Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.5.2010

Opava - Objasnění vloupání do prodejen a další...(10 případů) 

 

Vloupání do prodejny na ulici Boženy Němcové v Opavě nezůstalo bez objasnění, rovněž i následné vloupání do prodejny na ulici E.Beneše v Opavě-Kateřinkách zná pachatele

Dne 1.5.2010 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1992 z Opavy obviněného ze spáchání provinění přečinu „Krádež“ a provinění přečinu „Poškození cizí věci“ a trestní stíhání muže ročníku narození 1991 z Opavy-Kateřinek obviněného ze spáchání přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“, jenž byly spáchány formou spolupachatelství a kterých se dopustili tím, že oba společně dne 30.4.2010 v době kolem 19:15 hod. po rozbití skleněné výlohy prodejny společnosti Komfor spol. s r.o. na ulici Boženy Němcové v Opavě odcizili z výkladní skříně dvě plastové přepravky se 40-ti láhvemi piva značky Radegast 12° v hodnotě 896,- Kč, kdy na zařízení způsobili škodu ve výši 6.000,- Kč. Při útěku plastové přepravky odhodili a tyto byly nalezeny na ulici Tyršové v Opavě, kde byl také zadržen jeden z pachatelů, a to starší z výše uvedených mladíků. Následným šetřením bylo dále zjištěno, že tento zadržený mladý muž se uvedené recidivy dopustil i přesto, že byl pro obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě z ledna letošního roku k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 3 měsíců se zkušební dobou do října roku 2011.
Muže zadrželi bezprostředně po spáchání tohoto protiprávního jednání všímaví kolemjdoucí občané, kteří jej omezili na svobodě až do příjezdu přivolané policejní hlídky z obvodního oddělení PČR v Opavě a následně byl tento osmnáctiletý muž umístěn do opavské policejní cely.
Druhý z mladíků utekl. Dlouho se však bez trestu nepohyboval, poněvadž byl ještě téhož dne 30.4.2010 v době kolem 20:45 hod. zadržen opavskými policisty, a to po své další trestné činnosti, kterou spáchal rozbitím skleněné výplně u prodejny v panelovém domě na ulici Edvarda Beneše v Opavě-Kateřinkách, kdy z výlohy odcizil dvě láhve piva značky Gambrinus 12° v hodnotě 46,- Kč a na zařízení způsobil ženě ročníku narození 1953 z Opavy-Kateřinek škodu ve výši 5.000,- Kč. Tento mladistvý muž byl po svém zadržení umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění, kdy orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byla naměřena hodnota 1,89 promile alkoholu v jeho dechu.
Oba obvinění jsou stíhání na své svobodě, kdy po provedených procesních úkonech byli propuštěni. Jejich případná další trestná činnost je v současné chvíli prošetřována a prověřována opavskými policisty a kriminalisty.


Vloupání do novinového stánku na ulici Štefánikové v Opavě-Kateřinkách objasněno

Dne 1.5.2010 opavský policejní komisař zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1979 z Bohumína, okres Karviná a muže ročníku narození 1974 z Vítkova jako obviněné ze spáchání přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“ spáchaných formou spolupachatelství, kterých se dopustili tím, že dne 1.5.2010 v době kolem 04:00 hod. společně vnikli po vypáčení vstupních dveří do novinového stánku na ulici Štefánikové v Opavě-Kateřinkách, který prohledali a z něj odcizili 323 kusů krabiček cigaret různých značek v celkové hodnotě 20.785,- Kč a 9 kusů balení žvýkaček, kdy na vstupních dveřích, zárubních a zámcích způsobili škodu nejméně ve výši 5.000,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1969 z Opavy. Oba muži byli bezprostředně po provedeném vloupání zadrženi na místě policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě. Mladší z obviněných, a to třicetiletý muž, se uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen Okresním soudem v Ostravě z dubna 2009, kdy mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v délce 8 měsíců s tím, že byl v lednu letošního roku podmíněně propuštěn z výkonu trestu se zkušební dobou v trvání dvou let. Případná další trestná činnost obou mužů je předmětem dalšího prověřování ze strany opavských kriminalistů.


Poškození motorového vozidla na teritoriu OO PČR Velké Heraltice

Dne 1.5.2010 policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 18:00 hod. dne 30.4.2010 do 08:00 hod. dne 1.5.2010 na přesně nezjištěném místě v obci Jakartovice nebo v obci Dolní Životice poškodil osobní motorové vozidlo značky Subaru Forester, které bylo v době od 18:00 hod. do 22:00 hod. dne 30.4.2010 zaparkováno před objektem bývalé požární zbrojnice v obci Jakartovice a následně bylo vozidlo přeparkováno na volně přístupný dvůr rodinného domu na ulici Hlavní v obci Dolní Životice. Majitel vozidla, muž ročníku narození 1959 z Dolních Životic, poškození zjistil v 08:00 hod. dne 1.5.2010. Neznámý pachatel na automobilu poškrábal přední kapotu motoru, pravý přední blatník, pravé přední dveře a zadní pravé dveře neznámým předmětem, kdy škoda byla předběžně vyčíslena na částku 80.000,- Kč.


Požár kabiny nákladního vozidla v obci Staré Těchanovice

Dne 1.5.2010 v 13:30 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Vítkov vyslána do obce Staré Těchanovice, kde mělo dojít k požáru kabiny vyřazeného nákladního motorového vozidla značky TATRA 815, která se nachází na volném prostranství u hromady železného šrotu, a to na pozemku muže ročníku narození 1968 ze Starých Těchanovic. Na místě již zasahovaly dvě vozidla hasičů HZS Vítkov, kdy velitel hasičů uvedl, že žádná škoda nevznikla, jelikož se jednalo o vyřazenou kabinu automobilu určenou k sešrotování. Prvotním šetřením nebylo zjištěno, zda šlo o samovolné zahoření, o požár z nedbalosti nebo z úmyslu. Případ je nadále v šetření ze strany vítkovských policistů a hasičů.


Pokus vloupání do kanceláře na ulici Mírové v Opavě

V blíže neupřesněné době od 16:15 hod. dne 30.4.2010 do 15:30 hod. dne 1.5.2010 se neznámý pachatel pokusil páčením dveří vniknout do kanceláře redakce Zikado, která se nachází ve druhém patře jednoho z činžovních domů na ulici Mírové v Opavě, což se mu nepodařilo, k odcizení věcí nedošlo, poškozením dveří a zámku však byla muži ročníku narození 1952 z Holasovic způsobena škoda v předběžné výši 4.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě pro přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu.


Odcizení jízdního kola ze sklepní místnosti na ulici Joy Adamsonové v Opavě

Dne 1.5.2010 v době kolem 17:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Joy Adamsonové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení vstupní brány vešel na zahradu jednoho z činžovních domů, poté vstoupil do tohoto domu a po vypáčení dveří sklepní místnosti odcizil jízdní kolo značky KHS červené barvy, čímž byla ženě ročníku narození 1962 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 3.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Znečištění vodního toku na česko-polském území poblíž obce Vávrovice

Dne 1.5.2010 v 17:00 hod. bylo opavským policistům ze strany polských policistů nahlášeno, že na řece Opavě u obce Vávrovice byla zjištěna nějaká červená skvrna. Na místo se dostavili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří zjistili, že voda vytékající ze strouhy na polském území do řeky Opavy je zbarvena do růžova, kdy tento výtok se nachází na území sousedního polského státu, protéká vesnicí Wiechowice, kdy se přibližně po 400 m vlévá do řeky Opavy. Vše se nachází za hranicemi České republiky, tedy na území Polska, kdy voda v řece Opava na našem území je již čirá a bez zabarvení. Na místo se dostavili i hasiči HZS Opava, kteří odebrali vzorek znečištěného vodního toku na území Polské republiky. Dále se zde dostavil pracovník Magistrátu města Opavy odboru životního prostředí, který na celou situaci reagoval telefonátem do ústředí inspekce životního prostředí v Ostravě. Bylo dohodnuto, že se na celou situaci přijede podívat i pracovník inspekce životního prostředí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, který má pohotovost. Šetřením ze strany všech zúčastněných osob bylo zjištěno, že škoda s největší pravděpodobností nevznikla, rovněž nebyl zaregistrován úhyn vodních živočichů, nornou stěnu nebylo možno postavit, poněvadž vodní tok byl v Polsku znečištěn v celém objemu a ne jen na hladině, tudíž by norná stěna byla neúčinná. Na místo se dostavili i hasiči Polské republiky, kteří vodní tok prohlédli na své straně. Celý případ bude v následujících dnech šetřen ze strany kompetentních orgánů a organizací z Česka i Polska.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 1.5.2010 v 19:50 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Hlučín zajištěn na autobusovém nádraží ulice Opavské v Hlučíně muž ročníku narození 1991 z Hlučína, který v silně podnapilém stavu ležel na zemi, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byla naměřena hodnota 3,47 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Odcizení mobilního telefonu z kapsy mikiny na zastávce MHD na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřikách

Dne 1.5.2010 v době kolem 12:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ tím, že na konečné zastávce MHD odcizil z kapsy mikiny, kterou měla poškozená žena ročníku narození 1988 z Opavy na sobě, její mobilní telefon značky Sony Ericsson W595 bílé barvy v hodnotě 3.600,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 1.5.2010 došlo v okrese Opava celkem ke čtyřem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob. V souvislosti s touto nehodovostí vznikla na majetku hmotná škoda ve výši 89.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem