Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.3.2011

Opava - Tři nálezy munice pocházející z II. světové války a další události (12 případů) 

Podomní prodej v obci Dolní Benešov
Hlučínští policisté zahájili dne 10.března 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody, z jejichž spáchání jsou podezřelé dvě neznámé ženy.
K případu došlo dne 10.března 2011 kolem 12:30 hod. v obci Dolní Benešov na ulici Podubí. Sedmasedmdesátiletá majitelka domu otevřela vstupní dveře. Když zjistila, že přede dveřmi stojí dvě neznámé ženy, chtěla dveře zavřít. Neznámé ženy jí v tom ale bránily, a to tím způsobem, že mezi dveře strčily nohu. Pod záminkou, že mají neznámé ženy žízeň, se obě dvě následně vtlačily do chodby domu a zavřely za sebou dveře. Přitom ale došlo ke střetu neznámých žen s majitelkou domu, kdy poškozená žena upadla na zem. Když poté vstala ze země, jedna z neznámých žen jí při přetahování o vstupní dveře udeřila pěstí do úst. Až poté, co se majitelce podařilo dveře otevřít a zakřičet o pomoc, obě ženy z místa činu odjely nezjištěným vozidlem, které řídil neznámý muž. Majitelce domu nebylo naštěstí způsobeno žádné zranění, pro které by musela vyhledat lékařské ošetření. Nedošlo ani k odcizení věcí nebo jiné hmotné škodě.
Z dosavadního policejního šetření je pravděpodobné, že dvě neznámé ženy z tohoto případu mohou být těmi ženami, které mají na svědomí případ podomního prodeje v obci Sudice.
Řídil motorové vozidlo, ač to měl rozhodnutím správního orgánu zakázáno
Hlučínští policisté provedli 10.března 2011 krátce před jednadvacátou hodinou v Hlučíně na ulici Ostravské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Mitsubishi Colt. Vozidlo řídil, ve směru z centra města, čtyřiačtyřicetiletý muž z Ostravy. Ve svých databázích policisté zjistili, že řidič má rozhodnutím odboru dopravy Magistrátu města Ostrav z měsíce února letošního roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu trvání dvanácti měsíců. Shora jmenovaný tedy vykonával činnost, která mu byla rozhodnutím správního orgánu zakázána. Hlučínští policisté řidiči na místě zakázali další jízdu s vozidlem. Případ šetří formou zkráceného přípravního řízení jako podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.  
Svařovací zdroj v hodnotě 250 tisíc odcizil z hradecké společnosti
Policisté Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí zahájili dne 10.března 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to od 24.února do 9.března tohoto roku v obci Hradec nad Moravicí na ulici Opavské. Z jedné z hal branecké společnosti, konkrétně z obráběcí dílny, odcizil po předchozím odšroubování šroubů zde připevněný zdroj Fronius Magic WAV 22PP JOG G/F i příslušenstvím pro podavač drátu. Zdroj byl součástí svařovacího pracoviště. Odcizením tohoto zdroje způsobil neznámý pachatel branecké společnosti škodu ve výši 250.000,- Kč.
Tři nálezy munice pocházející z II. světové války na Opavsku:
  • Nález munice v obci Branka u Opavy 
První nález munice pocházející z II. světové války oznámil na linku tísňového volání čísla 158 dne 10.března 2011 krátce před osmou hodinou ráno osmapadesátiletý muž z Plzně. Muž policistům sdělil, že zaměstnanci firmy provádějící výkopové práce nalezli v obci Branka u Opavy na ulici Pod Lesem dělostřelecký granát ráže 88 mm. Na místo se dostavili hradečtí policisté a policejní pyrotechnik, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění. 
  • Nález munice na katastru obce Hněvošice 
Druhý nález munice pocházející z II. světové války byl policistům nahlášen prostřednictvím tísňové linky 158 téhož dne kolem 08:20 hodin. Devětačtyřicetiletý muž z Hněvošic nalezl při zemědělských pracích na poli na katastrálním území obce Hněvošice, asi 50 metrů od polní cesty mezi obcemi Hněvošicemi a Oldřišovem, dělostřeleckou minu ráže 82 mm. Na místo nálezu byl proto přivolán policejní pyrotechnik, který si nalezenou minu převzal ke zneškodnění. Místo před příjezdem pyrotechnika zajišťovali kravařští policisté. 
  • Nález munice na katastru obce Háj ve Slezsku 
Třetí nález munice pocházející z II. světové války policistům prostřednictví tísňové linky 158 nahlásil šestačtyřicetiletý muž z Opavy. Dne 10.března 2011 krátce před desátou hodinou dopoledne nalezl v lesním porostu na katastru obce Háj ve Slezsku, části Lhota, následující nevybuchlou munici: sedm dělostřeleckých min ráže 82 mm, jeden dělostřelecký granát ráže 76 mm a jeden dělostřelecký granát ráže 15 cm. I zde se dostavil policejní pyrotechnik a nalezenou munici si převzal ke zneškodnění. Přítomni byli také hlučínští policisté.                                                                                                                                                                                                                   
Peněženku ženě odcizil z kabelky v jídelně opavského hypermarketu
Osmačtyřicetiletá žena z Kravařska dne 10.března 2011 oznámila na služebnu kravařského obvodního oddělení krádež peněženky. K případu došlo dne 7.března 2011 kolem půl dvanácté v jídelně hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě. Neznámý pachatel odcizil z kabelky shora jmenované černou dámskou koženkovou peněženku v hodnotě 100,- Kč. V peněžence měla okradená žena finanční hotovost 2.000,- Kč, 100 Zlotých (v přepočtu 600,- Kč), osobní doklady, doklady od vozidla, fotografie, různé drobné písemnosti a platební kartu. V době oběda měla žena kabelku odloženou u sebe na lavičce a průběžně ji okem kontrolovala. Když se oblékala, kabelku položila na stůl a byla k ní na pár vteřin zády. V té době do ženy někdo strčil. Žena se otočila, ničeho podezřelého si nevšimla, vzala kabelku a odešla. Až dne 9.března 2011 zjistila, že jí neznámý pachatel z účtu odcizil částku 15.000,- Kč. Neoprávněný výběr provedl z bankomatu jedné bankovní společnosti na Opavsku. Poškozená žena měla PIN kód napsaný na jedné z odcizených fotografií v peněžence.
Dne 10.března 2011 zahájili kravařští policisté úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Po zadokumentování případu postoupí věc dle místní příslušnosti policistům opavského obvodního oddělení.
Cenné rady policistů ke zmírnění rizik kapesních krádeží:
  • Nikdy nenechávejte platební kartu bez dozoru
  • Chraňte platební kartu před kapesními zloději a ukládejte ji ve vnitřních kapsách tašek nebo ve vhodných pouzdrech
  • Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz
  • Při ztrátě či odcizení své platební karty proveďte okamžitou blokaci platební karty u peněžního ústavu, který Vám ji vydal, popřípadě věc oznamte prostřednictvím tísňové linky 158 Policii České republiky
  • Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty.
  
Vloupání do motorového vozidla na ulici Vrchní v Opavě
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 9. na 10.března 2011 v Opavě – Kateřinkách na ulici Vrchní. Po předchozím vypáčení zámku dveří řidiče, vnikl do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Opel Corsa. Z vozidla pachatel následně odcizil přepínač na světla, zadní palubní desku (se dvěma připevněnými reproduktory) a lékárničku. Dvaadvacetileté ženě odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 2.500,- Kč, přičemž poškozením zámku dveří jí způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Objasnění případu vloupání do prodejny v obci Staré Oldřůvky
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 10.března 2011 trestní stíhání devatenáctiletého muže z Vítkovska, jako podezřelého ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Činu se měl podezřelý muž dopustit v nočních hodinách z 12. na 13.ledna tohoto roku v obci Budišov nad Budišovkou, části Staré Oldřůvky. Podezřelý muž měl po vypáčení bočních vstupních dveří a kovových mříží, vniknout do chodby domu. Zde měl vypáčit vnitřní dveře do samotné prodejny smíšeného zboží. Z obchodu měl odcizit cukrovinky a cigarety různých značek, v celkové hodnotě 48.469,- Kč, přičemž poškozením dveří a mříží měl způsobit škodu ve výši 5.298,- Kč. To vše společnosti Tempo, obchodní družstvo Opava.
Lustrací podezřelého muže policisté navíc ve svých databázích zjistili, že byl rozsudkem Okresního sodu Opava v měsíci lednu tohoto roku potrestán k testu výkonu obecně prospěšných, a to ve výměře 150 hodin. Soudem uložený trest ale do současné doby nevykonal. Trestní stíhání podezřelého muže je vedeno na svobodě.
Výtržnictví a fyzické napadení
Vítkovští policisté zahájili dne 10.března 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil dne 5.února 2011 v době od 22:45 hodin do 23:10 hodin v činžovním domě na ulici Dělnické ve Vítkově. V chodbě domu před vinárnou, tedy na místě veřejnosti přístupném, neznámý pachatel fyzicky napadl sedmadvacetiletého muže z Vítkova. Pachatel kopal napadeného do hlavy, přičemž mu způsobil zranění v horní části obličeje. Zraněný utrpěl krevní podlitiny v oblasti víček a zlomeninu čichové kosti. Doba jeho pracovní neschopnosti trvá ode dne útoku do současné doby. Vítkovští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti občanskému soužití, na podkladě lékařské zprávy ale věc dne 10.března 2011 překvalifikovali na shora uvedené přečiny.
  
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 10.března jednu dopravní nehodu, ke které došlo na Opavsku. Při této nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 100.000,- Kč.  
Podnapilý řidič v Opavě
Dopravní policisté provedli dne 11.března 2011 kolem čtvrté hodiny ráno v Opavě – Kateřinkách na ulici Kolofíkovo nábřeží silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Opel Astra. Vozidlo řídil jednapadesátiletý muž z Opavy. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla řidiči naměřena hodnota 0,24 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,25 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a odborné lékařské vyšetření nežádal. Dopravní policisté jmenovanému zakázali další jízdu s vozidlem, věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem