Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 11.3.2010

Opava - Muži kradli zboží v prodejnách a další...(7 případů) 

 

Krádeže zboží v prodejnách v Dolním Benešově a Hlučíně má na svědomí 24-letý muž

Dne 8.3.2010 a 11.3.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1985 z Hlučína, neboť tento v době kolem 19:00 hod. dne 8.3.2010 v prodejně smíšeného zboží společnosti Hruška spol. s r.o. Ostrava na ulici Opavské v Dolním Benešově odcizil volně vystavené zboží (24 kusů tampónů značky OB) v celkové hodnotě 991,- Kč. Čtyřiadvacetiletý muž byl bezprostředně poté zadržen pracovníky prodejny při průchodu pokladnami bez uhrazení tohoto zboží a následně byl předán přivolaným hlučínským policistům. Provedený šetřením k jeho osobě bylo zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž v posledních 3 létech byl pravomocně odsouzen pro trestný čin „Krádež“, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z června 2006, k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu 1 roku a 5-ti měsíců, který vykonal.
Svého protiprávního jednání majetkového charakteru však shora uvedený muž nezanechal ani v následujících dnech. Dne 11.3.2010 v době kolem 19:45 hod. byl v supermarketu Lidl na ulici Celní v Hlučíně přistižen, jak odcizil další zboží (3 kusy loveckého salámu) v celkové hodnotě 189,- Kč, které si uschoval do nohavice kalhot, načež prošel přes pokladny prodejny, aniž by zboží uhradil. Byl však zadržen pracovnicí bezpečností agentury prodejny a byl předán hlučínským policistům k novým procesním úkonům. Vše je nadále v šetření.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek v Opavě

Dne 11.3.2010 v 02:50 hod. policejní hlídka z opavského obvodního oddělení Policie České republiky kontrolovala v blízkosti křižovatky ulic Zámecký okruh a Nákladní v Opavě muže ročníku narození 1986 z Opavy jako řidiče osobního motorového vozidla značky Citroen Xantia. Vzhledem k tomu, že tento muž jevil známky požití nějaké návykové látky (měl skelné oči, značně rozšířené zornice a nejisté chování), byl policisty vyzván k dechové zkoušce, zda-li není ovlivněn alkoholem, které se podrobil detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Následně byl vyzván ke zkoušce na přítomnost omamných či psychotropních látek a jedů přístrojem Drugwipe 5+, kdy toto měření vyznělo pozitivně na užití látek cannabis a amfetamin či metamfetamin. Lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek však třiadvacetiletý muž bezdůvodně odmítl. Na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalších rozhodnutí a případ je nadále v šetření.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla ve Velkých Heralticích

Dne 11.3.2010 v době kolem 05:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích stavěli na ulici Lihovarnické v obci Velké Heraltice osobní motorové vozidlo značky VW Golf, jedoucí ve směru od obce Sádek. Předložením všech dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla byl v řidiči zjištěn muž ročníku narození 1974 z Velkých Heraltic. Ten byl následně vyzván k odbornému měření detekčním digitálním přístrojem Alcosensor IV. Tato dechová zkouška u něj prokázala hodnoty 0,43 promile, 0,37 promile a 0,35 promile alkoholu v jeho dechu. Pětatřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, požádal však o lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Na místě mu policisté vyslovili zákaz řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a případ je nadále v šetření.


58-letý muž kradl zboží v supermarketu Penny Market v Opavě

Opavští policisté dne 11.3.2010 ve zkráceném přípravném řízení sdělili muži ročníku narození 1951 z Žatce, okres Louny podezření ze spáchání přečinu „Krádež“, neboť tento v době kolem 09:45 hod. dne 11.3.2010 odcizil v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě 1 kus čokolády Studentská pečeť v hodnotě 39,- Kč. Při průchodu pokladnami bez zaplacení zboží byl shora uvedený muž zadržen pracovníkem ostrahy prodejny a následně byl předán přivolaným policistům. Na základě rejstříku trestů bylo zjištěno, že osmapadesátiletý muž byl v posledních 3 létech pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě ze září 2009 pro trestné činy „Krádež“ a „Úvěrový podvod“ k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 130 hodin a tudíž se u něj jedná o recidivu. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě a případ je nadále v šetření.


Vloupání do kanceláří na ulici Hradecké v Opavě

V době od 17:30 hod. dne 10.3.2010 do 07:30 hod. dne 11.3.2010 dosud neznámý pachatel vytlačil v zadní části objektu Krizového a kontaktního centra Pod Slunečníkem na ulici Hradecké v Opavě vstupní balkónové dveře venkovní terasy, vnikl takto dovnitř a vešel do několika místností a kanceláří, odkud odcizil kovovou příruční pokladnu v hodnotě 200,- Kč s finanční částkou na hotovostí 550,- Kč a poškozením dveří způsobil škodu 2.000,- Kč. Shora jmenovanému občanskému sdružení tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.750,- Kč. Ve stejné době a na stejném místě vnikl z venkovní terasy v zadní části objektu po vytlačení okna do kanceláře společnosti Eurotopia Opava - Klub Modrá kočka, kterou prohledal a odcizil z ní digitální fotoaparát značky Kodak C 613 s bateriemi v hodnotě 2.649,- Kč. Celková škoda po výše uvedeném vloupání tedy činí 5.399,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě pro přečin „Krádež“.


V neuzamčené šatně Střední Zdravotní školy v Opavě byla odcizena kabelka

Dne 11.3.2010 v době kolem 17:00 hod. neznámý pachatel spáchal v budově Střední Zdravotní školy na ulici Dvořákovy sady v Opavě přečiny „Krádež“ a „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že z neuzamčené šatny uklízeček odcizil volně odloženou dámskou textilní kabelku hnědé barvy, ve které byla dámská peněženka s finanční hotovostí 2.400,- Kč, prsten ze žlutého kovu v hodnotě 1.000,- Kč, různé osobní doklady, 3 platební karty, svazek klíčů a mobilní telefon značky Nokia 3310 s nabíječkou, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1951 z Opavy-Kylešovic způsobena škoda v celkové výši 5.800,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 11.3.2010 bylo opavským policistům nahlášeno 6 dopravních nehod, při kterých byla jedna osoba zraněna lehce a hmotná škoda v souvislosti s tomuto nehodovostí v okrese Opava činí 336.000,- Kč.
 

Zpracoval :
René Černohorský
 

vytisknout  e-mailem