Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.8.2011

Opava - Krádež dvou traktorů s přívěsy z areálu firmy v Opavě a další...(12 případů) 

 

Kontrola řidiče motorového vozidla v Opavě, který se nechtěl podrobit dechové zkoušce

Dne 1.8.2011 v době kolem 20:50 hod. službu konající hlídka strážníků Městské policie Opava stavěla a kontrolovala na ulici Husové v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Audi A4, a to muže ročníku narození 1946 z Opavy. Tento řidič se nacházel v automobilu sám a byl strážníky stavěn pomocí světelného výstražného signálu a nápisu STOP ze služebního vozu. Na výzvu předložil doklady své totožnosti a doklady k vozidlu, řidičský průkaz strážníkům Městské policie nedal (údajně jej neměl u sebe) a dále se odmítl podrobit orientační dechové zkoušce ke zjištění, zda-li případně není ovlivněn alkoholem či jinou návykovou látkou. Z tohoto důvodu byla na místo přivolána policejní hlídka dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, kdy řidič i po poučení dechovou zkoušku rovněž odmítl a odmítl i případné lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě s ním bylo sepsáno oznámení o dopravním přestupku, kde se pětašedesátiletý muž vyjádřil a toto podepsal. Následně byl poučen o dalším postupu v celé záležitosti, kdy spisový materiál bude postoupen správní komisi odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu opatření. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 1.8.2011 došlo v okrese Opava k 6 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých nebyla zraněna žádná osoba a hmotná škoda na majetku činí 206.000,- Kč.


Vloupání do prodejny na ulici Lipové v obci Hať

Dne 31.7.2011 započali policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže nezjištěné době od 12:00 hod. do 23:00 hod. dne 31.7.2011 na ulici Lipové v obci Hať vnikl přes nakládací rampu k zadní části prodejny Tempo, kdy po vypáčení cylindrických vložek zámků Fab vstupních dveří vnikl do vnitřních prostor prodejny, ze kterých však nic neodcizil. Svým protiprávním jednáním přesto poškodil 4 kusy cylindrických vložek zámků v hodnotě 300,- Kč/kus a visací zámek v hodnotě 300,- Kč. Poškozenému Obchodnímu družstvu Tempo Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.800,- Kč.


Vloupání do kovového boxu u prodejny na ulici Dlouhé v obci Darkovice

Dne 1.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že na ulici Dlouhé v obci Darkovice vnikl v přesně neuvedené době od 02:45 hod. do 06:20 hod. dne 1.8.2011, a to po odstranění dvou visacích zámků dvířek se škodou ve výši 300,- Kč do kovového boxu, jenž se nachází vedle budovy prodejny Tempo, odkud odcizil nízkou plastovou přepravku v hodnotě 50,- Kč, ve které bylo pečivo (koblihy) v hodnotě 100,- Kč. Poškozenému Obchodnímu družstvu Tempo Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 450,- Kč.


Vloupání do objektu šaten fotbalového hřiště na ulici Sokolské v obci Šilheřovice

Dne 1.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 16:00 hod. dne 31.7.2011 do 06:30 hod. dne 1.8.2011 vstoupil po odstranění visacího zámku hlavní brány do areálu fotbalového hřiště na ulici Sokolské v obci Šilheřovice, kde po vylomení cylindrické vložky zámku Fab vstupních dveří vnikl do budovy hlavní tribuny a šaten, odkud odcizil 8 sudů piva značky Ostravar o obsahu 50 litrů a 6 prázdných sudů od tohoto piva v hodnotě 27.600,- Kč, dále odcizil 2 sudy o obsahu 50 litrů nealko nápoje Kofola v hodnotě 3.600,- Kč a počítač s příslušenstvím a tiskárnou v hodnotě 12.000,- Kč. Poškozené organizaci TJ Sokol Šilheřovice tak byla způsobena odcizením věcí celková škoda ve výši 43.200,- Kč a poškozením zařízení škoda ve výši 1.000,- Kč.


Odcizení peněženky z kabelky v restauraci na ulici Opavské v Dolním Benešově-Zábřehu

Dne 1.8.2011 zahájili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné opatření, pozměnění a padělání platebního prostředku“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 23:00 hod. a 23:30 hod. dne 29.7.2011 v prostorách restaurace Ranč na ulici Opavské v Dolním Benešově, části Zábřeh odcizil z volně odložené kabelky poškozené ženy ročníku narození 1986 z Dolního Benešova její hnědou koženou peněženku bez hodnoty, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti ve výši 4.000,- Kč, různé osobní doklady a platební karta.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Střední v obci Šilheřovice

Dne 1.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 13:00 hod. dne 30.7.2011 do 15:00 hod. dne 1.8.2011 před jedním z domů na ulici Střední v obci Šilheřovice vnikl po vypáčení zámků dveří do zde zaparkovaného a uzamčeného dodávkového motorového vozidla značky Mercedes, ze kterého odcizil starší autorádio v hodnotě 1.000,- Kč a poškodil spínací skříňku v palubní desce se škodou ve výši 2.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1969 z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.000,- Kč.

 

 

Případy zcizovaní měděných okapů v Opavě znají svého pachatele

Dne 1.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1992 ze Služovic, neboť tento v době ode dne 22.7.2011 do dne 27.7.2011 na různých místech ve Statutárním městě Opava zcizoval měděné parapety a okapy, kdy :
1) odcizil na jedné z budov na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách 4 kusy okenních vnějších měděných parapetů v hodnotě 2.000,- Kč, ke škodě firmy Eskon a.s. Opava
2) rovněž odcizil ze stejné budovy na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách 3 kusy okenních vnějších měděných parapetů v hodnotě 1.500,- Kč, ke škodě firmy Eskon a.s. Opava
3) odcizil z jednoho z domů na ulici Tolstého v Opavě 6 kusů měděných okapových svodů v hodnotě 4.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1963 z Opavy.
Celková škoda tak činí 7.500,- Kč a případ objasnili opavští policisté na základě místní a osobní znalosti prostředí, obyvatel a problematiky majetkové trestné činnosti.


Vloupání do skladu firmy na ulici Ostravské v obci Hrabyně

V přesně neustanovené době od 12:00 hod. dne 30.7.2011 do 09:00 hod. dne 1.8.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Ostravské v obci Hrabyně přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacího zámku dveří vnikl do skladu firmy Beva Trade, který se nachází v budově bývalého zemědělského družstva naproti „Památníku Ostravské operace“, ze kterého odcizil 55 krabic s břidlicovým obkladem o rozměru 7,5 cm x 15 cm zelenohnědé barvy (celkově došlo k odcizení 27 m2 obkladu) v hodnotě 8.800,- Kč, kdy na odstraněném visacím zámku vznikla škoda ve výši 200,- Kč. Poškozené společnosti Beva Trade spol. s r.o. Horní Benešov, okres Bruntál tak byla způsobena celková škoda ve výši 9.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Sprejerství, poškození autobusové zastávky v obci Neplachovice

V neupřesněné době ode dne 18.7.2011 do dne 1.8.2011 neznámý pachatel spáchal na autobusové zastávce poblíž budovy základní školy v obci Neplachovice přečin „Poškození cizí věci“ tím, že popsal převážně černým a modrým lihovým fixem vnitřní stranu dřevěných stěn této zastávky, dále popsal skleněnou tabuli s jízdními řády, dřevěné lavičky uvnitř zastávky, a to nápisy „Casey“, „Taky pičus“, „Miluju“ a pět nesrozumitelných nápisů a dva blíže nespecifikované obrázky. Dále demontoval plechové označení autobusové zastávky, kde smazal písmena „ZA“ a ponechal zde ceduli s nápisem „STÁVKA“. Rovněž zdeformoval plechový odpadkový koš připevněný k budově zastávce a demontoval a poškodil plechovou tabuli s názvem „Neplachovice škola“. Poškozené organizaci Obec Neplachovice tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.570,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Vloupání do motorových vozidl ve Vítkově, části Podhradí

V době mezi 01:00 hod. a 06:30 hod. dne 1.8.2011 neznámý pachatel spáchal v areálu autokempu ve Vítkově, části Podhradí přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, pozměnění a padělání platebního prostředku“ tím, že po neúspěšném páčení dveří rozbil skleněnou výplň okna dveří na zde zaparkovaném a uzamčeném osobním motorovém vozidle tovární značky Ford Mondeo, ze kterého odcizil plátěnou ledvinku hnědé barvy bez hodnoty, ve které byla pánská kožená peněženka černé barvy v hodnotě 500,- Kč s různými osobními doklady, s doklady od automobilu, s platební kartou a s finanční částkou na hotovosti ve výši 4.500,- Kč a 250 Euro (v přepočtu 6.000,- Kč), čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1976 z Frýdku-Místku způsobena celková škoda odcizením věcí ve výši 11.000,- Kč a majitelce vozidla (ženě ročníku narození 1980 z Frýdku-Místku) způsobil poškozením dveří automobilu škodu ve výši 2.000,- Kč. Dále ve stejné době a na stejném místě přesně nezjištěným způsobem vnikl do vedle odstaveného a uzamčeného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia combi, kdy z kapsy odložených pánských kalhot vytáhl peněženku, ze které odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 3.000,- Kč a peněženku vrátil zpět, čímž poškozenému mladíkovi ročníku narození 1994 z Třince v okrese Frýdek-Místek vznikla škoda odcizením věcí ve výši 3.000,- Kč a majitelce vozidla (ženě ročníku narození 1947 z Třince, okres Frýdek-Místek) nevznikla škoda žádná.
Celková škoda protiprávním jednáním neznámého pachatele byla vyčíslena na finanční částku ve výši 16.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Odcizení traktorů z areálu zemědělské společnosti na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách

V přesně nezjištěné době od 19:00 hod. dne 30.7.2011 do 07:00 hod. dne 1.8.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách zločin „Krádež“ tím, že po přestřižení napínacích drátů pletiva a po rozpletení pletiva ve dvou polích oplocení vnikl do uzamčeného areálu, ve kterém sídlí společnost Kateřinská zemědělská a.s., odkud odcizil zde zaparkované a uzamčené traktory, a to značky John Deere 8330 LR zelené barvy, registrační značky T014082, roku výroby 2007 v hodnotě 3.000.000,- Kč, za kterým byl zapojen návěs značky Annaburger HTS 22B.79 tmavě šedé barvy, registrační značky T014710, roku výroby 2007 v hodnotě 600.000,- Kč a dále odcizil zemědělský traktor značky TR Fendt Favorit 920 Vario zelené barvy, spz (registrační značky) OP-82-76, roku výroby 1997 v hodnotě 700.000,- Kč, za kterým byl zapojen aplikátor kejdy značky Agrostar Bohemia bez registrační značky v hodnotě 500.000,- Kč. Odcizením obou traktorů s přívěsy byla způsobena celková škoda ve výši 4.800.000,- Kč a poškozením pletiva oplocení pak škoda ve výši 4.000,- Kč. Poškozeným subjektem je firma Kateřinská Zemědělská a.s. Opava-Kateřinky a případ šetří opavští policisté i kriminalisté.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem