Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.12.2009

Loupežné přepadení mladíků v Opavě, vloupání do skladu na fotbalovém hřišti v Bolaticích a další...(10 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Arnoštov

Dne 10.12.2009 v době kolem 06:15 hod. vykonávala policejní hlídka z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava dohled nad silničním provozem poblíže objektu Dřevony na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách. V té chvíli si policisté všimli, že ze směru od obce Pusté Jakartice na Opavu přijíždí osobní motorové vozidlo. Řidič tohoto automobilu však náhle změnil směr jízdy, odbočil na polní cestu ve směru na obec Chlebičov a dále přes tuto obec pokračoval na další polní cestu k osadě Arnoštov. Zde byl policisty služebním motorovým vozidlem dostižen, zastaven a následně kontrolován. Po předložení jeho dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla bylo zjištěno, že řidičem je muž ročníku narození 1966 z Hněvošic, u kterého bylo dále provedeno odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,44 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky vyzněly rovněž pozitivně s naměřenými hodnotami 0,42 promile a 0,37 promile alkoholu v jeho dechu. Třiačtyřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, ale požádal i o odborné lékařské vyšetření spojené s odběrem krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Policisté mu zadrželi jeho řidičský průkaz a vyslovili mu zákaz řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Odcizení jízdních kol z areálu ZŠ I.Hurníka na ulici Ochranové v Opavě – známý pachatel, objasnění

Dne 10.12.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1992 z Opavy-Kateřinek ve věci provinění z trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil tím, že v dopoledních hodinách dne 6.10.2009 v areálu Základní školy Ilji Hurníka na ulici Ochranové v Opavě odcizil z volně přístupné kolárny lankovým zámkem zde uzamčené a odstavené pánské horské jízdní kolo značky Mongoose černé barvy v hodnotě 7.200,- Kč, ke škodě mladíka ročníku narození 1994 z Opavy. Případ objasnili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Pokus odcizení motorového vozidla na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel

V době od 19:30 hod. dne 9.12.2009 do 03:30 hod. dne 10.12.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích trestný čin „Neoprávněné užívání cizí věci“ ve stádiu pokusu tím, že po předchozím vypáčení zámků předních dveří vnikl do motorového vozidla značky Fiat Ducato, které bylo zaparkováno na sídlištním parkovišti u jednoho z panelových domů, kdy následně vytrhl plastový kryt spínací skříňky, vypáčil a rozlomil spínací skříňku a snažil se vozidlo nastartovat, což se mu nepodařilo, z vozidla nic neodcizil, na zařízení však způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč muži ročníku narození 1980 ze Svatoňovic. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Hradecké v Opavě

V době kolem 05:20 hod. dne 10.12.2009 policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava stavěla a kontrolovala před benzínovou čerpací stanici Benzina na ulici Hradecké v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Forman, a to muže ročníku narození 1972 z Opavy-Kateřinek. Odborným měřením detekčním digitálním přístrojem Drager bylo zjištěno, že automobil řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, poněvadž dechové zkoušky vyzněly pozitivně s naměřenými hodnotami 0,49, 0,49 a 0,51 promile alkoholu v jeho dechu. Sedmatřicetiletý muž na místě s naměřenými hodnotami souhlasil, potvrdil předchozí požití alkoholu z předchozího večera, policisté mu zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na Horním náměstí v Opavě – neznámý pachatel

V době od 08:30 hod. dne 9.12.2009 do 05:00 hod. dne 10.12.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Horní náměstí v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vyražení vstupních dveří vnikl do sklepního boxu muže ročníku narození 1948 z Opavy v jednom z panelových domů, ze kterého odcizil 3 pytle brambor o celkové hmotnosti 150 kg v hodnotě 1.500,- Kč, svítilnu v hodnotě 50,- Kč, 20 kg různých barevných kovů (hliník, mosaz, měď) v hodnotě 450,- Kč a na zařízení způsobil škodu 500,- Kč. Celková škoda činí 2.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do rodinného domu na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 26.11.2009 do 10.12.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích trestný čin „Krádež“, trestný čin „Porušování domovní svobody“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že po předchozím rozbití sklepního okna vnikl do sklepa jednoho z rodinných domů, následně po rozbití sklepních dveří vnikl do obytných prostor rodinného domu, které prohledal a z domu odcizil různé nářadí (sadu elektromontérských kleští v hodnotě 300,- Kč, sadu elektrošroubováků v hodnotě 260,- Kč, sadu vrtáků do zdi, železa a dřeva v hodnotě 300,- Kč, další sadu vrtáků v dřevěné krabici v hodnotě 119,- Kč, sadu plochých vrtáků do dřeva v hodnotě 100,- Kč, sadu očko plochých klíčů v hodnotě 450,- Kč, sadu gola klíčů malých v plechovém boxu v hodnotě 300,- Kč, 2 ks přenosných boxů na nářadí s obsahem různého drobného nářadí v hodnotě 400,- Kč, elektrokabel 3 x 2,5 mm v délce 20 metrů v hodnotě 760,- Kč), lovecký nůž v koženém pouzdře v hodnotě 800,- Kč, dalekohled černé barvy v hodnotě 600,- Kč, 7 ks mosazného kování značky Cobra v hodnotě 2.450,- Kč, LCD televizor značky Panasonic stříbrné barvy s uhlopříčkou 64 cm v hodnotě 12.000,- Kč, hifi soupravu značky Sony černé barvy v hodnotě 8.000,- Kč, pánskou hnědou koženou bundu v hodnotě 4.000,- Kč a 3 kg loupaných ořechů v hodnotě 360,- Kč, kdy odcizením věcí způsobil škodu ve výši 31.199,- Kč a dále způsobil poškozením skleněné výplně sklepního okna škodu ve výši 500,- Kč, poškozením dveří ve sklepě škodu 2.000,- Kč a poškozením vstupních dveří a zárubní do zahrady domu škodu 5.000,- Kč, celkem tedy poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 7.500,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1943 z Opavy-Kylešovic tak byla způsobena celková škoda 38.699,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Dopravní nehodovost

Dne 10.12.2009 došlo na teritoriu Územního odboru PČR Opava ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly zraněny dvě osoby lehce. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 235.000,- Kč.


Požár dřevěného prodejního stánku s občerstvením na Horním náměstí v Opavě

Dne 10.12.2009 v 23:50 hod. oznámili hasiči HZS Opava, že právě vyjeli k požáru dřevěného prodejního stánku s občerstvením, který se nachází na Horním náměstí v Opavě. Na místo byli ihned vysláni policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří zjistili, že k požáru uzamčeného a zajištěného stánku došlo uvnitř, a to samovznícením oleje z nevypnuté fritézy. Poškozením elektroinstalace, světla, fritézy a plachty zastřešení stánku vznikla společnosti FestPro spol. s r.o. Olomouc škoda ve výši 5.000,- Kč. Provozovatelem stánku je v době vánočních trhů muž ročníku narození 1965 z Krnova, okres Bruntál. Ke zranění osob nedošlo a věc si na místě převzal vyšetřovatel hasičů HZS Opava k došetření do své kompetence.


Loupežné přepadení dvou mladíků na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel

Dne 10.12.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Loupež“, kterého se měl dopustit neznámý pachatel tím, že v době kolem 19:20 hod. dne 10.12.2009, na chodníku nedaleko autobusové zastávky u restaurace Split na ulici Olomoucké v Opavě, fyzicky napadl údery pěstí do obličejů a kopy do těl dva mladíky ročníku narození 1993 a 1994 z okresu Nový Jičín, kterým odcizil 1 ks DVD nosiče, 1 balení instantních nudlí a kšiltovku značky Adidas, vše v hodnotě 350,- Kč, přičemž mladšímu poškozenému způsobil pohmoždění pravé tváře a dolní čelisti s dobou léčení cca 7 dnů a staršímu z poškozených mladíků způsobil pohmoždění horního i dolního rtu, zlomeninu nosních kůstek a pohmoždění dolní čelisti s dobou léčení 7-10 dnů.
Z podání vysvětlení poškozených osob byl zjištěn popis pachatele : jedná se o muže ve věku kolem 17 let, výška 170-175 cm, štíhlé postavy, váha asi 65 kg, bílé pleti. Na hlavě měl kapuci, oblečen byl v zimní tmavě zelené bundě, dále měl světle modré rifle. Ve společnosti útočníka se pohybovali další dva muži, kdy jeden odrazoval útočníka z dalšího napadání poškozených (jedná se o mladíka ve věku okolo 15-16 let, výška 160-165 cm, štíhlé postavy, trochu snědší barvy pleti, kratší černé vlasy, na hlavě měl kapuci, na sobě měl zimní bundu tmavé barvy). Třetí mladík se útoku nijak neúčastnil, nezasahoval do něj a jeho popis není znám. Případ je nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty. Případní svědci této události, nechť se, byť i anonymně, přihlásí na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.


Vloupání do skladu v areálu fotbalového hřiště v obci Bolatice – neznámý pachatel

Dne 10.12.2009 v době od 18:00 hod. do 22:00 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu fotbalového hřiště na ulici Opavské v obci Bolatice trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu, neboť po předchozím přestřižení ocelového lanka s visacím zámkem v hodnotě 100,- Kč vnikl do skladu, odkud vytlačil ven dvě čtyřkolové benzínové sekačky, a to značky Turbo Cut červené barvy v hodnotě 30.000,- Kč a značky John Deere X300R zelené barvy v hodnotě 100.000,- Kč, které následně uschoval na polní cestu na sousedním pozemku vedle areálu hřiště. Obě sekačky na trávu byly následně nalezeny a předány zpět nepoškozené správci areálu FK Bolatice. Případná škoda fotbalovému klubu FK Bolatice by ze strany dosud neznámého pachatele či pachatelů byla způsobena ve výši 130.100,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.

vytisknout  e-mailem