Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.9.2012

Opava - Opavští policisté šetří případ fyzického napadení ve střední škole a další...(12 případů) 

 

Dopravní nehoda osobního automobilu a cyklisty v Opavě

Dne 10.09.2012 v době kolem 09:15 hod. řídil muž ročníku narození 1972 z Opavy-Kateřinek své osobní motorové vozidlo značky Opel Astra Caravan po vedlejší pozemní komunikaci ulice Mostní ve směru ke křižovatce s ulicí Sadovou v Opavě, kdy odbočoval vpravo k náměstí Svaté Trojice, přičemž po příjezdu do křížení ulic zastavil automobil, rozhlédl se, podle svého tvrzení však jiného účastníka silničního provozu nezaregistroval, proto se opět rozjel, přitom přehlédl a nedal tak oproti svislé dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ zleva po ulici Sadové jedoucímu cyklistovi, a to muži ročníku narození 1943 z Opavy-Kateřinek. Došlo tedy ke kontaktu mezi levou přední části vozu s pravým bokem jízdního kola a těla cyklisty. Devětašedesátiletý cyklista následně upadl na vozovku a přivodil si lehké zranění, které si vyžádalo příjezd sanitního vozidla RLP Opava na místo události a jeho převoz do Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému vyšetření a ošetření. Škoda na automobilu a škoda na jízdním kole byla vyčíslena na celkovou finanční částku ve výši 1.000,- Kč, řidiči automobilu zranění způsobeno nebylo. Orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger vyzněly u obou mužů negativně. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 10.09.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 204.000,- Kč.


Odcizení neuzamčeného motocyklu na ulici Kučoviny v obci Darkovice

Dne 10.09.2012 započali policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně prověřování ve věci přečinu „Neoprávněné užívání cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 16:00 hod. a 20:00 hod. dne 09.09.2012 se na ulici Kučoviny v obci Darkovice zmocnil a tedy odcizil zde zaparkovaný neuzamčený motocykl značky Babetta M 210 zelené barvy, registrační značky T0 902 se základní povinnou výbavou, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1991 z Darkovic celkovou škodu ve výši 1.000,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Hlučíně

Dne 10.09.2012 v době kolem 00:30 hod. prováděla policejní hlídka SPJ (Speciální pořádková jednotka) Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava v rámci výkonu služby dohled nad silničním provozem na ulici Písečné v Hlučíně, kdy zde stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, a to muže ročníku narození 1984 z Hlučína. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně, a to na návykovou látku Amphetamin. Osmadvacetiletý řidič byl poté vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), což bezdůvodně odmítl. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do osobního automobilu na ulici Jahodové v Hlučíně

Dne 10.09.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, přečinu „Poškození cizí věci“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 10.09.2012 v době mezi 14:00 hod. a 15:00 hod. na parkovišti před vjezdem do kempu na ulici Jahodové v Hlučíně vnikl po rozbití skleněné výplně zadních dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky VW Golf, odkud odcizil dámskou kabelku růžovobílé barvy v hodnotě 600,- Kč, ve které se nacházely 2 prsteny z bílého kovu (jeden obsahoval velký kámen zirkonu bílé barvy a druhý měl tři výstupky oválného tvaru se zirkony bílé barvy) v hodnotě 4.000,- Kč za kus, dámské hodinky z bílého kovu v hodnotě 3.500,- Kč, perlový náramek bílé barvy v hodnotě 500,- Kč, různé osobní doklady, 2 platební karty, dámský deštník béžové barvy značky Baťa v hodnotě 750,- Kč a permanentka společnosti Sareza v hodnotě 1.500,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1958 z Ostravy způsobena celková škoda ve výši 14.850,- Kč. Poškozením automobilu pak byla poškozenému muži ročníku narození 1974 z Ostravy způsobena škoda ve výši 8.000,- Kč.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Kobeřice

Dne 10.09.2012 v 10:20 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1948 z Píště, že před chvíli nalezl při orných pracích na poli v katastru obce Kobeřice, a to u tak zvaného Středního dvora, nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 85 mm.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Březinové v Opavě

Dne 10.09.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1974 ze Štáblovic, neboť tento v době kolem 00:40 hod. dne 10.09.2012 byl opavskými policisty stavěn a kontrolován na ulici Březinové v Opavě jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megane Scenic, kdy odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager bylo zjištěno, že automobil řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,08 promile, 1,20 promile a 1,22 promile alkoholu v dechu. Osmatřicetiletý řidič se k požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, čímž tedy vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky a mohl tak ohrozit život či zdraví lidí nebo způsobit škodu na majetku. Shora uvedenému muži byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vše je nadále v šetření.


Odcizení konvektomatu v objektu bývalé restaurace v obci Hrabyně

V blíže neupřesněné době od 22:00 hod. dne 08.09.2012 do 07:30 hod. dne 10.09.2012 neznámý pachatel spáchal v obci Hrabyně přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po vypáčení a po vytlačení okna vnikl do kuchyně bývalé restaurace, která se nachází v zadní části správní budovy Památníku 2. světové války, odkud odcizil volně stojící konvektomat v hodnotě 354.735,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda výši 10.000,- Kč. Poškozené organizaci Slezské zemské muzeum Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 364.735,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení věcí z kabelky poškozené ženy při jízdě v trolejbusu MHD Opava

Dne 10.09.2012 v době mezi 13:30 hod. a 14:00 hod. neznámý pachatel spáchal na přesně nezjištěném místě při jízdě trolejbusem MHD čísla 205 mezi zastávkami Dolní náměstí v Opavě a Ratibořská v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že využil nepozornosti poškozené ženy ročníku narození 1974 z Opavy a z boční kapsy kabelky, kterou měla pověšenou na rameni, jí odcizil mobilní telefon značky Nokia C2-01 stříbrné barvy v hodnotě 1.000,- Kč a dámskou koženkovou peněženku černé barvy bez hodnoty, která obsahovala finanční částku na hotovosti 200,- Kč a kreditní kartu. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.200,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Opavští policisté šetří případ fyzického napadení v budově opavské střední školy

Dne 10.09.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ublížení na zdraví“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že dosud neznámý pachatel v době kolem 11:00 hod. dne 10.09.2012 v prostoru místnosti wc v budově Střední zdravotnické školy na ulici Dvořákovy sady v Opavě fyzicky napadl poškozeného muže ročníku narození 1993 z Opavy, kterému způsobil zranění (otřes mozku a pohmoždění klíčku), jenž si vyžádalo jeho lékařské ošetření s následnou hospitalizací ve Slezské nemocnici v Opavě s předběžnou dobou léčení 2-3 týdny. Případ je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů.


Vloupání do zahradního domku v obci Brumovice, část Skrochovice

V přesně neustanovené době od 16:00 hod. dne 07.09.2012 do 16:00 hod. dne 10.09.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v obci Brumovice, část Skrochovice přečin „Porušování domovní svobody“ v souběhu s přečinem „Krádež“ tím, že vstoupil na nedostatečně zajištěnou zahradu jednoho z rodinných domů, kde po vypáčení vstupních dveří vnikl do zděného zahradního domku, odkud odcizil elektrický prodlužovací kabel černé barvy na 220 V o délce 10 metrů s trojzásuvkou, elektrický prodlužovací kabel černé barvy na 220 V o délce 10 metrů s jednoduchou zásuvkou v celkové hodnotě 400,- Kč, přičemž poškozením dveří vznikla škoda ve výši 1.000,- Kč. Dále po vypáčení vstupních dveří vnikl do starého novinového stánku, stojícího v blízkosti výše uvedeného zahradního domku, odkud nic neodcizil a k poškození nedošlo a dále po demontování krytu elektromotoru a převodovky stavební míchačky, která stála na zahradě domu, odřízl přívodní kabel, který následně pohodil na zem a rovněž přeřízl klínový řemen míchačky, čímž způsobil škodu ve výši 500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1950 z Brumovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.900,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení trubek a poškození mostu na katastru obce Radkov

V blíže neupřesněné době ode dne 02.09.2012 do dne 10.09.2012 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Radkov přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že odcizil z mostu, který se nachází na lesní cestě vedoucí ke zřícenině hradu Vikštejn, celkem 26 kusů přivařených kovových trubek o délce 300 cm a o průměrech 10 cm, čímž způsobil škodu ve výši 30.940,- Kč a poškozením mostní konstrukce vznikla škoda ve výši 10.000,- Kč. Poškozené organizaci Obec Radkov tak byla způsobena celková škoda ve výši 40.940,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem