Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.7.2012

Opava - Kontroly podnapilých řidičů motorových vozidel v obci Klokočov a další...(14 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Klokočov

Dne 01.07.2012 v době kolem 12:00 hod. policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci dohledu nad BESIPem (bezpečností a plynulostí silničního provozu) v okolí rekreačního střediska Hadinka, kde se konala povolená víkendová hudební produkce, stavěla a kontrolovala v obci Klokočov na Vítkovsku řidiče osobního motorového vozidla značky Opel Corsa, a to muže ročníku narození 1991 z Bernhardsthalu, Rakousko. Na výzvu se tento muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager na možnou přítomnost alkoholických nápojů v jeho těle, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,49 promile a 0,50 promile alkoholu v dechu. Jednadvacetiletý řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal. Na místě s ním bylo sepsáno oznámení o dopravním přestupku, poněvadž je podezřelý ze spáchání přestupku proti BESIPu a jelikož shora uvedený muž je cizinec a byla zde důvodná obava, že se bude vyhýbat správnímu řízení, proto policisté rozhodli o uložení kauce ve výši 10.000,- Kč. Řidič byl dále poučen dopravní policejní hlídkou o důsledku vybrání kauce a o podmínkách jejího vrácení. Uložená kauce ve výši 10.000,- Kč byla zaplacena oproti písemnému potvrzení o převzetí kauce, které se vystavuje ve třech vyhotoveních. Toto potvrzení řidič podepsal, nevyjádřil se v něm a jedno vyhotovení si převzal. Rovněž mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vše je předmětem dalšího šetření.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Klokočov

Dne 01.07.2012 v době kolem 16:45 hod. prováděla policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě výkon služby v obci Klokočov, kdy při silniční kontrole stavěla řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Audi A2, a to muže ročníku narození 1981 z Opavy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž ze strany policistů vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,96 promile a opět 0,96 promile alkoholu v dechu. Jednatřicetiletý řidič předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, souhlasil s naměřenými výsledky, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 01.07.2012 nebyla opavským policistům nahlášena žádná dopravní nehoda, která by se stala na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a která by podléhala oznámení a šetření ze strany policistů PČR.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 01.07.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1987 z Ostravy, neboť tento byl hlučínskými policisty PČR v době kolem 13:15 hod. dne 01.07.2012 stavěn a kontrolován na ulici Celní v Hlučíně jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Opel Corsa, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že výše uvedený pětadvacetiletý muž je v současné chvíli neřidič, poněvadž mu byl rozhodnutím Magistrátu města Ostravy z března letošního roku uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny na dobu 8 měsíců. Zakročující policisté mu opět zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Vloupání do sklepních boxů v bytových domech v Hradci nad Moravicí

V přesně nezjištěné době od 11:00 hod. dne 30.06.2012 do 11:00 hod. dne 01.07.2012 neznámý pachatel spáchal v Hradci nad Moravicí přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení petlice vnikl do sklepního boxu v suterénu jednoho z panelových domů na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí, odkud po ustřižení lankového zámku v hodnotě 100,- Kč odcizil uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Ghost typu SE 2000 černé barvy s červenými pruhy v hodnotě 12.000,- Kč, přičemž na zařízení sklepního boxu vznikla škoda ve výši 100,- Kč, vše ke škodě poškozenému muži ročníku narození 1984 z Hradce nad Moravicí. Dále ve stejné době v jednom z bytových domů na ulici Na Tylovách v Hradci nad Moravicí vnikl po vypáčení visacího zámku do sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1948 z Hradce nad Moravicí, odkud odcizil pánské trekinkové jízdní kolo značky Sundance Bike Track šedočerné barvy se zlatými proužky v hodnotě 14.705,- Kč, kdy na zařízení vznikla škoda ve výši 100,- Kč. Celková škoda tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 27.005,- Kč a případy šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Požár LCD televizoru v bytě na ulici Křížkové v obci Chuchelná

Dne 01.07.2012 v 10:45 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1947 z Bruntálu, že před chvíli došlo v bytě jednoho z bytových domů na ulici Křížkové v obci Chuchelná k požáru. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích, která zjistila, že zde již zasahují hasiči HZS Hlučín, kdy v obývacím pokoji bytu ženy ročníku narození 1933 z Chuchelné, který se nachází ve třetím podlaží domu, došlo k požáru vypnutého LCD televizoru. Požár byl uhašen obyvateli domu před příjezdem hasičů a policistů, ke zranění žádných zúčastněných osob nedošlo, požár poškodil LCD televizor značky LG, TV stolek, koberec a zdi pokoje se škodou v předběžné výši 15.000,- Kč. Věc si na místě převzal vyšetřovatel požárů HZS Opava, který jako příčinu stanovil technickou závadu na LCD televizoru nebo na přepěťové ochraně prodlužovacího kabelu 220 V, na který byl televizor připojen, kdy tento si zajistil z důvodu dalšího znaleckého zkoumání.


Krádež zboží v opavském hypermarketu Globus ze strany šedesátiletého muže je recidivou

Dne 01.07.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1952 ze Stěbořic, neboť tento v době kolem 13:45 hod. dne 30.06.2012 odcizil v prodejních prostorách hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží (2 rohlíky a 2 konzervy vepřového masa) v celkové hodnotě 71,- Kč. Jakmile bez zaplacení tohoto zboží prošel přes pokladní zónu, byl zadržen pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán opavským policistům PČR. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěmo, že se u šedesátiletého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech létech odsouzen a potrestán, a to rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z ledna roku 2011 pro přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu k nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře 14 měsíců, kdy tento uložený trest je společný za pokračování v trestné činnosti vzhledem k rozhodnutí Okresního soudu v Opavě z října roku 2010 pro přečin „Krádež“.


Pád dítěte z okna rodinného domu na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách

Dne 01.07.2012 ve 12:00 hod. byla policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě vyslána pracovníky IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) v Ostravě na ulici Ratibořskou v Opavě-Kateřinkách, kde před chvíli mělo dojít k pádu dítěte z okna jednoho z rodinných domů. Na místě bylo zjištěno, že chlapec ročníku narození 2010 z Opavy-Kateřinek byl v dětském pokoji v 1. patře rodinného domu společně se svým starším bratrem (10 let), se kterým si hrál, přičemž matka (žena ročníku narození 1982 z Opavy-Kateřinek) se dívala ve vedlejším pokoji na televizi. V době kolem 11:50 hod. za ní přišel starší syn, že bratr vypadl z okna. Žena poté našla na zemi před rodinným domem a pod oknem dětského pokoje plačícího syna a zavolala ihned lékaře a sanitní vozidlo RZS Opava. Dalším šetřením bylo zjištěno, že v dětském pokoji se pod oknem nachází psací stůl u něhož je dětská otočná židle a okno, ze kterého nezletilý vypadl, je ve výšce 430 cm nad zemí. Pod tímto oknem se nachází stříška z polykarbonátu, která s největší pravděpodobností zbrzdila pád dítěte. Po prvotním lékařském ošetření bylo zraněné dítě letecky transportováno na urgentní příjem do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a poté bylo hospitalizováno na oddělení dětské neurologie. Telefonickým dotazem bylo u ošetřujícího lékaře zjištěno, že dvouletý chlapec je ve stabilizovaném stavu, vyšetřením na CT nebyly zjištěny žádné zlomeniny ani vnitřní zranění a v ostravské nemocnici zůstal na pozorování. Prováděnými prvotními procesními úkony a šetřením nebyly zjištěny takové skutečnosti, že by na pádu dítěte z okna se podílela nějaká jiná osoba. Vše je však nadále v prověřování a v prošetřování.


Poškození bazénu u rodinného domu na ulici Hlavní v obci Brumovice

V blíže neustanovené době od 21:00 hod. dne 30.06.2012 do 16:30 hod. dne 01.07.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v obci Brumovice přečin „Poškození cizí věci“ tím, že na zahradě vedle jednoho z rodinných domů poškodil kruhovitý bazén o průměru 4,5 metrů a o výšce 1,2 metrů, kdy na tomto bazénu násilím odtrhl jeho horní plechovou lištu bílé barvy a tímto způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč poškozenému muži ročníku narození 1991 z Brumovic. Dále ve stejné době a na stejném místě ze zahradního přírodního jezírka vytáhl na břeh třecí kartáč, na kterém byly zachyceny nakladené jikry ryb druhu Koikapr, přičemž třecí kartáč nechal vytažený z vody a tímto zapříčinil, že došlo k úhynu nakladených jiker, kdy poškozenému muži ročníku narození 1967 z Brumovic byla způsobena škoda ve výši 50.000,- Kč. Celková škoda tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 52.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Klokočov

Dne 01.07.2012 v době kolem 10:30 hod. policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala v obci Klokočov na Vítkovsku, kde právě v rekreačním středisku Hadinka probíhala povolená hudební produkce, řidiče osobního motorového vozidla značky Toyota Avensis, a to muže ročníku narození 1979 z Karviné. Na výzvu ze strany policistů se tento muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,83 promile, 0,75 promile a 0,74 promile alkoholu v dechu. Třiatřicetiletý řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů doznal, s výsledky odborného měření souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Bezpečnostní opatření v souvislosti s hudební produkcí v areálu Hadinka na Vítkovsku

Ve dnech 28.06.2012–01.07.2012 proběhlo na Vítkovsku bezpečnostní opatření v souvislosti se zajištěním veřejného pořádku, BESIPu a občanského soužití při konání řádně ohlášené a povolené hudební produkce (technopárty) s názvem Breakfest Hadinka 2012. Bezpečnostní opatření bylo vyhlášeno od 12:00 hod. dne 28.06.2012, přičemž cílem bylo zajistit bezpečnost osob a ochranu veřejného pořádku v době konání organizované akce a zabezpečit dopravní obslužnost rekreačního střediska pro možný dojezd složek Integrovaného záchranného systému. V průběhu shora uvedené doby bylo nasazeno 73 policistů Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava a 14 strážníků Městské policie Vítkov a Budišov nad Budišovkou. Během opatření nebyl narušen veřejný pořádek, nebyly použity žádné donucovací prostředky ze strany službu konajících policistů PČR a nedošlo k žádnému zranění nasazených policistů ani ke škodě na majetku Policie ČR. Technopárty se zúčastnilo v době největšího shromáždění osob přibližně 3.000 lidí, 600 motorových vozidel a 4 hrající aparatury. V rámci výše uvedeného bezpečnostního opatření „Hadinka 2012“ bylo evidováno 13 blokových pokut v celkové výši 6.700- Kč, bylo zaznamenáno 8 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kdy řidiči motorových vozidel před jízdou požili alkoholické nápoje (z toho 1 x kauce u cizince ve výši 10.000,- Kč), dále byly zjištěny 2 případy, kdy řidiči automobilů řídili svá vozidla po předchozím požití omamných a psychotropních látek či jedů, jeden muž se dopustil přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“. Bylo zkontrolováno 198 osob a 93 motorových vozidel. Opatření bylo ukončeno ve 14:00 hod. dne 01.07.2012, přičemž dohled nad zajištěním veřejného pořádku a BESIPu (bezpečnosti a plynulosti silničního provozu) po dobu odjezdu zbývajících účastníku akce zajistí v rámci běžného výkonu služby policisté z Obvodního oddělení PČFR ve Vítkově.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Klokočov

Dne 01.07.2012 v době kolem 12:15 hod. policisté z Dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě stavěli a kontrolovali v obci Klokočov řidiče osobního motorového vozidla značky Honda Accord, a to muže ročníku narození 1985 z Brna. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,73 promile a 0,68 promile alkoholu v dechu. Sedmadvacetiletý řidič se k požití alkoholu před jízdou doznal, souhlasil s výsledky odborného měření, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem krve nebo moči, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Klokočov

Dne 01.07.2012 v době kolem 13:30 hod. policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově stavěli a kontrolovali v obci Klokočov na Vítkovsku řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, a to muže ročníku narození 1984 z Pardubic. Následně byl tento muž ze strany zakročujících policistů vyzván k odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,69 promile a opakované měření bylo rovněž se shodným výsledkem. Osmadvacetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, kdy nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), předchozí požití alkoholických nápojů před řízením automobilu doznal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu ve Vítkově, části Klokočov

Dne 01.07.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1988 z Třince, okres Frýdek-Místek, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že tento byl v době kolem 11:40 hod. dne 01.07.2012 stavěn a kontrolován ze strany dopravních policistů PČR v obci Klokočov jako řidič osobního motorového vozidla značky Ford Escort, kdy odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,14 promile a 1,21 promile alkoholu v dechu. Na místě zadrželi zakročující policisté čtyřiadvacetiletému muži jeho řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Výše jmenovaný muž tedy svým protiprávním jednáním vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem