Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 5.10.2010

Opava - Nález podezřelého kufru v areálu ČD Opava-východ z 5.10.2010 

 

Nález podezřelého kufru v areálu ČD Opava-východ

Dne 5.10.2010 v 18:40 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1950 z Bruntálska, který pracuje jako člen bezpečnostní ochranné služby HPF Clean Ostrava, že při obchůzkové službě v areálu železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě nalezl podezřelý kufr černé barvy na kolečkách, ke kterému se již delší dobu nikdo nehlásí. Na místo se ihned dostavila policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která od oznamovatele zjistila, že tento volně odložený kufr se nachází na rohu prodejny trafiky, a to při vstupu na perón železniční stanice a jeho výskyt zde zaznamenal v 17:45 hod. dnešního dne, kdy žádná osoba se k této věci do současné chvíle nepřihlásila. Vzhledem k podezření, že by se v kufru mohl nacházet například nástražný výbušný systém případně jiná věc či látka, která by mohla ohrozit obyvatelstvo a okolí, bylo rozhodnuto o přivolání více policistů, hasičů a specialistů. Zanedlouho se před objekt Českých drah dostavilo 15 opavských policistů, kteří provedli nejen odklon veškeré dopravy na ulici Jánské v Opavě, ale byla učiněna i evakuace osob nacházejících se na tomto místě. Ulice Jánská byla uzavřena od křižovatky s ulicí Nádražní okruh a Prasková až po ulici Bíloveckou, rovněž i v nedalekých bočních ulicích dopravu usměrňovali policisté a žádné vozidla ani osoby zde nepouštěli. Příchod cestujících k nádraží byl zabráněn i z ulice Skladištní a Anenské. Všichni zaměstnanci ČD, jenž byli právě v práci, jakož i obsluhující personál různých prodejen v areálu železniční stanice byli nuceni opustit tento prostor a vyzváni k odchodu byly i osoby, jenž bydlí nebo pracují v bezprostřední blízkosti místa nálezu podezřelého kufru. Opustit areál museli i cestující čekající na odjezd či příjezd vlaků a autobusů. Celkem bylo evakuováno přibližně osm desítek lidí. Dále byla zastavena vlaková i autobusová přeprava osob, která směřovala z nádraží i k nádraží ČD Opava-východ. Toto bezpečnostní opatření provedli opavští policisté ve spolupráci s hasiči HZS Opava, se členy sborů dobrovolných hasičů z Opavy-Kylešovic a z Opavy-Komárova a s drážními hasiči z Ostravy o celkovém počtu 22 příslušníků.
Na místo byli povolání specialisté z pyrotechnické služby Policejního prezidia, expozitury v Olomouci. Tito po příjezdu nejprve k podezřelému kufru vyslali pyrotechnického robota, který věc ohledal za pomocí kamery a sondy, následně byl nasazen služební pes speciálně vycvičený na hledání nástražných výbušných systémů a nebezpečných látek a poté se ke kufru dostavil i policejní pyrotechnik ve speciálním obleku - skafandru. Ten po otevření volně odloženého kufru zjistil, že toto příruční zavazadlo je zcela prázdné.
Po tomto zjištění bylo ve 21:15 hod. dne 5.10.2010 celé bezpečnostní opatření odvoláno, lidé se mohli vrátit do svých obydlí a do zaměstnání, rovněž byl obnoven provoz po železnici i autobusová doprava a ulice Jánská v Opavě a její bezprostřední okolí byla opět otevřena a zprovozněna ve všech ohledech.
Volně odložený kufr byl zajištěn ze strany opavských policistů a bude zaslán ke kriminalistickým expertýzám, které jsou zapotřebí pro různé procesní úkony a pro řádné zadokumentování celé záležitosti. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nedošlo k žádné škodě na majetku. Případ je nadále v šetření.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem