Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.7.2009

Odcizení jízdních kol, krádeže věcí ze stanů a další...(9 případů) 

 

Pokus podvodného jednání při fingované dopravní nehodě v okrese Opava


 

Dne 10.7.2009 v době kolem 00:30 hod. bylo opavským policistům nahlášeno, že mělo dojít k dopravní nehodě osobního motorového vozidla značky Volvo mezi obcemi Holasovice a Štemplovec na Opavsku, kdy řidič tohoto vozidla, muž ročníku narození 1977 z Města Albrechtic, okres Bruntál měl po projetí levotočivé zatáčky, již na rovném úseku vozovky, sjet vpravo mimo pozemní komunikaci a následně s vozidlem vjet do potoka.
Při šetření dopravní nehody výše uvedený řidič policistům skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby Opava uvedl, že se vyhýbal v opačném směru jízdy jedoucímu osobnímu motorovému vozidlu značky VW Passat, které řídil muž ročníku narození 1957 z Krnova, okres Bruntál s tím, že toto vozidlo jelo po středu vozovky. S vylíčením dopravní nehody na místě souhlasil i přítomný řidič automobilu VW Passat, kdy ke střetu mezi vozidly nedošlo a nedošlo rovněž ani ke zranění žádných osob.
Ohledáním místa dopravní nehody, obou motorových vozidel, stop a poškození na vozidle značky Volvo byly zjištěny nesrovnalosti, které nasvědčovaly tomu, že k dopravní nehodě nedošlo takovým způsobem a na tomto místě, které uváděl dvaatřicetiletý řidič jako místo, kde došlo k poškození vozidla Volvo. Na místo dopravní nehody byl přivolán i kriminální technik a kriminalista opavské policie ČR. Na místě byly zajištěny stopy svědčící o tom, že k dopravní nehodě vozidla Volvo došlo na jiném místě a jiným způsobem, než bylo původně nahlášeno a přítomnými osobami sděleno. Následně řidič osobního motorového vozidla značky Volvo doznal, že k poškození vozidla Volvo došlo v obci Dívčí Hrad v okrese Bruntál v dřívějších hodinách (toto bude předmětem dalšího šetření opavských policistů ve spolupráci s bruntálskými kolegy) a jelikož měl vozidlo zapůjčeno od muže ročníku narození 1969 z Krnova, okres Bruntál a měl obavu mu vozidlo poškozené vrátit, pokusil se touto vymyšlenou nahlášenou dopravní nehodou uplatnit náhradu škody na vozidle Volvo.
Policisté na místě údajné dopravní nehody provedli u obou řidičů motorových vozidel i odborná měření na alkohol, tedy dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager s negativními výsledky a dále byly provedeny orientační testy na užití drog rovněž s negativními výsledky. Případ je nadále v šetření a škoda, která vznikla na vozidle značky Volvo při jeho poškození v obci Dívčí Hrad byla vyčíslena na částku 10.000,- Kč.


 


 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě-Komárově


Dne 10.7.2009 v době kolem 07:15 hod. bylo ze strany policistů dopravního inspektorátu Policie České republiky v Opavě na silnici číslo I/11 ulice Ostravské v obci Opava-Komárov, a to poblíže autobusové zastávky před autobazarem Král, zastaveno a kontrolováno osobní motorové vozidlo značky Fiat Punto. Řidič tohoto vozidla, a to muž ročníku narození 1948 z Opavy-Kateřinek nerespektoval dopravní značení „Zákaz vjezdu“ a v rámci silniční kontroly bylo u něj provedeno i odborné měření na přítomnost alkoholu, a to detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,34 promile alkoholu v jeho dechu. Zhruba po 5 min. bylo provedeno opětovné kontrolní měření s naměřenou hodnotou 0,41 promile. Jednašedesátiletý řidič následně doznal požití alkoholických nápojů z předešlého dne (2 x 12 stupňová piva ve večerních hodinách), s naměřenou hodnotou souhlasil a sám nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Bylo s ním sepsáno oznámení o dopravním přestupku, řidičský průkaz mu nebyl zadržen, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.

 

Odcizení jízdního kola na ulici Otické v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 3.7.2009 v době od 03:00 hod. do 05:00 hod. na ulici Otické v Opavě, z prostoru vedle vchodových dveří do JAM clubu, neznámý pachatel odcizil zde odstavené pánské horské jízdní kolo značky Haro černé barvy se stříbrnými pruhy v hodnotě 14.000,- Kč, které bylo uzamčeno přes zadní kolo a rám tohoto kola lankovým zámkem černé barvy v hodnotě 100,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1980 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 14.100,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě pro trestný čin „Krádež“.


 


 

Odcizení peněz a šperků z bytu na ulici Podvihovské v Opavě-Komárově – neznámý pachatel


 

Dne 9.7.2009 na základě oznámení od ženy ročníku narození 1964 z Opavy-Komárova policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci odcizení peněz a šperků z bytu, neboť na podkladě oznámení a provedeným šetřením je dostatečně odůvodněn závěr, že v době od 15:00 hod. dne 3.7.2009 do 19:00 hod. dne 6.7.2009 mohl neznámý pachatel spáchat na ulici Podvihovské v Opavě-Komárově trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že v přesně neustanovené době odcizil z nezajištěného (neuzamčeného) bytu různé šperky ze žlutého a bílého kovu v hodnotě 35.000,- Kč, které byly uloženy v zásuvce obývací stěny, dále z dámské peněženky uložené v nádstavci šatní skříně v ložnici odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 16.000,- Kč a za pomoci nalezeného klíče od příručního trezorku, který byl v obývacím pokoji, do tohoto vnikl a odcizil z něj finanční částku na hotovosti ve výši 200.000,- Kč. Poškozené oznamovatelce tak byla způsobena celková škoda ve výši 251.000,- Kč.


 


 

Odcizení věcí ze stanů u vodní nádrže Balaton na Vítkovsku – neznámý pachatel


 

V době od 23:00 hod. dne 9.7.2009 do 06:30 hod. dne 10.7.2009 v rekreačním areálu u vodní nádrže Balaton poblíže Vítkova neznámý pachatel vnikl po předchozím rozepnutí do stanu značky K9 majitele, muže ročníku narození 1963 ze Žiliny (Slovensko), jenž v té chvíli spal, kdy před stan vytáhl příruční brašnu z tkaniny, ze které odcizil digitální fotoaparát značky Canon stříbrné barvy v hodnotě 8.000,- Kč, z jeho pánské peněženky pak odcizil finanční hotovost ve výši 80 EUR (což po ověření na kurzovním lístku činí 2.075,- Kč) a finanční částku na hotovosti 1.800,- Kč. Ve stejné době, na stejném místě a stejným způsobem vnikl do dalšího stanu značky Husky, ze kterého odcizil batoh značky Dakine hnědé barvy, který byl poté poblíž místa činu nalezen, z batohu však odcizil digitální fotoaparát značky Olympus stříbrné barvy v hodnotě 2.500,- Kč, čepici s kšiltem zelené barvy s nápisem Wilstyle v hodnotě 200,- Kč a sluneční brýle v hodnotě 200,- Kč, vše ke škodě poškozené ženě ročníku narození 1971 z Ostravy a poškozeným mužům ročníku narození 1967 a 1945 z Ostravy. Celková škoda na odcizených věcech činí 14.775,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro trestný čin „Krádež“.


 


 

Odcizení věcí z nezajištěného vozidla v obci Ludgeřovice – neznámý pachatel


 

Dne 10.7.2009 v době mezi 13:30 hod. až 13:35 hod. neznámý pachatel vnikl bez užití zjevného násilí, a to v prostoru parkoviště nacházejícího se u budovy školní jídelny na ulici Markvartovické v obci Ludgeřovice (za budovou Obecního úřadu), do zde zaparkovaného a řádně nezajištěného osobního motorového vozidla značky Renault Kango, z něhož odcizil plátěnou kosmetickou tašku v hodnotě 30,- Kč, v níž se nacházela finanční částka na hotovosti ve výši 6.000,- Kč a 20 ks dozických klíčů v hodnotě 1.000,- Kč, čímž byla způsobena škoda v celkové výši 7.030,- Kč poškozené organizaci Charita Hlučín a dále z vozidla odcizil plátěnou tašku s mobilním telefonem značky Nokia 3500 clasic modré barvy v hodnotě 1.500,- Kč, s červenou látkovou peněženkou s osobními doklady a s finanční částkou na hotovosti ve výši 300,- Kč, čímž byla dívce ročníku narození 1993 z Hatě způsobena celková škoda ve výši 2.300,- Kč. K poškození vozidla či k odcizení dalších věcí nedošlo, škoda byla celkově vyčíslena na částku 9.330,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.


 


 

Odcizení jízdního kola na ulici Jánské v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 10.7.2009 v době od 16:50 hod. do 16:55 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Jánské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že odcizil pánské horské jízdní kolo značky Author černé barvy, které bylo volně opřené a neuzamčené u oplocení prodejny JM Bistro před železniční stanicí ČD Opava-východ, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1961 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 10.7.2009 ve 20:50 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava před supermarketem Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě zajistila muže ročníku narození 1961 z Ostravy, který se v silně podnapilém stavu pohyboval po středu vozovky a tím bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a rovněž i BESIP (bezpečnost a plynulost silničního provozu). Provedenou dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager byla u osmačtyřicetiletého muže naměřena hodnota 1,41 promile alkoholu v dechu. Pro jeho podnapilost a vzhledem k tomu, že zde byla důvodná obava, že ve svém protiprávním jednání bude i nadále pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 10.7.2009 došlo v okrese Opava ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám s lehkým zraněním 2 osob, v souvislosti s nehodovostí na vozidlech vznikla hmotná škoda ve výši 180.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem