Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.5.2012

Opava - Únik chemické látky ze sudu ve Chvalíkovicích a další...(8 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Ostravské v Opavě-Komárově

Dne 01.05.2012 v době kolem 10:30 hod. policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov řidiče osobního motorového vozidla značky Opel Corsa, a to muže ročníku narození 1957 z Bohumína, okres Karviná. Po předložení všech dokladů potřebných pro provoz a řízení motorového vozidla byl výše uvedený muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,28 promile, 0,25 promile a opět 0,25 promile alkoholu v dechu. Následně se na výzvu ze strany policistů porobil i odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Pětapadesátiletému řidiči na místě nebyl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu Odboru dopravy Magistrátu města.


Poškození osobního automobilu na ulici Severní v Hlučíně

Dne 01.05.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že na odstavném parkovišti před jedním z domů na ulici Severní v Hlučíně, v přesně neuvedené době od 20:00 hod. dne 30.04.2012 do 08:30 hod. dne 01.05.2012, poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia Combi, kdy nezjištěným předmětem způsobil vodorovné a svislé vrypy o šířce 2 mm do laku po celém obvodu automobilu, čímž vznikla poškozenému muži ročníku narození 1968 ze Šilheřovic celková škoda ve výši 30.000,- Kč.


Vloupání do kůlny na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice

Dne 01.05.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 20:15 hod. dne 30.04.2012 do 10:00 hod. dne 01.05.2012 na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice vnikl po odstranění dvou visacích zámků do zde postavené plechové kůlny, odkud odcizil zbíjecí kladivo ke strojnímu bagru značky Veuson 3503 v hodnotě 130.000,- Kč a elektrický skútr černé barvy v hodnotě 5.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 300,- Kč. Poškozené soukromé firmě muže ročníku narození 1940 z Ludgeřovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 135.300,- Kč.


Únik chemické látky na katastru obce Chvalíkovice

Dne 30.04.2012 v 19:30 hod. telefonicky oznámil na Obvodní oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí anonym (mužský hlas), že za objektem místní střelnice na katastru obce Chvalíkovice stoupá dým. Při okamžitém příjezdu hradeckých policistů na místo bylo zjištěno, že silnice číslo 4644 spojující obec Chvalíkovice s Brankou u Opavy je zahalena bílým dýmem, který při zemi postupuje na Branku u Opavy a Opavu, městskou část Kylešovice. Po provedeném pátrání proti vanoucímu větru směrem po polní cestě vpravo za střelnicí poblíž obce Chvalíkovice, a to ve vzdálenosti 250 metrů od uvedené silnice, byl zjištěn zdroj dýmu, kdy na louce v blízkosti remízku se nacházel kovový narezavělý sud válcového tvaru o délce 1 metru a o průměru 50 cm s kovovými obručemi, z jehož díry vytékala hustá černá hmota, která na vzduchu vytvářela hustý štiplavý dým bílé barvy. Po tomto zjištění bylo ihned informováno operační středisko IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava s požadavkem zásahu ze strany hasičů HZS Opava. Opavští hasiči v počtu dvou jednotek s velitelem zásahu ihned nařídili uzavření silnice č.4644 z obou směrů (provedli policisté z OO PČR Hradec nad Moravicí) a zahájili lokalizaci a likvidaci výše uvedené látky. Na místo se rovněž dostavila starostka obce Chvalíkovice, pracovník životního prostředí Magistrátu města Opavy, dosah vedení Územního odboru PČR v Opavě, vedoucí Obvodního oddělení PČR Hradec nad Moravicí a náměstek ředitele pro vnější službu Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava. Společně se dvěma strážníky Městské policie Opava přijeli i 3 pracovníci krizového řízení Magistrátu města Opavy. Přivolána byla i chemická jednotka hasičů HZS Ostrava, které se na místě nepodařilo určit o jakou látku se jedná a dorazilo i 9 policistů SPJ (Speciální pořádkové jednotky) KŘP Msk Ostrava se 3 vozidly pro případ nutnosti evakuace poblíž bydlících a zdržujících se osob, kdy po vyhodnocení celé situace se evakuace neprováděla. Pracovníky laboratoře HZS Frenštát pod Radhoštěm byly odebrány vzorky látky i zeminy, kdy následným rozborem v laboratoři bylo zjištěno, že se jedná o kyselinu sírovou obohacenou o oxid sírový v celkové koncentraci 98 procent. Hasiči HZS Opava provedli dočasné uzavření sudu a odebrání kontaminované zeminy do hloubky 30 cm, kdy asanace byla ukončena v 02:15 hod. dne 01.05.2012. Provoz na uzavřené silnici byl obnoven v 03:00 hod. téhož dne. Místo zůstalo monitorováno a hlídáno dvoučlennou hlídkou hasičů HZS Opava, kdy bylo dohodnuto, že o odvozu a likvidaci rozhodne v průběhu dne 01.05.2012 zástupce Magistrátu města Opavy ve spolupráci se specializovanou firmou Sitta.
Dodatek : Dne 01.05.2012 v 09:30 hod. se na místo dostavil odpovědný pracovník za společnost Car and Truck spol. s r.o. Opava a dále chemik společnosti Chemická bezpečnost spol. s r.o. Ostrava-Pustkovec, kteří na místě provedli naložení sudu s chemikálií a dekontaminované zeminy a v době kolem 11:30 hod. téhož dne byly chemikálie odvezeny do spalovny Sitta Ostrava, Mariánské Hory. Ke zranění žádné ze z´častněných osob nedošlo.


Případ výtržnictví v areálu U Chovatelů v Opavě-Kylešovicích doposud nezná pachatele

Dne 01.05.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Výtržnictví“, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v době kolem 00:20 hod. dne 01.05.2012 (v průběhu konání akce v souvislosti s oslavou Filipo-Jakubské noci) v areálu U Chovatelů na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích, tedy veřejně a na místě veřejnosti přístupném se dopustil hrubé neslušnosti a výtržnosti tím, že fyzicky napadl opakovanými údery pěstí do obličeje a kopy do oblasti hlavy poškozeného muže ročníku narození 1987 z Dolních Životic, čímž mu způsobil zranění, a to otřes mozku, pohmoždění hlavy, obličeje a tržnou ránu na rtu, což si vyžádalo jeho lékařské ošetření na chirurgickém oddělení Slezské nemocnice v Opavě, s následnou hospitalizací a předběžnou dobou léčení v délce trvání jednoho týdne. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů.


Odcizení jízdního kola na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích

V noční době mezi 21:00 hod. dne 30.04.2012 a 02:00 hod. dne 01.05.2012 neznámý pachatel spáchal poblíž kruhového objezdu, mostu přes řeku a areálu U Chovatelů na ulici Bílovecké v Opavě, městské části Kylešovice přečin „Krádež“ tím, že odcizil ke sloupu veřejného osvětlení lankovým zámkem uzamčené pánské trekinkové jízdní kolo značky Merida stříbrné barvy s uzamykatelnou vidlicí a s vybavením Shimano stupně Deore, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1993 z Opavy způsobena škoda ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zadržení podnapilé řidičky osobního automobilu na ulici Třída Spojenců v Opavě

Dne 01.05.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ a z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ ženě ročníku narození 1957 z Opavy, neboť tato byla v době kolem 17:30 hod. dne 01.05.2012 opavskými policisty stavěna a kontrolována na ulici Třída Spojenců v Opavě jako řidička osobního motorového vozidla značky Ford Puma, kdy odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,87 promile a 1,94 promile alkoholu v jejím dechu. Následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že shora jmenovaná žena je v této chvíli vedena jako neřidička, poněvadž na základě rozhodnutí Okresního soudu v Opavě z října roku 2011 jí byl vysloven zákaz spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do měsíce června roku 2014. Pětapadesátiletá řidička jela ve směru od ulice Hradecké v Opavě, kdy již na ulici Hobzíkové byla stavěna opavskou policejní hlídkou z jedoucího služebního automobilu za použití VRZu (majáku a sirény) a rovněž i za použití nápisu Stop. Žena však při zastavování začala ujíždět, kdy policisté ji předjeli, načež služební automobil objela a pokračovala dále až na ulici Třída Spojenců. Zde jí policejní hlídka opět předjela, její vozidlo bylo zablokováno, na což již řidička zastavila. Policisté následně vyzvali ženu slovy : „Jménem zákona, vystupte z vozidla nebo bude použito donucovacích prostředků“. Na toto žena nereagovala, a proto zakročující policisté užili hmaty, chvaty a služební pouta. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob ani nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Výše uvedená řidička byla poté ihned zadržena a vzhledem k její silné podnapilosti bylo rozhodnuto o jejím dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Jelikož vozidlo Ford Puma tvořilo překážku v silničním provozu, bylo zajištěno a odtaženo odtahovou službou Vild na odstavné parkoviště na ulici Krnovskou v Opavě. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů.


Případ vloupání do stodoly na ulici Pískové v Opavě-Jaktaři zná pachatele

Dne 01.05.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že v podvečerních hodinách dne 01.05.2012 muž ročníku narození 1956 z Opavy vnikl po předchozím přestřižení visacích zámků vrat do stodoly na ulici Pískové v Opavě-Jaktaři, odkud odcizil klikovku od motoru traktoru o váze 40 kg a setrvační kotouč na spojkovou lamelu o hmotnosti 20 kg. Při tomto protiprávním jednání majetkového charakteru byl na místě zadržen poškozenými osobami (manželským párem, oba ročníků narození 1974 z Opavy-Jaktaře), kterým tak byla způsobena celková škoda zjevně převyšující finanční částku ve výši 5.000,- Kč. Následně byl šestapadesátiletý muž předán opavským policistům, kteří jej umístili do policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě k provádění dalších procesních úkonů. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, kdy se zjišťuje jeho případná další trestná činnost, jakož i případné spolupachatelství ze strany jiné osob nebo osob.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem