Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 11.6.2010

Opava - Podnapilí řidiči automobilů i cyklisté a další...(8 případů) 

 

Neosvětlený podnapilý cyklista si to mířil Opavou

Krátce po 23hod. dne 10. 6. 2010 zastavili opavští dopravní policisté 40letého cyklistu, který jel po Ratibořské ulici, ve směru jízdy z centra města na obec Hněvošice, neosvětlen. Už při kontrole byl z muže cítit alkohol a i jeho mluvený projev byl velmi zmatený a nesrozumitelný. Provedenou dechovou zkouškou pomocí digitálního přístroje Dräger mu policisté naměřili hodnoty 0,97 a 0,92 promile alkoholu v dechu. Cyklista s hodnotami souhlasil, sám také přiznal předchozí požití alkoholu, a to čtyř 12ti stupňových piv.
Věc je šetřena jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Další podnapilý cyklista byl odhalen podle stylu jízdy

Jen o den později, a to dne 11. 6. 2010 v 0:15 hod. zastavili opavští dopravní policisté na ulici Hlučínské 24letého cyklistu, jehož nepřímočarý způsob jízdy jim připadal neobvyklý. To se i v tomto případě potvrdilo už z prvotního kontaktu, při kterém byl z muže silně cítit zápach alkoholu. Navíc u sebe neměl žádné osobní doklady, a tak byla jeho totožnost ověřena lustrací v centrálním registru osob. Následné měření pomocí digitálního přístroje Dräger pak ukázalo s několikaminutovým odstupem hodnoty 1,51 a 1,57 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k těmto hodnotám se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě.
Věc je šetřena jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


I řidiči jezdili pod vlivem alkoholu

K podnapilým cyklistům se dne 11. 6. 2010 přidali také dva řidiči, kteří řídili osobní motorové vozidlo po předchozím požití alkoholických nápojů.

Tím prvním byl před 8hod. ranní 63letý Ostravan, který jel po ulici Těšínské z centra města směrem na obec Komárov. Opavští dopravní policisté mu pomocí digitálního přístroje Dräger naměřili hodnoty 0,68 a 0,63 promile alkoholu v dechu.
Muži byl zadržen řidičský průkaz, věc je šetřena jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Druhým „provinilcem“ byl krátce po 9hod. ranní 50letý řidič z Opavy, který při své jízdě po Ostravské ulici v obci Komárov nedodržel stanovenou nejvyšší povolenou rychlost v obci (50km/h). Opavští dopravní policisté mu při měření rychlosti laserovým radarem naměřili po odečtení tolerance rychlost 104km/h. Navíc následná dechová zkouška pomocí digitálního přístroje Dräger ukázala u řidiče opakovaně hodnotu 0,74 promile alkoholu v dechu. Muž předchozí požití alkoholu přiznal.
I jemu byla zakázána další jízda a byl mu zadržen řidičský průkaz. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v souběhu.

 

Řidič nebyl pod vlivem alkoholu, ale omamných látek

Když dne 11. 6. 2010 v 01:00 hod. zastavili hlučínští policisté na ulici ČS. Armády 20letého řidiče osobního motorového vozidla Opel Vectra, z jeho chování vypozorovali, že u něj není něco v pořádku. Na místě provedená dechová zkouška se sice ukázala negativní, ovšem test pomocí přístroje Drugwipe 5, odhalující přítomnost návykových látek, prokázal pozitivní výsledek na látku Cannabis. Řidič byl poté vyzván k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči), čemuž se dobrovolně podrobil na protialkoholní záchytné stanici v Opavě.
Věc je šetřena jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Z kynologického klubu odcizil elektrocentrálu

Do areálu kynologického klubu Vítkov se někdy v době od 5. do 11. 6. 2010 vloupal zatím neznámý pachatel. Ten nejdříve přestřihl drátěné pletivo plotu o výšce 150cm a vnikl do výše uvedeného areálu, který se nachází na ulici Budišovské. Když se mu pak podařilo vypáčit zámek dveří, odcizil odtud elektrocentrálu v hodnotě 5.500,- Kč. Škoda způsobená násilným vniknutím byla odhadnuta na částku 700,- Kč.
Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově jako přečin krádeže vloupáním.


Pyrotechnik si munici odvezl

Výjezd policejního pyrotechnika si vyžádal dne 11. 6. 2010 v 16:00 hod. nález válečné munice v remízku vdáleném 3km od křižovatky ulic Ratibořské a Filípkovy v Opavě. Hlavici Panzerfaust bez trhaviny a dělostřeleckou minu ráže 82mm si pyrotechnik na místě převzal a odvezl ke zneškodnění.


Vloupala se do zahradní chatky, ale nic neodcizila

 

Policistům z obvodního oddělení PČR v Opavě se podařilo na základě jejich šetření dne 11. 6. 2010 zjistit pachatele, který se v období mezi 15. a 18. 5. 2010 vloupal do zahradní chatky na ulici Karlovecké v obci Palhanec. Jedná se o 40letou ženu z Opavy. Ta se v uvedené době po vytržení uzamčené vstupní branky dostala na pozemek, na kterém se chatka nachází. Dlaždicí pak rozbila skleněnou výplň okna chatky a přes toto okno se dostala dovnitř. I přesto, že vnitřní prostory prohledala, nic neodcizila.
Žena je podezřelá z přečinu krádeže ve stadiu pokusu a porušování domovní svobody, ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.


Dopravní nehodovost

Opavští dopravní policisté šetřili v průběhu dne 11. června 2010 šest dopravních nehod, při kterých byly čtyři osoby lehce zraněny. Hmotná škoda na majetku činila 195.000,- Kč.

 


Zpracovala: Pavla Šabacká

vytisknout  e-mailem