Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.8.2009

Fyzické napadení na sídlišti, požáry a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda řidiče motorového vozidla a podnapilého cyklisty v Opavě


 

Dne 10.8.2009 v době kolem 09:00 hod. v prostoru křižovatky ulici Olomoucká-Husová v Opavě řídil muž ročníku narození 1978 z Brantic, okres Bruntál osobní motorové vozidlo značky Ford Mondeo, a to po ulici Husové a dále chtěl křižovatku projet v přímém směru jízdy k ulici Denisovo náměstí. Při tomto nerespektoval dopravní značku „Dej přednost v jízdě“, kdy nedal přednost ve směru do centra města po ulici Olomoucké jedoucímu cyklistovi (muži ročníku narození 1980 z Opavy) na pánském jízdním kole značky Author Dallas a v prostoru této křižovatky došlo ke střetu mezi přední částí jízdního kola a pravého boku vozidla Ford Mondeo. Po střetu upadl cyklista na vozovku, přičemž utrpěl zranění blíže nezjištěné povahy a na jízdním kole i na vozidle vznikla celková hmotná škoda ve výši 6.000,- Kč. Policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby PČR Opava, kteří případ prošetřovali, provedli u obou účastníků dopravní nehody orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger, kdy toto odborné měření vyznělo u řidiče motorového vozidla negativně, u cyklisty byla naměřena hodnota 1,3 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu však nebylo možno provést opětovnou kontrolní dechovou zkoušku, proto byl u něj nařízen odběr krve při lékařském ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě na oddělení ortopedie, kde zůstal devětadvacetiletý cyklista hospitalizován. Případ je nadále v šetření.


 


 

Ublížení na zdraví mezi manžely v obci Ludgeřovice


 

Policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil dne 10.8.2009 trestní stíhání muže ročníku narození 1951 z Ludgeřovic pro trestný čin „Ublížení na zdraví“, neboť tento v odpoledních hodinách dne 16.5.2009 v mítě společného trvalého bydliště, a to na zahradě u rodinného domu v obci Ludgeřovice fyzický napadl svou bývalou manželku, ženu ročníku narození 1955 z Ludgeřovic, kterou uhodil dřevěnou tyčí po vnitřní i venkovní straně levého kolena, čímž jí způsobil zhmoždění levého kolena s pracovní neschopností od 18.5.2009 do 16.6.2009. Případ je nadále v šetření.


 


 

Vniknutí na pozemek u rodinného domu a odcizení jízdních kol na ulici Ondříčkové v Opavě – známý pachatel, objasnění

 

Dne 10.8.2009 opavský policejní komisař SKPV zahájil úkony trestního řízení ve věci vniknutí za pozemek u rodinného domu a krádeže jízdních kol, neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že v noční době z 9.8.2009 na 10.8.2009 mladík ročníku narození 1991 z Opavy (ještě má 17 let) spáchal provinění z trestných činů „Krádež“ a „Porušování domovní svobody“ tím, že po otevření spodní a vrchní závory vrat vnikl na pozemek u jednoho z rodinných domů na ulici Ondříčkové v Opavě, ze kterého odcizil 3 volně odstavená dámská jízdní kola starších typů, čímž byla muži ročníku narození 1984 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 4.500,- Kč. Shora uvedený mladík se svého protiprávního jednání dopustil i přesto, že byl v posledních třech létech pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru pravomocně odsouzen rozsudkem okresního soudu v Opavě ze září 2008, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce dvou měsíců.

Případ byl objasněn policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě, kdy policejní hlídka prováděla v době kolem 05:40 hod. dne 10.8.2009 na ulici Na Dolním poli v Opavě běžný výkon noční služby a uviděla zde podezřele se chovajícího mladíka, kdy jeden z policistů mladíka poznal a věděl o něm, že je chovancem výchovného ústavu a že je s největší pravděpodobností opět na útěku. Policisté tedy mladého muže zkontrolovali, kdy provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je opravdu na útěku z Výchovného ústavu v Dřevohosticích. Při následném prošetřování bylo zjištěno, že se dopustil shora uvedené trestné činnosti. V průběhu provádění procesních úkonů si obviněný mladík stěžoval policejnímu komisaři na své psychické problémy, a proto byl převezen k lékařskému vyšetření do Psychiatrické léčebny v Opavě, kde byl v odpoledních hodinách dne 10.8.2009 hospitalizován. Případná jeho další trestná činnost je v šetření ze strany opavských kriminalistů.


 


 

Vloupání do budovy lesní školky na ulici Žimrovické v Hradci nad Moravicí – neznámý pachatel


 

V době od 12:00 hod. dne 9.8.2009 do 06:00 hod. dne 10.8.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Žimrovické v Hradci nad Moravicí trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím poškození drátěného oplocení a vstupních dveří vnikl do administrativní budovy lesní školky, kdy z této administrativní budovy odcizil svařovací stroj značky Pegas 160 E v hodnotě 6.998,- Kč, automatickou samostmívací svářecí kuklu značky ASK 300 v hodnotě 1.785,- Kč, úhlovou brusku značky Einhell v hodnotě 1.340,- Kč, úhlovou brusku značky Narex v hodnotě 5.890,- Kč a tlakový čistič značky Kärcher K3.97M v hodnotě 4.489,- Kč. Dále po odstranění visacího zámku vnikl do plechového skladu, odkud odcizil z již neuzamčené plechové skříně aku vrtačku značky CGI v hodnotě 1.000,- Kč, elektrickou příklepovou vrtačku v hodnotě 1.200,- Kč, nýtovací kleště v hodnotě 500,- Kč a sadu 6 ks šroubováků v hodnotě 150,- Kč. Dále po předchozím poškození zámků vnikl do dvou unimobuněk, ze kterých nic neodcizil. Tímto protiprávním jednáním dosud neznámého pachatele nebo pachatelů vznikla odcizením věcí společnosti Opavská Lesní a.s. Opava škoda ve výši 23.352,- Kč a poškozením zařízení vznikla škoda firmě Grocredit a.s. Praha ve výši 4.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


 


 

Vloupání do chirurgické ambulance ve Slezské nemocnici v Opavě – neznámý pachatel


 

V době od 15:00 hod. dne 7.8.2009 do 06:50 hod. dne 10.8.2009 neznámý pachatel spáchal v areálu Slezské nemocnice Opava na ulici Olomoucké v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že v přízemí budovy pod označením „V“ vnikl dosud nezjištěným způsobem, a to po překonání zavřených neuzamčených dveří, opatřených z venkovní strany železnou koulí, do průchozích místností převazové chirurgické ambulance a do sociální místnosti pro personál, kdy z místnosti chirurgické ambulance číslo 1 odcizil z pracovního stolu LCD monitor v dosud nestanovené hodnotě, z příručního trezoru po otevření jeho klíčem odcizil v sociální místnosti pro personál finanční částku na hotovosti ve výši 4.500,- Kč, z místnosti chirurgické ambulance číslo 2 odcizil z pracovního stolu rovněž LCD monitor v dosud nestanovené hodnotě a po vypáčení uzamčené zásuvky kancelářského stolku odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 820,- Kč, kdy dále svým jednáním způsobil v těchto místnostech dosud nestanovenou škodu na zařízení, čímž byla poškozené Slezské nemocnici Opava způsobena celková škoda zjevně přesahující částku 5.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Odcizení jízdního kola na ulici Lužické v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel


 

V době od 17:00 hod. dne 6.8.2009 do 14:00 hod. dne 7.8.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Lužické v Opavě-Kylešovicích trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že po překonání oplocení vysokého 160 cm vnikl na pozemek u rodinného domu, kdy z otevřené garáže odcizil neuzamčené pánské horské jízdní kolo značky Trek modelu Bruiser1 šedé barvy, čímž ženě ročníku narození 1957 z Opavy-Kylešovic způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Vloupání do skladu firmy v obci Hrabyně – neznámý pachatel


 

V době od 12:00 hod. dne 8.8.2008 do 11:00 hod. dne 10.8.2009 neznámý pachatel spáchal v obci Hrabyně trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím rozbití skleněné výplně okna vnikl do skladu firmy Beva Trade s.r.o. Horní Benešov, který se nachází hned vedle prodejny kamene uvedené firmy, ze kterého odcizil benzínový křovinořez značky Homelite typu HBC 45SB v hodnotě 6.490,- Kč, kdy rozbitím dvojité skleněné výplně okna způsobil škodu ve výši 500,- Kč, čímž shora uvedené společnosti způsobil celkovou škodu ve výši 6.990,- Kč.


 


 

Požár thůjí na Městském hřbitově ve Vítkově


 

Dne 10.8.2009 v 15:50 hod. muž ročníku narození 1953 z Vítkova telefonicky oznámil na dispečink hasičů HZS Vítkov požár thůjí v areálu Městského hřbitova na ulici Krátké ve Vítkově. Policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Vítkov na místo přijela ve stejnou dobu s hasiči HZS Vítkov, kdy na místě bylo zjištěno, že došlo k zahoření 27 okrasných stromků (thůjí) v délce 15 m, které rozdělují jednotlivé hroby. Škoda na thůjích byla stanovena na částku 27.000,- Kč, ke škodě Město Vítkov. Po lokalizaci požáru byli na místě vytěženi přítomné osoby, kdy bylo zjištěno, že oznamovatel požár zjistili při svém příchodu na hřbitov a s dalšími přítomnými návštěvníky hřbitova prováděl hašení až do příjezdu HZS Vítkov. Žena ročníku narození 1939 z Vítkova policistům uvedla, že v době kolem 15:30 hod. se nacházela na své zahrádce na ulici Skřivánčí pole ve Vítkově, kdy uviděla, jak oheň postupuje od zadní strany hřbitova do středu hřbitova a běžela na místní hřbitov, kde však již byl oznamovatel a tento vše nahlásil. Požárem okrasných stromků došlo rovněž k poškození části hrobů, kdy škoda na hrobech bude vyčíslena až po zjištění majitelů hrobů, předběžně však byla stanovena na částku 3.000,- Kč. Požár thůjí zasáhl 19 hrobů. Škoda na thůjích a na hrobech byla předběžně stanovena ředitelem Technických služeb Vítkov, kteří hřbitov obhospodařují, na částku 30.000,- Kč. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava stanovil jako příčinu požáru nedbalost ze strany návštěvníků hřbitova, kdy požár vznikl z důvodů otevřeného plamene, a to od svíčky z náhrobku a požár si na místě převzal do své kompetence. Lokalizaci požáru provádělo jedno vozidlo hasičů HZS Vítkov o počtu 4 lidí.


 


 

Požár vojenských bunkrů poblíže ulice Bruntálské v Opavě-Jaktaři


 

Dne 10.8.2009 v 16:45 hod. telefonicky oznámil dispečer hasičů HZS Opava, že hasiči právě vyjeli na ulici Bruntálskou v Opavě-Jaktaři, kde mělo dojít k požáru vnitřních prostor bunkrů, jenž pocházejí z druhé světové války. Na místě bylo policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zjištěno, že došlo k zahoření starých hadrů ve dvou bunkrech, bez přesného zjištění příčiny vzniku požáru, kdy je známo, že bunkry obývají bezdomovci. Požár byl lokalizován hasiči HZS Moravskoslezského kraje Opava a hasiči SDH Opava-Kylešovice. Ke zranění osob nedošlo, rovněž tak nedošlo k hmotné škodě na majetku. Případ si na místě převzal vyšetřovatel hasičů HZS Opava k došetření do své kompetence.


 


 

Odcizení jízdního kola z rodinného domu v obci Hať – neznámý pachatel


 

Dne 10.8.2009 započali policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně šetření ve věci trestných činů „Krádež“ a „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 19:00 hod. dne 7.8.2009 do 20:00 hod. dne 8.8.2009 vnikl nezajištěnými garážovými dveřmi do místnosti sušárny rodinného domu na ulici Na Návrší v obci Hať, odkud odcizil dámské horské jízdní kolo značky Trek černozlaté barvy v základním vybavení v hodnotě 7.500,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1976 z Hatě.


 


 

Fyzické napadení na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


 

Dne 10.8.2009 na základě oznámení od ženy ročníku narození 1952 z Opavy-Kateřinek policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Ublížení na zdraví“, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a provedeného šetření na místě činu je zřejmé, že dne 10.8.2009 v době kolem 17:45 hod. neznámý pachatel v parčíku vedle fontány na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkác, a to naproti klubu důchodců, bezdůvodně fyzicky napadl poškozeného muže ročníku narození 1954 z Opavy, a to údery pěstmi do hlavy a obličeje, kopanci do těla v prostoru ledvin, čímž mu způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření na chirurgické ambulanci Slezské nemocnice Opava s jeho následnou hospitalizací na chirurgickém oddělení. Případ je nadále v šetření a policisté žádají veřejnost o jakékoliv informace, které by vedly k zjištění osoby pachatele.


 

 

Dopravní nehodovost


 

Dne 10.8.2009 došlo v okrese Opava k 9-ti dopravním nehodám, při kterých došlo k lehkému zranění 5 osob. Škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 539.000,- Kč.


 

 

Zadržení podnapilých cyklistů na ulici Olomoucké v Opavě


 

Dne 10.8.2009 ve 23:50 hod. byli u areálu Slezské nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě zastaveni a kontrolování 2 cyklisté, a to muž ročníku narození 1988 z Opavy a mladík ročníku narození 1993 z Opavy. Provedeným odborným měřením, a to orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager byla šestnáctiletému mladíkovi naměřena hodnota 0,68 promile alkoholu v jeho dechu a jednadvacetiletému muži byla naměřena hodnota 0,37 promile alkoholu v jeho dechu, tedy bylo zjištěno, že jedou na jízdních kolech po předchozím požití alkoholu, přičemž oba s naměřenou hodnotou souhlasili a nežádali o lékařské vyšetření a odběr biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě bylo s nimi sepsáno oznámení o přestupku, další jízda jim byla zakázána a poněvadž se jednalo i o mladistvého cyklistu, jenž byl v podnapilém stavu, byl předán policisty své matce. Kdo prodal, podal mladistvé osobě alkohol je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem