Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.1.2012

Opava - Třikrát se pokusil vylákat finanční hotovost od osob seniorského věku a další ...(15 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě - Komárově
Dopravní policisté provedli dne 12.ledna 2012 v Opavě – Komárově na ulici Ostravské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Vozidlo řídil, ve směru jízdy na obce Nové Sedlice, sedmačtyřicetiletý muž z Opavy. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. V pětiminutových intervalech mu byly postupně naměřeny hodnoty 0,38, 0,32 a rovněž 0,32 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Dopravní policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
 
 
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté nešetřili v průběhu čtvrtka 12.ledna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky žádnou dopravní nehodu.
Vloupání do prodejny v obci Darkovice
K případu vloupání do prodejny smíšeného zboží nacházející se na ulici Dlouhé v obci Darkovice došlo v nočních hodinách z 11. na 12.ledna 2012. Neznámý pachatel do této prodejny vnikl po odstranění visacího zámku mříže vchodových dveří a po jejich následném vypáčení. Z prostor prodejny následně odcizil dosud nezjištěné množství cigaret a alkoholu různých značek doposud neupřesněné hodnoty. Hodnota odcizeného zboží však zjevně přesahuje částku 5.000,- Kč. Poškozením vchodových dveří způsobil neznámý pachatel navíc škodu ve výši 600,- Kč, to vše ke škodě opavského obchodního družstva.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do cukrárny v obci Šilheřovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 11. na 12.ledna 2012 v obci Šilheřovice na ulici Střední. Po předchozím vypáčení dřevěného rámu okna vnikl do prostor tamní cukrárny. Z šuplíku pod prodejním pultem odcizil finanční hotovost 300,- Kč a z regálů v prostorách cukrárny sebral celkem dvanáct lahví alkoholu různých značek, v celkové hodnotě 2.630,- Kč. Pachatel přitom poškodil osm skleněných svícnů, se škodou v hodnotě 160,- Kč, to vše ke škodě devětatřicetileté ženy z Šilheřovic. Poškozením okna způsobil neznámý pachatel škodu Obecnímu úřadu Šilheřovice, a to v předběžné výši 1.000,- Kč.
I tento případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
 
Krádež pily
Hlučínští policisté zahájili dne 12.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil v noční době z 19. na 20.prosince 2011 v obci Markvartovice na ulici Šilheřovické. Na této ulici vnikl na souvisle oplocený a zajištěný pozemek u jednoho z rodinných domů. Z tohoto pozemku následně odcizil zde volně odloženou pokosovou pilu značky Dewalt, žluté barvy, v hodnotě 10.000,- Kč. Škodu pachatel způsobil čtyřiapadesátiletému muži z Markvartovic.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Pokus vloupání do garáže
K pokusu vloupání do samostatně stojící garáže nacházející se na ulici Okrajové v Hlučíně došlo v přesněji nezjištěné době, a to v době od 7.ledna do 12.ledna 2012. Neznámý pachatel sice odstranil u vrat garáže visací zámek a odstranil i cylindrickou vložku zámku dvoukřídlých kovových vrat, do garáže však nevnikl. Poškozením vrat způsobil třiatřicetiletého ženě z Hlučína škodu ve výši 1.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Policisté mu v době řízení vozidla naměřili v dechu hodnotu přes jednu promili alkoholu
Hradečtí policisté zahájili dne 11.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý sedmatřicetiletý muž z Opavy.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 11.ledna 2012 krátce před půlnocí v Hradci nad Moravicí na ulici Opavské. Hradečtí policisté u něj provedli silniční kontrolu, a to když řídil, ve směru jízdy od obce Branka u Opavy, osobní automobil tovární značky Mercedes. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 1,62 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,63 promile alkoholu v jeho dechu. Tedy, řidič vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Shora jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Hradečtí policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Případ bude šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Krádež věcí z motorestu
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 11. na 12.ledna 2012 v budově Motorestu v obci Lesní Albrechtice. Z příruční pokladny, nacházející se ve skříňce za barem, odcizil provozní finanční hotovost 19.414,- Kč, z místnosti určené pro přípravu jídel fotoaprát značky Canon (typu EOS 550D Black Body, s objektivem Canon F100-300) a z prostoru parkoviště před motorestem sebral poutače s logy Kofoly a Budvaru. Z kotelny motorestu pak ještě odcizil kompresor a autonabíječku. Dvěma majitelům motorestu z Opavska odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 55.414,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí.
Vloupání do novinového stánku
Kravařští policisté zahájili dne 12.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Těchto skutků se dopustil v nočních hodinách z 11. na 12.ledna 2012 v obci Chuchelná na ulici K. M. Lichnovského. Pachatel, po předchozím přestřižení úchytů jistící tyče, odstranění boční ochranné mříže a po rozbití okna, vnikl do tamního novinového stánku. Z regálů v trafice následně odcizil dosud nezjištěný počet cigaret různých značek a DVD nosičů, v předběžné hodnotě 7.000,- Kč. Poškozením zařízení způsobil neznámý pachatel sedmapadesátileté majitelce stánku navíc škodu zjevně převyšující částku 5.000,- Kč.  
Odcizil nerezový šrot
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v období od 23.prosince 2011 do 11.ledna 2012 v Opavě – Vávrovicích na ulici Vávrovické. Po předchozím překonání celistvého a nepřerušovaného oplocení vysokého 190 cm vnikl do areálu tamních sběrných surovin. Zde poté překonal další celistvé a nepřerušované oplocení vysoké 230 cm, skrze které vnikl do venkovního nezastřešeného skladu nerezového materiálu. Odtud odcizil zde volně odložené kotouče nerezového drátu v celkovém množství tří tun, přičemž na zařízení nezpůsobil žádnou škodu. Opavské společnosti sběrných surovin tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 100.200,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Třikrát se pokusil vylákat finanční hotovost od osob seniorského věku 
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 12.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, spáchaného ve stádiu pokusu, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Pachatel se hned ve třech případech pokusil vylákat od osoby seniorského věku finanční hotovost:
  • K prvnímu případu došlo dne 12.ledna 2012 v době kolem 09:30 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické. Zde neznámý pachatel telefonicky kontaktoval čtyřiaosmdesátiletou ženu, a to na její pevnou telefonní linku. Pachatel, který se představil jako její vnuk, požadoval po ženě půjčení finanční hotovosti (v přesně nezjištěné výši, ale zcela jistě přesahující částku 5.000,- Kč), a to na zakoupení motorového vozidla. Shora jmenovaná ho však odmítla. Pachateli sdělila, že mu žádné peníze půjčit nemůže. Neznámý volající sice reagoval slovy, že zavolá za hodinu, ale již se s poškozenou nekontaktoval.
  • K dalšímu skutku došlo téhož dne v době kolem 11:00 hodin rovněž v Opavě - Kateřinkách na ulici Rolnické, avšak v jiném domě. Ve druhém případě neznámý pachatel telefonicky kontaktoval šestaosmdesátiletou ženu, opět na její pevnou telefonní linku. Představil se rovněž jako její vnuk a z této pozice po ní požadoval zapůjčení finanční hotovosti ve výši 100.000,- Kč na zakoupení motorového vozidla. Poškozená seniorka mu nejprve zapůjčení finanční hotovosti přislíbila, avšak až poté, co navštíví banku. Neznámý volající jí sdělil, že opětovně zavolá za hodinu a telefonní hovor ukončil. Po skončení telefonního hovoru si ale žena uvědomila, že její vnuk má zcela jiný hlas a svému skutečnému vnukovi sama zavolala. Vnuk své babičce samozřejmě sdělil, že o žádnou půjčku na zakoupení vozidla nežádal. K dalšímu telefonnímu kontaktu mezi poškozenou a neznámým pachatelem nedošlo.
  • Ke třetímu případu došlo opět dne 12.1. 2012 v době kolem 10:00 hod. v Opavě na ulici Englišové. Zde pachatel telefonicky, na pevnou linku kontaktoval devětaosmdesátiletou ženu. I v posledním skutku se neznámý volající představil jako její vnuk. Poškozené uvedl, že se nachází v nějakém opavském autobazaru, kde si hodlá zakoupit vozidlo. Z tohoto důvodu se pachatel seniorky zeptal, zda by ji nemohl navštívit v místě jejího bydliště, a to za účelem zapůjčení finanční hotovosti. Žena mu ale odpověděla, že to nejde, neboť právě odchází pro oběd. Poté byl hovor ze strany volajícího muže ukončen a k dalšímu kontaktu mezi poškozenou a neznámým volajícím již nedošlo.
Všechny tři shora uvedené ženy jednaly naprosto správně. Byly skálopevné, nenechaly se přemluvit a navíc věc oznámily prostřednictvím tísňové linky čísla 158 Policii České republiky.
Zásada je taková: Je důležité si uvědomit, že pachatelé mají vyvinutou vysokou míru sociální inteligence. Dokážou obratně člověka přemluvit, umluvit, vetřít se k němu do přízně, zejména pak do přízně osamělého člověka, který je slabší a má zájem s někým cizím si popovídat. Pachatelé v takových případech využívají různých smyšlených legend jako je například vrácení přeplatků či předání výher anebo podomní prodej zboží. Policisté proto občany upozorňují, aby si v žádném případě do bytu nepouštěli cizí lidi. Pokud se někdo chce vetřít do Vaší přízně třeba jako zaměstnanec nějaké služby, ověřte si to na příslušném úřadu nebo volejte přímo tísňovou linku 158 – Policii České republiky.
Odcizil batoh s doklady platební kartou
K případu došlo dne 12.ledna 2012 v době kolem 13:45 hodin v Opavě na zastávce městské hromadné dopravy stanice „Horní náměstí“, ve směru na ulici Olomouckou. Neznámý pachatel odtud odcizil batoh červené barvy, který měl šestadvacetiletý muž z Opavy volně odložený na lavičce. Okradený muž měl v batohu pánskou látkovou peněženku se svými osobními doklady, finanční hotovostí 1.000,- Kč a platební kartou, vše v celkové hodnotě 1.200,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Podnapilý řidič ve Stěbořicích
Heraltičtí policisté provedli dne 12.ledna 2012 v době kolem 10:20 hodin v obci Stěbořice silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Fiat Punto. Vozidlo řídil sedmadvacetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Alko Sencor IV, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,71 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,74 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do rekreačního objektu v obci Zálužné
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v období od konce měsíce října loňského roku do 6.ledna tohoto roku ve Vítkově, části Zálužné, na chatovišti zvaném „Na šifráku“. Na zděné budově jídelny tamního rekreačního objektu pachatel nejdříve vyhnul dveře v jejich spodní části a poté demontoval jak okenici do jídelny tak i okenici do místnosti s postelemi. Pachatel odcizil krycí plech chránící zárubně dveří WC, přičemž došlo k jejich vyhnutí a současně poškodil i zárubně od dveří koupelny (spodní část těchto dveří vyhnul a ze zárubní odcizil krycí plech). Z koupelny, do které vnikl, pak ještě odcizil kovový rošt. Z prostor jídelny, do které se dostal skrze předtím odstraněnou okenici, odcizil dosud nezjištěné množství stanových konstrukcí a kovového nádobí, blíže neupřesněné hodnoty. Sdružení dobrovolných hasičů Pustá Polom tak neznámý pachatel způsobil odcizením věcí škodu v předběžné výši 2.000,- Kč a poškozením zařízení škodu ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Hlučínští policisté vypátrali odcizené vozidlo
Policejní hlídka hlučínských policistů vypátrala dne 12.ledna 2012 krátce po dvaadvacáté hodině zhruba 500 metrů za obcí Kozmice odcizený osobní automobil tovární značky Škoda 135 Favorit. Vozidlo bylo odstaveno v místě vedle hlavní komunikace, ve směru jízdy na Hlučín. Policisté lustrací ve svých databázích zjistili, že po tomto automobilu, který byl odcizen, vyhlásilo Obvodní oddělení v Ostravě – Zábřehu celostátní pátrání. Poté, co hlučínští policisté provedli ohledání místa nálezu vozu, vozidlo střežili, a to až do doby, kdy automobil dne 13.ledna 2012 v dopoledních hodinách předali jeho majiteli. Pátrání po odcizeném vozidle policisté sice odvolali, avšak po neznámém pachateli, který je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci, i nadále intenzivně pátrají.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem