Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.1.2012

Opava - Dvaačtyřicetiletá žena sražena vlakem v Kravařích a další...(9 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 10.1.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých nebyla zraněna žádná osoba a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na celkovou finanční částku ve výši 70.000,- Kč.


Odcizení měděného okapového svodu z rodinného domu v obci Píšť

Dne 10.1.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 17:00 hod. dne 7.1.2012 do 12:00 hod. dne 9.1.2012 vstoupil na oplocený a uzamčený pozemek u jednoho z rodinných domů v obci Píšť, kdy z budovy tohoto rodinného domu odcizil 1 kus měděného okapového svodu o průměru 100 mm a délce 250 cm v hodnotě 1.500,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1977 z Píště.


Únik zplodin hoření z plynového kotle v bytě na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí

Na základě telefonického oznámení od ženy ročníku narození 1966 z Hradce nad Moravicí byla v 07:05 hod. dne 10.1.2012 vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí do jednoho z domů na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí, kde mělo dojít k přiotrávení dvou osob vlivem úniku zplodin hoření z plynového kotle, který se nachází v kotelně, a to ve sklepním prostoru tohoto domu. Na místě se již nacházeli hasiči HZS Opava, kteří vyvedli z prostor kuchyně ležící ženu (ženu ročníku narození 1937 z Hradce nad Moravicí) a rovněž i její dceru (výše uvedenou oznamovatelku), která se snažila matku probudit před příjezdem hasičů, policistů a lékařského personálu. Obě ženy byly následně předány osádce RZS Opava a byly převezeny na interní oddělení do Slezské nemocnice v Opavě, kde zůstaly na pozorování. Podle ošetřujícího lékaře byly obě osoby přiotráveny kysličníkem uhelnatým. Opavští hasiči provedli odpojení hlavního přívodu plynu, uzavřeli přívod plynu do plynového kotle a kotel odpojili z elektřiny. Jako příčina celé události byla určena technická závada na plynovém kotli a následný unik zplodin hoření do prostor domu. Škoda na majetku nevznikla. Vše je nadále v šetření ze strany vyšetřovatele hasičů HZS Opava, který si případ převzal ve své kompetenci k dalšímu opatření.


Vloupání do chaty v prostoru střelnice na katastru obce Chvalíkovice

V přesně nezjištěné době od 16:00 hod. dne 31.12.2011 do 17:00 hod. dne 9.1.2012 neznámý pachatel spáchal v areálu střelnice na katastru obce Chvalíkovice přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení okenice a po rozbití skleněné výplně okna vnikl do chaty střeleckého klubu, odkud odcizil dva balíčky mleté zrnkové kávy, sklenici kávy Nescafé a krabici kostkového cukru v hodnotě 250,- Kč a láhev 0,7 litrů bílého vína v hodnotě 140,- Kč, přičemž ještě vylomil dveře a na zařízení tak způsobil celkovou škodu poškozením ve výši 2.500,- Kč. Poškozené organizaci Sportovně střelecký klub Hradec nad Moravicí vznikla celková škoda ve výši 2.890,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vniknutí na pozemek rodinného domu na ulici Havlíčkové v obci Branka u Opavy

V neupřesněné době ode dne 1.7.2011 do dne 3.1.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Havlíčkové v obci Branka u Opavy přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po otevření nedostatečně zajištěné a neuzamčené branky oplocení vnikl na pozemek u jednoho z rodinných domů, kdy ze zde volně odstavené cirkulárky odřezal a odcizil elektrický čtyřžílový měděný kabel v délce 20 metrů v hodnotě 1.900,- Kč. Dále v době od 17:00 hod. dne 3.1.2012 do 16:30 hod. dne 4.1.2012 rovněž po otevření nedostatečně zajištěné a neuzamčené branky oplocení vstoupil na tentýž pozemek výše uvedeného rodinného domu, kdy z volně odstavené cirkulárky odřezal a odcizil elektrický čtyřžílový měděný kabel v délce 20 metrů s kulatou 4-kolíkovou červenou 16A koncovkou v hodnotě 2.000,- Kč, dále vnikl do zde stojící neuzamčené dřevěné kůlny a z dlabacího stroje odřezal a odcizil čtyřžílový měděný elektrický kabel v délce 15 metrů s šedou 4-kolíkovou 16A koncovkou v hodnotě 3.000,- Kč. Tímto protiprávním jednáním majetkového charakteru byla poškozenému muži ročníku narození 1956 z Branky u Opavy způsobena celková škoda ve výši 6.900,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Dvaačtyřicetiletá žena sražena vlakem v prostoru žst. ČD Kravaře

Dne 10.1.2012 v 13:55 hod. dozorčí důstojník IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava vyslal policejní hlídku z obvodního oddělení PČR v Kravařích do prostor železničního nádraží ČD na ulici Nádražní v Kravařích, kde mělo dojít ke střetu osoby s vlakovou soupravou. Šetřením na místě bylo zjištěno, že muž ročníku narození 1964 ze Štěpánkovic vyjel v době kolem 13:30 hod. téhož dne jako strojvedoucí osobní vlakové soupravy z žst. Hlučín do žst. Opava-východ. Do železniční stanice ČD Kravaře tedy vjížděl ze směru od Kravař, části Kouty předepsanou rychlostí, kdy v prostoru příjezdu k nádraží si u stavědla číslo 1 povšiml neznámé osoby, která jde podél kolejí směrem k nástupišti. Z těchto důvodů zpomalil a použil zvukové výstražné znamení. Osoba zareagovala tím způsobem, že ustoupila do leva, ale v době, kdy se k ní přiblížil, náhle změnila směr a ustoupila na pravou stranu. Bezprostředně po zaregistrování změny pohybu osoby, která se tak přiblížila do kolejiště, došlo ke střetu osoby s motorovým vozem. Strojvedoucí ihned uvedl do činnosti brzdu vlakové soupravy. Ve sražené osobě byla následně zjištěna žena ročníku narození 1969 z Kravař, která utrpěla zranění lehké povahy s dobou léčení 2 týdny (zhmoždění pravého boku), kdy byla jednorázově lékařsky ošetřena ve Slezské nemocnici v Opavě a po ošetření byla převezena do místa svého bydliště. Škoda na motorovém voze nevznikla. V době střetu bylo ve vlaku přibližně 70 cestujících, kteří neutrpěli žádné zranění. Šetření na místě se zúčastnil vrchní inspektor ČD Územního pracoviště Ostrava a náměstek přednosty ČD Opava-východ. U strojvedoucího vlaku a sražené ženy byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativními výsledky. Vedoucím pracovníkem provozního pracoviště ČD Depa kolejových vozidel Olomouc, provozní středisko Opava-východ byl zajištěn rychloměrný proužek motorového vozu k vyhodnocení. Na železniční trati mezi Opavou, Kravařemi a Hlučínem byl přerušen provoz v době od 13:52 hod. do 15:00 hod. téhož dne. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 9.1.2012 ve 23:30 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila před jedním z panelových domů na ulici Ratibořské v Opavě muže ročníku narození 1966 z Opavy, který v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,58 promile alkoholu v dechu) ležel na chodníku, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Poškození osobního automobilu na ulici Na Hranicích v Opavě-Jaktaři

V blíže neupřesněné době od 11:00 hod. dne 9.1.2012 do 08:00 hod. dne 10.1.2012 neznámý pachatel spáchal přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil poškrábáním nezjištěným předmětem lak karoserie u osobního motorového vozidla značky Audi A5 černé metalizované barvy, které bylo zaparkováno na ulici Na Hranicích v Opavě-Jaktaři, a to před garáží za činžovním domem na ulici Krnovské, čímž byla poškozené společnosti Auto Heller spol. s r.o. Ostrava způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do areálu firmy Nikol nápoje na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách

V době mezi 16:00 hod. a 18:10 hod. dne 10.1.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ tím, že po přelezení uzamčeného oplocení o výšce 180 cm a po odstranění kovového ostnatého drátu vnikl do areálu společnosti Nikol nápoje, odkud odcizil 10 kusů plastových přepravek od sirupů různých barev v hodnotě 140,- Kč a 120 kusů lahví od sirupů o objemu 0,7 litrů v hodnotě 360,- Kč, přičemž na poškozeném oplocení vznikla škoda ve výši 200,- Kč. Shora uvedené poškozené společnosti tak byla způsobena celková škoda ve výši 700,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem