Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Bruntálsku

ÚO Bruntál - zpronevěřil vozidlo, krádeže peněženek a tašek, podvodné jednání na seniorech a další... 

Zprostředkoval koupi vozidla, ale peníze si nechal
V těchto dnech zahájil policejní komisař SKPV trestní stíhání 49letého muže z Třince pro přečin zpronevěry. Je mu kladeno za vinu, že v průběhu července 2010 mu svěřil 55letý majitel vozidlo Octavia dovezené z Anglie s tím, že ho má nabízet k prodeji. Obviněný však měl bez vědomí majitele dne 19.7.2010 ve Městě Albrechticích octávii prodat za částku 85 tisíc Kč. Peníze měl použít pro svou potřebu a to na úhradu dluhů.
 
Před horskou chatou si odpočinula a přišla o peněženku
Nestřeženého okamžiku využil dosud neznámý pachatel dne 23.6.2011 v Malé Morávce. 66letá žena ze Šumperku si dopoledne sedla na lavičku u jedné z místních horských chat a chvíli zde odpočívala. Pachatel jí z neuzavíratelné tašky, kterou měla poškozená položenou vedle sebe, odcizil peněženku. V ní byla finanční hotovost 6 500 Kč a různé doklady.
 
Při služební cestě přišel o tašku
V těchto dnech oznámil 40letý muž bruntálským policistům, že byl dne 24.6.2011 při cestě z Bratislavy do Brna okraden. V Bratislavě musel vyměňovat poškozenou pneumatiku a u nás,  před Vyškovem na čerpací stanici, chvilku usnul ve vozidle. Toho zřejmě využil dosud nezjištěný pachatel, který z předního sedadla odcizil plátěnou tašku. V ní měl poškozený finanční hotovost ve výši přes 7 tisíc Kč, platební karty, doklady, CCS karty, mobilní telefon a další osobní věci. Způsobená škoda činí přes 19 tisíc Kč.
 
Pod vlivem alkoholu havaroval
V průběhu víkendu policisté zjistili hned v sedmi případech požití alkoholu před jízdou. Dvě jízdy skončily i nehodou. 
            Dne 24.6.2011 mezi obcemi Dětřichov nad Bystřicí a hranicí okresu Olomouc 54letý muž projel s vozidlem Škoda levotočivou zatáčku a na přímém úseku vyjel vpravo mimo komunikaci. Zde havaroval v silničním příkopu. Dechová zkouška byla u řidiče pozitivní, vykázala nejprve hodnotu 1,88 a následně 1,93 promile alkoholu. Způsobená škoda činí 1 tisíc Kč. Policisté na místě muži zadrželi řidičský průkaz a je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
            V 01,40 hodin dne 26.6.2011 v Holčovicích jel 39letý muž s vozidlem Citroen. Při projetí pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy a nestačil včas reagovat na 50letou chodkyni. Žena šla po středu pravé jízdní poloviny a řidič ji zachytil přední části auta. Chodkyně upadla na vozovku a lehce se zranila. Byly provedeny dechové zkoušky, které byly u řidiče s negativním výsledkem a u ženy s pozitivním. Nadýchala nejprve 1,48 a následně 1,37 promile.
 
Z restaurace si batoh již neodnesl
V pátek 24.6.2011 v Bruntále v restauraci na ulici Komenského dosud neznámý pachatel odcizil 20letému muži odložený batoh. V něm byl notebook s nabíječkou i optickou myší. Způsobená škoda činí 7 350 Kč.
 
Sladkosti, pečivo i pití zkonzumoval bez zaplacení v převlékací kabince
V sobotu 25.6.2011 sdělili krnovští policisté ve zkráceném přípravném řízení podezření 18letému mladíkovi pro přečin krádeže. Svého protiprávního jednání se měl dopustit tím, že dne 21. a 25.6.2011 v prodejně na ulici Revoluční v Krnově měl vzít z prodejních pultů různé sladkosti, pečivo a pití v hodnotě 186 Kč. Odnést si ho do převlékací kabinky, kde ho měl zkonzumovat. Svého jednání se měl dopustit i přes skutečnost, že byl letos v březnu za majetkovou trestnou činnost odsouzen.
 
Vykácel a odvezl 28 stromů
V době od 25. do 26.6.2011 v Krnově v lesním porostu dosud neznámý pachatel bez povolení vykácel 28 vzrostlých stromů (smrky, duby a třešeň). Dřevní hmotu odvětvil a odcizil. Předběžná škoda činí 10 tisíc Kč.
 
Z tábořiště odcizil rozvaděč a kabely
Rýmařovští policisté šetří krádež rozvaděče a kabelů z objektu tábořiště v obci Malá Morávka. Dosud neznámý pachatel v době od 23. do 27.6.2011 odstranil a následně odcizil plně vybavený plastový elektroměrový rozvaděč s měděnými kabely. Způsobená škoda činí přes 5 500 Kč.
 
Špatně zajištěné vozidlo narazilo do stromu
Kuriózní nehodu šetřili dopravní policisté ve Vrbně pod Pradědem na ulici Husova v pondělí 27.6.2011 v pravé poledne. 38letý muž při parkování nezajistil dostatečně vozidlo Kia proti pohybu a z mírného kopce se samovolně rozjelo. Řidič se snažil auto zastavit, naskočil do něj a přitom si zlomil koleno. Vozidlo sjelo mimo silnici, kde narazilo do stromu. Způsobená škoda činí 50 tisíc Kč.
 
Z vagónů odcizil 168 brzdových zdrží
Krnovští policisté nyní šetří krádež 168 brzdových zdrží a 8 botek, které byly ve 32 chladících vagónech. Prozatím nezjištěný pachatel odcizil zdrže a botky v Krnově na nádraží v době od 24. do 27. června 2011 z vagónů, které byly určeny k opravě a revizi. Způsobená škoda činí nejméně 40 tisíc Kč.
 
Nehoda autobusu a dodávky
Včera 06,45 hodin na křižovatce ulic Nádražní, Opavská, Krnovská v Bruntále došlo k dopravní nehodě mezi nákladním vozidlem Iveco a autobusem. K nehodě došlo tak, že 38letý řidič dodávky jel po ulici Nádražní a měl v úmyslu projet křižovatku rovně na vedlejší ulici Krnovskou. Nedal přednost po hlavní silnici jedoucímu autobusu, který řídil 47letý muž. Došlo ke střetu. Při nehodě se těžce zranil řidič dodávky a v autobuse došlo k lehké u zranění jedné z cestujících. Další osoby zraněny nebyly. Způsobená škoda činí 500 tisíc Kč. 
 
Senioři, pozor!
V těchto dnech jsme se opět na Bruntálsku setkali s dalším případem, že dosud nezjištěný pachatel chtěl pod záminkou, že volá rodinný příslušník, podvodně vylákat od seniorů finanční prostředky.
Starší paní zavolal na její pevnou linku a v telefonu se nepředstavil. Vystupováním jí však vsugeroval, že jde o rodinného příslušníka. Poškozená si ho podle hlasu spojila s bratrancem a pak ho i oslovila jménem. Na to pachatel okamžitě zareagoval, že je to on a že potřebuje peníze na zakoupení vozidla ve výši 40 tisíc Kč. Seniorka mu sdělila, že peníze nemá a tedy mu nic nedala.
Opět upozorňujeme seniory na výskyt podvodného jednání s touto legendou a na opatrnost a prověřování si všech takto sdělených informací. V případě obdobného telefonátu raději kontaktujte neprodleně policii.
 
 
O víkendu policisté pátrali po obyvateli chráněného bydlení
Policisté od večerních hodin v sobotu 25.6.2011 pátrali po 60letém muži, který je umístěn v chráněném bydlení ve Městě Albrechticích. V sobotu odpoledne odešel a nepodal o sobě žádnou zprávu. Naposledy byl viděn na silnici u Linhartov. Policisté okamžitě začali po mentálně hendikepovaném muži pátrat. Do akce se zapojil policejní psovod. Byly provedeny prověrky ve zdravotnických zařízeních, ale bez kladného poznatku. V pátrací akci bylo pokračováno i následující den, tedy v neděli 26.6.2011, kdy dvě desítky policistů spolu s hasiči prošli lokalitu Města Albrechtic, Žárů, Burkvízu, Opavice, Lihnartov, Krnova, Krásných Louček, Osoblahy, Třemešné i Jindřichova. Vyrozuměli se také policisté v Jeseníku, Opavě a i kolegové z Polska. V neděli v nočních hodinách byl muž v pořádku nalezen v Polsku. Vzhledem ke své retardaci však nebyl schopen popsat, kde se v průběhu svého pohřešování nacházel. 
 
                                                                                 
komisař por. Bc. Tušková P.
pisbr♦mvcr.cz
28.6.2011

vytisknout  e-mailem