Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.2.2012

Opava - 26-tiletý zadržený muž se dopustil trestné činnosti v Opavě a v Ostravě a další...(8 případů) 

 

Dopravní nehoda dvou osobních motorových vozidel mezi Hlučínem a obcí Hať

Dne 1.2.2012 v době kolem 18:45 hod. řídil muž ročníku narození 1977 z Hlučína osobní motorové vozidlo značky Volkswagen Passat, kdy jel s automobilem po silnici II. třídy číslo 469 ve směru od Hlučína na obec Hať. Při projíždění mírné levotočivé zatáčky u areálu fotbalového hřiště v obci Darkovičky však přejel s vozem do protisměru, kde došlo k bočnímu střetu s protijedoucím osobním motorovým vozidlem značky Škoda Fábia, jenž řídil muž ročníku narození 1962 z Hlučína. Tento muž při šetření dopravní nehody uvedl, že jej bolí levá noha a z tohoto důvodu vyhledal lékařské vyšetření. Ke zranění prvně jmenovaného muže nedošlo. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager nebyla u devětačtyřicetiletého řidiče Škody Fábia zjištěna přítomnost alkoholických nápojů či jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Touto zkouškou však přítomnost alkoholu byla zjištěna u čtyřiatřicetiletého řidiče vozu VW Passat, kdy následným odborným měřením dechovými zkouškami mu byly naměřeny hodnoty 1,01 promile a 1,05 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k pozitivním dechovým zkouškám byl tento muž následně vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, s čímž souhlasil. Na místě mu policisté dále zadrželi jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Na osobním vozidle značky Škoda Fábia vznikla hmotná škoda ve výši 60.000,- Kč a na osobním vozidle značky Volkswagen Passat pak hmotná škoda činí 90.000,- Kč. Vše je nadále v šetření.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 1.2.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých 1 osoba utrpěla lehké zranění a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 238.000,- Kč.


Šestadvacetiletý zadržený muž z Ostravy se dopustil trestné činnosti v Opavě i v Ostravě

Dne 1.2.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“, ze kterého je důvodně podezřelý muž ročníku narození 1986 z Ostravy, který byl dne 1.2.2012 v době kolem 01:30 hod. kontrolován hlučínskými policisty na ulici Ostravské v Hlučíně jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia červené barvy, kdy po zastavení automobilu se před policejní hlídkou dal na útěk. Po chvíli byl však jedním ze zakročujících policistů zadržen. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že jmenovaný muž je v této chvíli neřidič, poněvadž mu rozsudkem Okresního soudu v Ostravě z února roku 2010 byl vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 24 měsíců, tedy až do října letošního roku. Dále rozsudkem Okresního soudu v Ostravě z června roku 2010 mu byl vysloven další zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 36 měsíců, tedy řízením automobilu vykonával činnost, která mu byla zakázána. V průběhu kontroly byl dále tento šestadvacetiletý muž vyzván ze strany policistů k podrobení se orientačnímu vyšetření testem za pomocí testeru Drugwipe 5+, čemuž dobrovolně vyhověl a byl u něj zjištěn pozitivní výsledek na návykové látky amphetamin a methamphetamin. Na výzvu se následně podrobil i odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Po zastavení výše uvedeného automobilu se dal od vozu na útěk i spolujezdec, a to muž ročníku narození 1988 z Ostravy, který byl rovněž dostižen a zadržen druhým ze zakročujících policistů. Dalšími lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že registrační značky upevněné na automobilu značky Škoda Felicia jsou přiděleny osobnímu motorovému vozidlu značky Škoda Favorit bílé barvy, kdy tyto registrační značky jsou majitelem vozu nahlášeny policistům z obvodního oddělení PČR v Ostravě-Mariánských Horách jako odcizené. V průběhu prověřování bylo rovněž lustracemi v dostupných evidencích podle VIN čísla a kódu zjištěno, kdo je majitelem výše uvedeného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicie červené barvy, kdy tento muž byl v místě svého trvalého bydliště v Ostravě kontaktován a tento následně zjistil, že mu jeho automobil byl odcizen. Tuto záležitost šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Ostravě-Přívozu jako přečin „Krádež“ či přečin „Neoprávněné užívání cizí věci“. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem byli oba zadrženi muži následně předáni ostravským kriminalistům k dalšímu opatření, k prověření a prošetření této události, případně k prokázání i jejich další trestné činnosti.


Odcizení autobaterií z nákladního automobilu na ulici Celní v Hlučíně

Dne 1.2.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 16:30 hod. dne 28.1.2012 do 08:30 hod. dne 1.2.2012 na odstavné ploše v blízkosti čerpací stanice LPG na ulici Celní v Hlučíně odcizil po odstranění plastového krytu a po odšroubování zapojení kabelů ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Renault M dva kusy autobaterií, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1953 z Hlučína celkovou škodu ve výši 6.000,- Kč.


Odcizení měděných okapových svodů z rodinných domů v Hlučíně, části Bobrovníky

Dne 1.2.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že :
1) v přesně nezjištěné době od 19:00 hod. dne 31.1.2012 do 15:45 hod. dne 1.2.2012 na ulici K lomům v Hlučíně, části Bobrovníky po uvolnění objímek odcizil z rodinného domu, jehož pozemek je souvisle oplocen, celkem 6 metrů měděného okapového svodu o průměru 120 mm včetně spojovacích prvků v předběžné hodnotě 5.000,- Kč, ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1963 z Hlučína
2) v přesně nezjištěné době od 18:00 hod. dne 29.1.2012 do 15:30 hod. dne 1.2.2012 na ulici Požárnické v Hlučíně, části Bobrovníky po uvolnění objímek odcizil z rodinného domu celkem 10 metrů měděného okapového svodu o průměru 120 mm včetně spojovacích prvků v předběžné hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1949 z Hlučína.


Krádež motorové nafty v areálu firmy Elio Slezsko v obci Holasovice

V blíže neustanovené době od 15:30 hod. dne 31.1.2012 do 06:30 hod. dne 1.2.2012 neznámý pachatel spáchal v areálu skládky komunálního odpadu v obci Holasovice přečin „Krádež“ tím, že po přelezení uzamčeného oplocení o výšce 200 cm vnikl do tohoto areálu firmy Elio Slezsko a.s., kde po vypáčení uzamykatelného krytu nádrže a po vypáčení uzamykatelného víčka nádrže odcizil z palivové nádrže zde zaparkovaného kompaktoru Bomag BC celkem 235 litrů motorové nafty v hodnotě 8.107,- Kč, přičemž poškozením krytu nádrže a víčka nádrže vznikla škoda ve výši 3.500,- Kč. Shora uvedené poškozené firmě tak byla způsobena celková škoda ve výši 11.607,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Vloupání do myslivecké chaty na katastru obce Hať

Dne 1.2.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěné době od 14:00 hod. dne 31.1.2012 do 10:00 hod. dne 1.2.2012 v lesním porostu na katastru obce Hať vnikl po vypáčení kovové mříže a po vypáčení dřevěných dveří do místní myslivecké chaty, odkud odcizil 2 kusy plynových nádob o obsahu 2 litrů propanbutanu i s hořáky, 1 kus 10 litrové plynové nádoby a lesnici, vše v doposud neurčené hodnotě, kdy poškozením kovové mříže a dveří vznikla škoda ve výši 2.500,- Kč organizaci Myslivecké sdružení Dařanec.


Zajištění dvou silně podnapilých mužů na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 1.2.2012 ve 22:10 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1987 z Brumovic, že byl před chvíli v restauraci a baru Raketa na ulici Krnovské v Opavě slovně a poté i fyzicky napaden ze strany dvou neznámých mužů. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která při šetření v neznámých osobách zjistila, že se jedná o muže ročníku narození 1982 z Havířova, okres Karviná a muže ročníku narození 1991 z Mělníku. Orientačními dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager byla u prvně jmenovaného muže naměřena hodnota 2,16 promile alkoholu v dechu a u druhého z mužů byla naměřena hodnota 2,30 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k tomu, že oba muži se chovali agresivně a arogantně, bylo rozhodnuto ze strany zakročujících policistů o jejich dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při napadení došlo i k poškození stolu, kdy škoda byla předběžně stanovena na finanční částku ve výši 2.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů. V této chvíli je celá záležisot šetřena jako přestupek proti občanskému soužití, jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti majetku. Prověřuje se však, zda-li zde nebyla naplněna skutková podstata trestné činnosti, a to například přečin „Výtržnictví“.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem