Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Bruntálsku za období 1.9.-4.9.2013

Bruntál - Objasnění zločinů loupeží a dalších trestných činů na Bruntálsku a další...(15 případů) 

 

Odcizení věcí z neuzamčeného dodávkového automobilu v obci Holčovice, část Komora

V noční době od 22:15 hod. dne 31.8.2013 do 07:30 hod. dne 1.9.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Holčovice, část Komora přečin „Krádež“ tím, že ze zde zaparkovaného a řádně nezajištěného dodávkového motorového vozidla značky VW Transportér odcizil pánské horské jízdní kolo značky Galaxy červenočerné barvy, cyklistický batoh červené barvy s mobilním telefonem značky Nokia černé barvy a s digitálním fotoaparátem značky Olympus světle modré barvy s SD kartou 8GB a dále z automobilu odcizil cyklistickou přilbu červené barvy a cyklistické brýle bílé barvy s růžovými skly, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1978 z Bašky, okres Frýdek-Místek způsobena celková škoda ve výši 8.800,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích.


Policejní asistence při otevření bytu na ulici Nádražní v obci Vrbno pod Pradědem

Dne 1.9.2013 v době mezi 11:30 hod. a 12:00 hod. žena ročníku narození 1913 z Vrbna pod Pradědem nereagovala v pronajatém bytě v jednom z bytových domů na ulici Nádražní ve Vrbně pod Pradědem na klepání a zvonění pracovnice společnosti Help In (ženy ročníku narození 1972 z Vrbna pod Pradědem), která shora uvedené ženě nesla oběd a z obavy o její život a zdraví přivolala Policii České republiky a hasiče k otevření bytu. Před příjezdem členů IZS stoletá žena s pracovnicí ze sociální služby přes dveře komunikovala, kdy této sdělila, že upadla a nemůže vstát, zraněná však není. Na místo se dostavila policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Vrbně pod Pradědem a dále posádka hasišů SDH Vrbno pod Pradědem a posádka HZS Bruntál. V souladu se zákonem došlo k otevření dveří bytu a ke vstupu do obydlí, kdy bylo zjištěno, že výše jmenovaná seniorka sedí na zemi, komunikuje a je v pořádku, kdy uvedla, že někdy v průběhu noci při chůzi po bytě upadla a již se nemohla postavit. I když tato žena uváděla, že jí nic nebolí, přesto byla na místo přivolána osádka sanitního vozidla RZS, která jí převezla k lékařskému vyšetření a ošetření na interní oddělení nemocnice v Bruntále. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku.


Pětadvacetiletý muž se v obci Lomnice dopustil závažné trestné činnosti - zločinu „Loupež“

Dne 31.8.2013 v době kolem 23:00 hod. se muž ročníku narození 1988 z Lomnice dopustil na slavnostech v areálu fotbalového hřiště v obci Lomnice zločinu „Loupež“ tím, že po předchozí slovní rozepři u WC kabinek povalil na zem svou bývalou přítelkyni (ženu ročníku narození 1990 z Lomnice), a to úderem dlaní do oblasti hrudníku, kdy poté, co žena upadla na zem, tak jí násilím odcizil její kabelku, kterou držela v ruce a poté odejel z místa svého protiprávního jednání na jízdním kole pryč, kdy v kabelce se nacházel mobilní telefon značky Nokia, klíče, pomáda na rty a peněženka s osobními doklady, s finanční částkou na hotovosti 700,- Kč a s platební kartou, vše v hodnotě 5.750,- Kč. Shora uvedené poškozené ženě způsobil pětadvacetiletý muž při fyzickém napadení drobné oděrky na bedrech a lokti bez nutnosti lékařského vyšetření a ošetření. Když přišla poškozená žena k místu svého bydliště, tak před plotem nalezla všechny své odcizené věci, kromě mobilního telefonu, klíčů a finanční částky 700,- Kč. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany bruntálských kriminalistů.


Vloupání do budovy firmy SKS Foundry na ulici Revoluční v Krnově

Dne 1.9.2013 v době mezi 20:00 hod. a 22:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Revoluční v Krnově přečin „Krádež“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil do uzamčeného areálu bývalé firmy SKS Foundry, která v současné době není v provozu, kdy po vypáčení zámku dveří vnikl do administrativní budovy, odkud odcizil elektrocentrálu, svazky klíčů, klíč od vysokozdvižného vozíku a přenosnou nabíjecí halogenovou svítilnu, vše v hodnotě 5.600,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 500,- Kč. Poškozené soukromé společnosti Developer Point spol. s r.o. Olomouc tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.100,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově.


Dva muži se pokusili vniknout do zahradní restaurace na ulici Čsl. Armády v Krnově

Dne 2.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu muži ročníku narození 1981 z Krnova a muži ročníku narození 1982 z Krnova, neboť tito společně v době kolem 01:00 hod. dne 2.9.2013 po přelezní oplocení vstoupili na oplocený pozemek na ulici Čsl. Armády v Krnově, kdy po vypáčení dveří se pokusili vniknout do zahradní chatky, která slouží jako zahradní restaurace, což se jim nepodařilo, dále se pokusili odcizit kabel elektroinstalace, což se jim rovněž nepodařilo, poněvadž byli vyrušeni a následně zadrženi ze strany strážníků Městské policie v Krnově. Poškozenému muži ročníku narození 1974 z Krnova však na zařízení byla způsobena celková škoda ve výši 3.000,- Kč a jejich případná další trestná činnost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.


Vloupání do restaurace Skleník na ulici Nemocniční v obci Dvorce

V noční době ze dne 2.9.2013 na den 3.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Nemocniční v obci Dvorce přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna vnikl do objektu restaurace Skleník, odkud odcizil příruční pokladnu zelené barvy v hodnotě 500,- Kč, ve které byla uložena finanční částka na hotovosti 28.451,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 3.000,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1969 ze Dvorců tak byla způsobena celková škoda ve výši 31.951,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Bruntále.


Vloupání do společnosti Expol Trade na ulici Nádražní v Krnově

V noční době od 23:50 hod. dne 2.9.2013 do 00:15 hod. dne 3.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Nádražní v Krnově přečin „Krádež“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil do uzamčeného areálu společnosti Expol Trade spol. s r.o. Frýdek-Místek, kdy po vylomení kovové mříže a po rozbití skleněné výplně okna vnikl do kanceláře vedoucího údržby, kterou prohledal, nic zde neocizil, dále prohledal i sklad materiálů, odkud rovněž nic neodcizil, přičemž shora uvedené poškozené společnosti však byla na zařízení způsobena celková škoda ve výši 1.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově.


Vloupání do objektu bývalé pily v obci Brantice

V blíže nezjištěné době ode dne 15.8.2013 do dne 2.9.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Brantice přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil do areálu bývalé pily, kdy po odstranění uzamčeného řetězu dveří vnikl do kotelny a následně po vypáčení a po rozbití dveří vnikl do dalších vnitřních prostor budovy, odkud odcizil 14 kusů kovových vodovodních batérií, kovové součástky vakuové sušárny, částečně poškodil a částečně odcizil součástky elektroinstalace a rozvodných skříní, čímž způsobil odcizením věcí celkovou škodu v předběžné výši 40.000,- Kč a škodu poškozením zařízení v předběžné výši rovněž 40.000,- Kč. Poškozeným soukromým firmám z Hlučína, okres Opava a z Bruntálu tak byla způsobena celková škoda ve výši 80.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově.


Vniknutí do maringotky a do osobního automobilu na ulici 8. května v Rýmařově

V době kolem 15:00 hod. dne 3.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici 8. května v Rýmařově přečin „Krádež“ tím, že v areálu firmy Gatro využil nepřítomnosti pracovníků a z neuzamčené pracovní maringotky odcizil ze stolu klíče od osobního motorového vozidla značky Renault, sportovní boty značky Nike, krabičku cigaret a tabák, vše ke škodě poškozného muže ročníku narození1974 z Bruntálu. Dále odcizil dva plastové kanystry o obsahu 5 litrů s benzínem a olejem, ke škodě poškozené společnosti Gatro spol. s r.o.Rýmařov. Za použití odcizeného klíče následně vnikl do vedle zaparkovaného osobního automobilu značky Renault, ze kterého se snažil odcizit autorádio, přičemž byl přistižen shora uvedeným poškozeným mužem, načež však po vysmýknutí se ze zadržení neznámý muž utekl směrem do města. Poškozený muž následně nalezl na zemi při vstupu do areálu firmy všechny shora uvedené odcizené věci v hodnotě 1.650,- Kč a případ je nadále v šetření ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR v Rýmařově.


Devětadvacetiletý muž odcizil v bruntálském Wellness Centru peněženku

Dne 21.7.2013 v době kolem 15:30 hod. spáchal muž ročníku narození 1983 z Břidličné v areálu Wellness Centra na ulici Dukelské v Bruntále přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že využil chvilkové nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1976 ze Zátoru a z otevřené skříňky v šatně, kde měl poškozený uložené své osobní věci, mu odcizil koženou peněženku, ve které byly různé osobní doklady, platební karta a finanční částka na hotovosti 200,- Kč a dále mu odcizil jeho mobilní telefon značky Samsung, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková škoda ve výši 2.260,- Kč. Případ šetřili policisté z Obvodního oddělení PČR v Bruntále, kteří celou záležitost objasnili ve spolupráci s bruntálskými kriminalisty a ve zkráceném přípravném řízení bylo dne 4.9.2013 devětadvacetiletému muži sděleno podezření ze shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru.


Vloupání do stánku s občerstvením v areálu fotbalového hřiště v obci Býkov, část Láryšov

V blíže nezjištěné době od 17:00 hod. dne 3.9.2013 do 06:30 hod. dne 4.9.2013 neznámý pachatel spáchal v areálu místního fotbalového hřiště v obci Býkov, část Láryšov přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacího zámku mříže a po otevření již neuzamčených dveří vnikl do unimobuňky, jenž slouží jako stánek s občerstvením, odkud odcizil nerezový 50-ti litrový pivní sud, čímž způsobil poškozené organizaci Sbor dobrovolných hasičů Býkov celkovou škodu ve výši 1.800,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově.


Vloupání do restaurace Na Elektrárně v obci Zátor, část Loučky

V noční době od 22:00 hod. dne 3.9.2013 do 06:30 hod. dne 4.9.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Zátor, část Loučky přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacích zámků mříže a po vypáčení dveří vnikl do objektu restaurace Na Elektrárně, odkud odcizil 3 plné 50-ti litrové sudy piva značky Radegast 12°, 2 plné 50-ti litrové sudy piva značky Staropramen 12° a plný 50-ti litrový sud piva značky Staropranem 10°. Dále odcizil alkohol v litrových láhvích značek Zlatý Jelzin, Fernet citrus, Stará Myslivecká, Vodka Stalinovy slzy, Amundsen vodka, Božkov zlatý, Božkov švestka a různé druhy a množství cigaret (LM, Sparta, Petra, Start, Marlboro, Cesterfield), vše v hodnotě 25.645,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 1.500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1987 ze Zátoru tak byla způsobena celková škoda ve výši 27.145,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Krnově.


Čtyřicetiletý muž vulgárně nadával prodavačkám v prodejně ve Vrbně pod Pradědem

V době kolem 11:15 hod. dne 30.8.2013 muž ročníku narození 1972 z Vrbna pod Pradědem spáchal v prostoru pokladen Obchodního domu Albert na ulici Bezručové ve Vrbně pod Pradědem přečin „Výtržnictví“ tím, že vulgárně nadával, urážel a vyhrožoval „Ublížením na zdraví“ prodavačkám, kdy tomuto byli přítomni i zákazníci Obchodního domu a ostatní personál. Uvedené jednání čtyřicetiletého muže vzbudilo pohoršení u zákazníků, personálu a prodavaček u pokladen a rovněž i důvodnou obavu o jejich život a zdraví. Pro obdobnou trestnou činnost, tedy přečin „Výtržnictví“ byl shora uvedený muž rozhodnutím Okresního soudu v Bruntále z února roku 2010 již potrestán nepodmíněným odnětím svobody v délce 2 roků. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Objasnění loupežného přepadení muže na ulici Květné v Bruntále

V brzkých ranních hodinách (mezi 02:00-03:00 hod.) dne 11.8.2013 došlo v prostoru sídliště na ulici Květné v Bruntále k loupežnému přepadení muže ročníku narození 1969 z Prahy, kdy doposud neznámý muž jej povalil na zem a násilím mu z kapsy kalhot vytáhl a takto odcizil černou koženkovou rozkládací peněženku s různými osobními doklady, s doklady k motorovému vozidlu, s jízdenkami na MHD v Praze, s 5 kusy platebních karet a s finanční částkou na hotovosti ve výši 40.000,- Kč. Při tomto útoku si poškozený muž chránil rukou peněženku, kterou měl v zadní kapse kalhot, přičemž došlo k roztržení kapsy i kalhot. Dále mu neznámý pachatel vytrhl z druhé ruky mobilní telefon značky Iphone 4, se kterým praštil o zem a zanechal jej na místě poškozený. Jak bylo dále šetřením ze strany bruntálských policistů a kriminalistů zjištěno, tak neznámá osoba měla údajně křičet na další dva muže, kteří loupeži přihlíželi, se slovy : „už mám tu peněženku“ a poté všichni z místa protiprávního jednání a chování majetkového charakteru utekli neznámo kam. K fyzickému zranění poškozeného muže nedošlo, celkovou hmotnou škodu na majetku však vyčíslil na finanční částku ve výši 60.000,- Kč. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování pro závažnou trestnou činnost, a to pro zločin „Loupež“, přičemž případní svědci celého incidentu, nechť se telefonicky ozvou, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo přímo bruntálským policistům na telefonní číslo 974731651 nebo bruntálským kriminalistům na telefonní číslo 974731320.
Dodatek : Na základě šetření ze strany bruntálských policistů a kriminalistů a získaných poznatků od veřejnosti byli jako pachatelé shora uvedené závažné trestné činnosti ustanoveni dne 4.9.2013 tři muži, a to muž ročníku narození 1989 z Karlovic, muž ročníku narození 1993 z Bruntálu a muž ročníku narození 1993 rovněž z Bruntálu. Tito muži skutek učinili po vzájemné dohodě, kdy nejaktivnější z nich byl nejstarší z jmenovaných mužů, který poškozeného fyzicky napadl, povalil jej na zem a odcizil mu peněženku. Poté všichni tři muži z místa protiprávního jednání utekli a dopustili se tak zločinu „Loupež“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ spácháných ve formě spolupachatelství. Jejich případná další trestná činnost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Sedmačtyřicetiletý muž vyhrožoval na chodbě domu na ulici Pěší v Bruntále sousedce

Dne 4.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Bruntále zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestné činnosti, které se měl dopustit muž ročníku narození 1966 z Bruntálu tím, že dne 4.9.2013 v době kolem 20:30 hod. ve společných prostorách jednoho z činžovních domů na ulici Pěší v Bruntále, se dvěma noži v ruce, vyhrožoval své sousedce (ženě ročníku narození 1979 z Bruntálu a jejím dvěma nezletilým dcerám) se slovy : „Já vás probodám“. Při tomto měl oba nože namířené proti poškozeným, čímž v nich vzbudil důvodnou obavu o jejich život a zdraví. Při útěku před agresivním sedmačtyřicetiletým mužem si výše jmenovaná čtyřiatřicetiletá žena vymkla koleno pravé nohy. Při následném odzbrojení ze strany přítomných sousedů došlo ke zranění shora uvedeného muže v oblasti obličeje. Na místě zasahovaly tři posádky sanitních vozidel RLP Bruntál, přičemž podezřelý muž odmítl lékařské vyšetření a ošetření a poškozená žena byla převezena na urgentní příjem do nemocnice v Krnově. Dcery poškozené ženy zraněny nebyly a po incidentu si je převzala jejich babička. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem