky cizího násilí a zavinění na smrti Marcela Janoška. Z informací Ústavu soudního lékařství v Ostravě vyplývá, že šestatřicetiletý voják z povolání zemřel na základě fyzického vyčerpání a vlivem špatných povětrnostních podmínek, tedy podchlazením svého organismu a umrznutím. Podle pitevní zprávy byla vyloučena ta skutečnost, že by se pan Marcel Janošek dostal to vodního toku a utopil se, rovněž byl vyloučena případná intoxikace jeho orgánů. Zlomeniny na těle nebyly rovněž zjištěny a proto se lze jen domnívat, jak k celé tragické události došlo (snad se propadl do mokřiny pokryté vrstvou ledu a v té době velkým množstvím sněhu a nemohl se dostat z této situace ven...??? To už jsou ale jen spekulace a domněnky!!!).

Jak je již výše uvedeno, tělo pohřešovaného muže bylo nalezeno v hrbolaté, nepřehledné mokřině, která je porostlá stromy a křovím. Podle provedených šetření na místě nálezu těla je toto místo s největší pravděpodobností i místem jeho úmrtí (tudíž zde nebyl připlaven říčním proudem).

Případ pohřešování šestatřicetiletého vojáka z povolání Marcela Janoška z Opavy bude tedy pro výše uvedené skutečnosti opavskými policisty odložen.

René Černohorský

vytisknout  e-mailem