Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 5.10.2009

Dopravní nehoda policejního motorového vozidla v Opavě z 5.10.2009 

 

Dnešního dne, tj. 5.10.2009 v době kolem 11:35 hod. došlo na křižovatce ulic Prasková – Nákladní – Ratibořská – Zámecký okruh v Opavě k dopravní nehodě 3 motorových vozidel. Jednalo se o služební motorové vozidlo značky Škoda Octávia combi v „nových“ policejních barvách, o osobní motorové vozidlo značky Renault Laguna a o nákladní motorové vozidlo značky V3S.

V té době jelo služební motorové vozidlo z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě k služebnímu zákroku po ulici Praskové se zapnutým světelným i zvukovým výstražným zařízením, kdy policisté chtěli výše uvedenou křižovatku projet rovně na ulici Ratibořskou a dále pak do Opavy-Kateřinek. V protisměru řídil muž ročníku narození 1985 z Háje ve Slezsku osobní motorové vozidlo značky Renault Laguna a odbočoval doleva na ulici Zámecký okruh. Podle dosavadního šetření a provedených prvotních úkonů bylo zjištěno, že řidič automobilu značky Renault Laguna viděl na rovném přímém úseku silnice před sebou čelně v protisměru přijíždějící policejní vozidlo a rovněž viděl i slyšel výstražné zvukové zařízení (maják), přesto si však myslel, že křižovatku projede a tudíž jí opustí dříve, než vozidlo PČR projede v přímém směru. I když čtyřiadvacetiletý řidič vozidla Renault původně vjel do křižovatky na světelný signál semaforu „volno“, nedal přednost v jízdě vozidlu s právem přesnosti jízdy se zapnutým výstražným světelným i zvukovým zařízením a v prostoru křižovatky došlo ke střetu, kdy vozidlo Renault bylo následně odhozeno na stojící nákladní motorové vozidlo značky V3S, které řídil muž ročníku narození 1964 ze Sudic.

Při této dopravní nehodě došlo ke 3 lehkým zraněním všech tří policistů s jejich jednorázovým lékařským ošetřením ve Slezské nemocnici v Opavě, jinému účastníku dopravní nehody zranění způsobeno nebylo.

Na motorových vozidlech byla způsobena celková hmotná škoda ve výši 190.000,- Kč, z toho na policejním vozidle škoda ve výši 130.000,- Kč, na vozidle Renault škoda ve výši 60.000,- Kč a na nákladním motorovém vozidle škoda způsobena nebyla.

Všichni 3 řidiči motorových vozidel se podrobili odbornému měření na alkohol dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s negativními výsledky.

Případ je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem