Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.9.2012

Opava - Odcizení jízdních kol na Opavsku a další...(9 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Těšínské v Opavě

Dne 01.09.2012 v době kolem 09:40 hod. prováděla policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě dohled nad silničním provozem na ulici Těšínské v Opavě, kdy projíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Citröen Xantia naměřila rychlost 65 km/h v místě, kde je nejvyšší povolená rychlost 50 km/h. Z tohoto důvodu policisté automobil zastavili, přičemž následným předložením všech dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla byl v řidiči zjištěn muž ročníku narození 1966 z Opavy. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager bylo dále zjištěno, že tento muž řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,61 promile a 0,57 promile alkoholu v dechu. Šestačtyřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů z předchozího večera doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl sdělen a ukázán i záznam o porušení stanovené rychlosti jízdy v obci, dále mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 01.09.2012 v době kolem 17:45 hod. prováděla policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci výkonu služby kontrolu řidičů motorových vozidel na ulici Rybářské v Opavě, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního automobilu, který v uzavřené obci, kde je nejvyšší povolená rychlost 50 km/h, jel rychlostí 67 km/h. V řidiči byl zjištěn muž ročníku narození 1989 z Krnova, okres Bruntál, který se následně podrobil orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem. Výše zmíněný přestupek v dopravě, tedy nepřiměřená rychlost jízdy v obci byla na místě vyřešena blokovou pokutou ve výši 500,- Kč. Lustracemi v dostupných evidencích však bylo dále zjištěno, že tento třiadvacetiletý muž je v současné chvíli „neřidič“, poněvadž má vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel, a to Odborem dopravy Magistrátu města Krnov z května letošního roku. Z tohoto důvodu mu zakročující policisté zadrželi jeho předložený řidičský průkaz, který ve stanovené lhůtě neodevzal příslušnému správnímu orgánu, zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a shora uvedený muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“. Vše je předmětem dalšího prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 01.09.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 61.000,- Kč.


Vloupání do zahradní kůlny v Hlučíně, části Malánky

Dne 01.09.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně započaty úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 20:00 hod. dne 31.08.2012 do 07:30 hod. dne 01.09.2012 v Hlučíně, části Malánky vnikl po odstranění pantů u dřevěných dveří do zahradní kůlny postavené na jednom z pozemků, odkud odcizil křovinořez značky Mountfield červené barvy v hodnotě 3.500,- Kč, prodlužovací kabel o délce 50 metrů na 220 V s koncovkami černé barvy v hodnotě 300,- Kč, plastový kanystr černé barvy s benzínem o obsahu 5 litrů v hodnotě 300,- Kč, motorovou pilu značky Stihll oranžové barvy v hodnotě 3.700,- Kč a dále po vypáčení celodřevěných dveří vnikl do skladu materiálů, který je součástí kůlny, odkud odcizil elektrickou sekačku značky Mountfield v hodnotě 3.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 150,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1954 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 10.950,- Kč.


Odcizení jízdního kola z pozemku rodinného domu na ulici Olšina Horní v obci Kobeřice

V noční době od 22:30 hod. dne 31.08.2012 do 05:30 hod. dne 01.09.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Olšina Horní v obci Kobeřice přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy z neuzamčené hospodářské budovy odcizil volně odstavené pánské trekinkové jízdní kolo značky Author Classic černé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1987 z Kobeřic způsobena celková škoda ve výši 12.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Strahovice

Dne 01.09.2012 ve 13:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1959 ze Strahovic, že na poli za obcí Strahovice, a to ve směru ke hranicím s Polskou republikou, nalezl nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Oznámení prověřili policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích a policejní pyrotechnik PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku si následně převzal a k zneškodnění odvezl protipancéřový německý granát ráže 75 mm.


Odcizení nastřelovací pistole na staveništi nového Obchodního centra v Opavě

Dne 01.09.2012 v době mezi 08:00 hod. a 09:15 hod. neznámý pachatel spáchal na staveništi nového Obchodního centra pod Obchodním domem Breda na ulici Nákladní v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odcizil zde volně odložený plastový kufřík červené barvy s nápisem Hilti, ve kterém se nacházela nastřelovací pistole značky Hilti typového označení DX 460 červenočerné barvy, čímž byla poškozené soukromé firmě VCES a.s. Olomouc způsobena celková škoda ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola z garáže rodinného domu na ulici Na Hůrce v obci Dolní Životice

V přesně nezjištěné době od 20:00 hod. dne 31.08.2012 do 10:00 hod. dne 01.09.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Na Hůrce v obci Dolní Životice přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Krádež“ tím, že po přelezení oplocení o výšce 120 cm vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kde následně po odemčení vrat klíčem, který se nacházel v zámku, vnikl do přilehlé garáže, odkud odcizil dámské trekinkové jízdní kolo stříbrné barvy v hodnotě 6.000,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1967 z Dolních Životic. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Komenského ve Vítkově

Neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Komenského ve Vítkově přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že v době kolem 17:00 hod. dne 30.08.2012 po vypáčení oka petlice s visacím zámkem ze zdi vnikl do místního sklepního boxu, odkud odcizil pánské jízdní kolo v hodnotě 15.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1989 z Březové, přičemž byl vyrušen na chodbě sklepa mužem ročníku narození 1941 z Vítkova, odcizené jízdní kolo na místě zanechal a z domu utekl neznámo kam. Škoda tedy způsobena nebyla, případ však nadále šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem