Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.2.2009

Policejní události na Opavsku za den 10.2.2009 (9 případů) 


 
Požití psychotropních látek řidičem před jízdou - zahájení trestního stíhání
Policejní orgán Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, Služby kriminální policie a vyšetřování Opava, dne 10.2.2009 rozhodl o zahájení trestního stíhání muže ročníku 1984 z Opavy, jako obviněného ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“. Na základě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý muž dne 24.10.2008 kolem 16:10 hod. řídil v Opavě – Komárově po ulici Ostravské, ve směru jízdy na Ostravu, osobní motorové vozidle tovární značky Škoda Forman, kdy před autosalónem Král byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil rychlému drogovému testu s pozitivním výsledkem a následně také lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve. Ve Fakultní nemocnici Olomouc bylo rozborem vzorku krve zjištěno, že řidič měl v době řízení vozidla v krvi 26 ng/ml amfetaminu a 143 ng/ml jeho metabolitu metamfetaminu (amfetamin i metamfetamin) jsou látky zařazené mezi psychotropní látky podle seznamu II - Úmluvy o psychotropních látkách (tyto látky jsou uvedeny v příloze č. 5 zák. č. 167/1998). Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, v minulosti byl jednou trestán pro majetkovou trestnou činnost.
Maření výkonu úředního rozhodnutí v Hradci nad Moravicí
Dne 10.2.2009 komisař Územního odboru Služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1983 z Opavska,jako obviněného ze spáchání trestných činů „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ a „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“. Uvedených skutků se jmenovaný dopustil tím, že dne 17.1.2009 řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda 105 v Hradci nad Moravicí po ulici Opavské, ve směru jízdy od obce Kajlovec na Opavu, kdy před služebnou místního obvodní oddělení PČR byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Hradec nad Moravicí. Po předložení všech dokladů potřebných k řízení motorového vozidla bylo provedenou lustrací policistů zjištěno, že má v současné době uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to do února roku 2009, vydaný usnesením Okresního soudu v Opavě. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě.
 
Vloupání do prodejen na Hlučínsku – pachatel neznámý
Policisty obvodního oddělení PČR v Hlučíně byly dne 10.2.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“ vloupáním a trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterých se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od 17:30 hod. dne 9.2.2009 do 05:20 hod. dne 10.2.2009 tím, že:
  1. Vnikl v Hlučíně na ulici Hluboké, za užití zjevného násilí, po předchozím páčení vstupních dveří a následným rozbitím skleněné výplně těchto vstupních dveří nezjištěným předmětem, do prodejny motocyklů. Pachatel následně z prodejny odcizil neuzamčenou zásuvku prodejného pultu v hodnotě 4.000,- Kč včetně finanční hotovosti 6.500,- Kč a datumovky v hodnotě 80,- Kč. Poškozením vstupních dveří pachatel způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč a poškozením LCD monitoru v prodejně způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč, vše ke škodě poškozené majitelky prodejny, ženy ročníku narození 1969 z Hlučína.
  2. Vnikl v Hlučíně na ulici Dlouhoveské, za užití zjevného násilí, po předchozím vypáčení vstupních dvoukřídlých dveří nezjištěným předmětem, do prodejny společnosti Domestav, s. r. o., se sídlem v Brně. Z prodejny pachatel nic neodcizil, ale poškozením vstupních dveří způsobil shora uvedené společnosti škodu ve výši 20.000,- Kč.
  3. V obci Ludgeřovice na ulici Hlučínské pachatel rozbil a poškodil nezjištěným předmětem skleněnou výplň vstupních dveří u prodejny domácích potřeb. Do prodejny ovšem pachatel nevnikl, tedy nic neodcizil, ale poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč majiteli prodejny, společnosti HP Trend s. r. o., se sídlem v Ludgeřovicích.
Svým protiprávním jednáním způsobil tento dosud nezjištěný pachatel dohromady všem poškozeným majitelům prodejen celkovou škodu ve výši 41.580,-Kč.
Nález munice z II. světové války v obci Oldřišov
Muž ročníku narození 1944 z Oldřišova dne 10.2.2009 kolem 14:10 hod. telefonicky oznámil na linku158, že na půdě domu v obci Oldřišov na ulici 9. května nalezl v přepravce vojenskou munici. Přivolaný pyrotechnik PČR, výjezdové skupiny Frýdek – Místek, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje uvedl, že se jedná o 1 ks protipancéřového náboje ráže 30 mm a nalezenou munici si převzal k zneškodnění. Na místě nálezu byl přítomna také policejní hlídka obvodního oddělení PČR Kravaře.
Zajištění osoby a její dodání na PZS v Opavě k vystřízlivění
Policisty obvodního oddělení PČR Opava byl dne 10.2.2009 kolem 17:45 hod. zajištěn a následně převezen a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě muž ročníku narození 1990 z Opavy, který v silně podnapilém stavu vbíhal do vozovky před projíždějící vozidla na ulici Edvarda Beneše v Opavě – Kateřinkách. Na stanici byla muži naměřena pomocí přístroje Dräger hodnota 1,99 promile alkoholu v dechu.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a proti veřejnému pořádku.
 
Krádež kabelky s věcmi v hypermarketu Globus v Opavě – dítě jako pachatel

Dne 10.2.2009 byly policisty obvodního oddělení PČR v Opavě, na základě oznámení od ženy ročníku narození 1966 z Ostravy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání činu jinak trestného, a to „Krádeže“ na osobách, z jehož spáchání je podezřelá nezletilá ročníku narození 1999 z Ostravy. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že dne 10.2.2009 kolem 17:30 hod. v prodejně supermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě, tato shora uvedená dívka odcizila z nákupního vozíku, který měla při sobě oznamovatelka trestného činu, dámskou černou koženou kabelku v hodnotě 3.000,- Kč. V kabelce se nacházela černá dámská kožená peněženka v hodnotě 200,- Kč, finanční hotovost ve výši 3.500,- Kč, osobní doklady a mobilní telefon zn. Nokia stříbrné barvy v hodnotě 3.000,- Kč. Nezletilá tedy způsobila poškozené majitelce celkovou škodu ve výši 9.700,- Kč.
Majitelka kabelky dívku, která kradla na poslední chvíli spatřila, začala volat o pomoc a pracovník ostrahy hypermarketu Globus dívku zadržel. Policisté kabelku vrátili její majitelce.
Vzhledem k tomu, že pachatelka trestného činu nemůže být, vzhledem k svému věku, trestně odpovědná, policejní orgán věc činu jinak trestného odloží. Odložení věci bude oznámeno odboru sociálně-právní ochrany dětí v místě trvalého bydliště dívky.
 
Násilí proti jednotlivci v obci Kyjovice – pachatel známý
Policisty obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí byly dne 10.2.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1931 z Kyjovic, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Násilí proti jednotlivci“, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1957 z Kyjovic. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý dne 10.2.2009 v době od 17:00 hod. do 17:20 hod. v rodinném domě v obci Kyjovice vyhrožoval svému příbuznému fyzickým napadením a vulgárními nadávkami a poškozený měl o svůj život důvodnou obavu.
Pro podobnou trestnou činnost je podezřelý již obviněn a stíhán Okresním soudem v Opavě.
 
Dopravní nehodovost
Za den 10.2.2009 došlo v okrese Opava ke třem dopravním nehodám bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie ČR 210.000,- Kč. Na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě byly dodány dvě osoby.
                    
Dopravní nehoda s podnapilým řidičem v obci Dolní Benešov
Dne 10.2.2009 kolem 20:30 hod. došlo v obci Dolní Benešov na ulici Hájecké k dopravní nehodě, a to tím způsobem, že řidič (muž ročníku narození 1955 z Ostravy) společně se svým spolujezdcem (mužem ročníku narození 1973 z obce na Hlučínsku) leželi ve vozidle (na sklopených sedadlech) tovární značky Chevrolet Spark, u pravého okraje vozovky ve směru jízdy na Háj ve Slezsku, přičemž řidič vzhledem k nízké venkovní teplotě nastartoval vozidlo, aby si tak ve vozidle zatopil. Nastartované vozidlo se se zařazeným rychlostním stupněm při startování rozjelo a vjelo vpravo mimo vozovku, kde narazilo přední částí vozidla do několika oplocení rodinných domů a zůstalo stát v objektu společnosti „Rybářství Hodonín“ s. r. o. - středisko Dolní Benešov. Řidič poté z místa dopravní nehody utekl a při příjezdu policejní hlídky skupiny dopravních nehod se zde nacházel jen spolujezdec, se kterým byla provedena dechová zkouška pomocí přístroje Dräger s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 2,1 promile alkoholu v dechu). Na místo dopravní nehody byl také přivolán psovod PČR Opava. Před příjezdem psovoda se služebním psem se spolujezdec z místa dopravní nehody vzdálil a vyšetřujícím policistům přivedl řidiče. Provedenou dechovou zkouškou řidiče pomocí přístroje Drager bylo zjištěno 2,58 promile alkoholu v jeho dechu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče, a to k tržné rance na čele. Lékařské ošetření řidič nežádal.
Dopravní nehoda je stále v šetření a je zřejmé, že v této věci budou policisty skupiny dopravních nehod, Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.
                       

vytisknout  e-mailem