Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.11.2009

Vloupání do zahradní chatky, vloupání do areálu firem, objasnění krádeží věcí a další...(11 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Rybářské v Opavě

Dne 12.11.2009 v době kolem 01:30 hod. policejní hlídka dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava zastavila v bezprostřední blízkosti křižovatky ulic Rybářská-Jaselská v Opavě osobní motorové vozidlo značky Volvo. Řidič tohoto automobilu byl vyzván k předložení dokladů předepsaných a potřebným k provozu a řízení motorového vozidla, což učinil, kdy bylo zjištěno, že se jedná o muže ročníku narození 1969 z Krnova, okres Bruntál. Dále byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, čemuž vyhověl a toto měření vyznělo pozitivně s naměřenou hodnotou 0,59 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky byly rovněž pozitivní s výsledky 0,65 promile a 0,56 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič se k požití alkoholických nápojů před jízdou nedoznal, proto byl vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž rovněž vyhověl. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a případ je předmětem dalšího šetření.


Odcizení bundy v prodejně Sportisimo v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě – známý pachatel

Dne 12.11.2009 na základě došlého opisu rejstříku trestů policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ (recidiva) muži ročníku narození 1984 z Opavy, neboť tento dne 2.11.2009 v 13:30 hod. odcizil v prodejně Sportisimo ve vestibulu hypermarketu Tesco Stores na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží, a to pánskou bundu černé barvy značky Columbia Titanium v hodnotě 2.000,- Kč. Svým protiprávním jednáním majetkového charakteru si tedy přisvojil cizí věc tím, že se ji zmocnil a uvedeného jednání se dopustil i přesto, že byl pro obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě z července 2009 pro trestný čin „Krádež“ k trestu obecně prospěšných prací v trvání 100 hodin, které do současné doby nevykonal. Shora uvedený muž byl bezprostředně po odcizení bundy zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a byl předán opavským policistům, kdy věc byla původně šetřena jako přestupek proti majetku a následně byla překvalifikována na výše uvedený trestný čin.


Vloupání do šatny tělocvičny ZŠ Mařádkova v Opavě – neznámý pachatel

Dne 11.11.2009 v době od 17:30 hod. do 19:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Mařádkové v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že vypáčil výklopné okno do sprchy sportovní haly (tělocvičny) Základní školy Mařádkova, kdy poté se dostal do místnosti sousední šatny, ze které odcizil volně odloženou sportovní tašku značky Burton černé barvy v hodnotě 2.500,- Kč, ve které byla učebnice Angličtiny s pracovním sešitem Opportunities v hodnotě 500,- Kč, učebnice Němčiny a pracovní sešit Themen v hodnotě 500,- Kč, učebnice Literatury a Češtiny v hodnotě 200,- Kč a 4 ks sešitů v hodnotě 100,- Kč, vše ke škodě mladíka ročníku narození 1994 z Holasovic. Na zařízení budovy tělocvičny byla způsobena škoda ve výši 3.000,- Kč příspěvkové organizaci ZŠ Mařádkova Opava. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Vloupání do motorového vozidla na ulici Obloukové v Opavě – neznámý pachatel

V době od 19:30 hod. dne 11.11.2009 do 08:45 hod. dne 12.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Obloukové v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně u zadního sloupku vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Mazda 626, kdy tímto vznikla škoda na vozidle ve výši 1.500,- Kč, automobil prohledal a ze zásuvky na místě spolujezdce odcizil odjímatelný panel autorádia značky Panasonic v hodnotě 1.500,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1978 z Krnova, okres Bruntál způsobena celková škoda ve výši 3.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do areálu bývalé STS na ulici Přemyslovců v Opavě-Jaktaři – neznámý pachatel

V době od 21:30 hod. dne 11.11.2009 do 05:30 hod. dne 12.11.2009 neznámý pachatel spáchal v objektu bývalého podniku STS Opava na ulici Přemyslovců v Opavě-Jaktaři trestný čin „Krádež“ tím, že :
1)pootevřeným oknem vnikl do budovy společnosti STS-V Opava spol. s r.o., kdy po rozlomení vložek zámků Fab dveří a po přestřihnutí 2 ks visacích zámků ochranných mříží vnikl do místnosti pokladny, odkud odcizil kovový trezor v hodnotě 10.000,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 30.000,- Kč a na zařízení způsobil škodu ve výši 2.900,- Kč, ke škodě shora uvedené opavské společnosti
2)po rozlomení zámku Fab vchodových dveří vnikl do budovy společnosti Eduard spol. s r.o. Opava, uvnitř této budovy rozlomil 2 ks zámků Fab dveří do místností kanceláří, kde vypáčil příruční kovovou pokladnu, ze které odcizil dosud přesně nezjištěnou výši finančních prostředků a na zařízení způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč, vše ke škodě výše uvedené opavské společnosti
3)po rozlomení vložek zámků Fab dveří vnikl do budovy společnosti VKV market spol. s r.o. Opava, poté násilím vnikl do kanceláře ekonomického oddělení a skladu, odkud z příruční pokladničky v kanceláři odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 400,- Kč a 30 Euro (750,- Kč) a na zařízení způsobil škodu ve výši 2.500,- Kč, čímž společnosti VKV market Opava způsobil celkovou škodu ve výši 3.650,- Kč.

Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě a dosud neznámý pachatel nebo pachatelé způsobil či způsobili škodu v předběžné výši více jak 49.550,- Kč.


Odcizení elektrocentrály na ulici Železničářské v Opavě – známý pachatel

Dne 12.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1984 z Kysaku (Slovensko), neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že tento muž dne 12.11.2009 v době kolem 04:00 hod. přišel k vrátnému na staveniště budoucího nákupního střediska na ulici Železničářské v Opavě, a to k muži ročníku narození 1935 z Opavy-Kateřinek (byl na první směně), kdy jej uvedl v omyl s tím, že se vydával za zaměstnance firmy JTA Holding s.r.o. Ostrava, která zde provádí stavební práce s tím, že již nastoupil do práce a vylákal na něm vydání elektrocentrály značky HONDA EC5000 v celkové hodnotě 49.000,- Kč. Tuto elektrocentrálu si poté naložil na stavební kolečka a z místa ji odvezl až na ulici Palackého v Opavě, kde byl kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě. Při prováděné kontrole této osoby a při dalším šetření vyplynula skutečnost, že se jedná o pachatele trestného činu „Krádež“, proto byl pětadvacetiletý muž slovenské národnosti na místě policisty zadržen a následně umístěn po opavské policejní cely. V dopoledních hodinách téhož dne s ním byly prováděny různé procesní úkony (sdělení podezření a výslechy k možnému spáchání další trestné činnosti nejen v okrese Opava), po kterých byl propuštěn. Případ je šetřen na jeho svobodě.


Vloupání do zahradní chatky na ulici Mahenové v Opavě – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 1.8.2009 do 12.11.2009 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské kolonii na ulici Mahenové v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení vchodových dveří vnikl do zahradní chatky muže ročníku narození 1987 z Opavy-Kateřinek, ze které nic neodcizil, kdy dále rozbil skleněnou výplň okna této chatky se škodou ve výši 3.500,-Kč a na zárubních dveří způsobil škodu ve výši 500,- Kč. Celková škoda tedy činí 4.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení pracovního nářadí ze stodoly rodinného domu v obci Třebom – neznámý pachatel

V době od 19:00 hod. dne 11.11.2009 do 16:45 hod. dne 12.11.2009 neznámý pachatel spáchal v obci Třebom trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že vnikl na dvůr jednoho z rodinných domů, kdy dále vešel do nezajištěné stodoly, ve které je umístěná dílna a v ní z pracovního stolu odcizil úhlovou brusku značky Narex v hodnotě 1.500,- Kč, elektrickou vrtačku značky Bosch PSB 700RE v hodnotě 1.500,- Kč, dále z regálu dílny odcizil motorovou pilu značky Husqvarna H 340 v hodnotě 10.000,- Kč, čímž způsobil škodu v celkové výši 13.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1965 z Třebomi. Ze stejného regálu v dílně odcizil uhlovou brusku značky Power Force, úhlovou brusku značky Black Decker typu CD 500XK, úhlovou brusku značky Angle Grinder 2200W modelu PP22-230M, motorovou pilu značky Poulen 2000 a ze stěny dílny zavěšený motorový křovinořez značky Oleo Mac, vše v předběžné hodnotě 21.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1943 z Třebomi. Celková škoda činí 34.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Pomluva a vydírání přes internetové stránky – neznámý pachatel

Dne 12.11.2009 opavští policisté z obvodního oddělení PČR zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Pomluva“ a trestného činu „Vydírání“, kterých se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že v době od června 2008 do 1.11.2009 na neznámém místě, s největší pravděpodobností v České republice, prostřednictvím diskuze na internetových stránkách www.ifauna.cz zveřejňoval různé příspěvky, které měly hanlivý a pomlouvačný charakter s cílem poškodit muže ročníku narození 1979 z Opavy-Kateřinek jako privátní osobu i jako živnostníka a dále shora uvedenému poškozenému muži v poslední době odeslal přes internet několik SMS zpráv, ve kterých mu vyhrožuje fyzickým napadením a požaduje finanční hotovost ve výši 20.000,- Kč jako úplatu za smazání svých nekorektních příspěvků na jeho osobu v internetové diskuzi. Případ je nadále v šetření.


Dopravní nehodovost

Dne 12.11.2009 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava ke třem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých došlo k jednomu lehkému zranění osoby a hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí činí 270.000,- Kč.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Nákladní v Opavě – neznámý pachatel

Dne 12.11.2009 v době od 20:00 hod do 23:00 hod. neznámý pachatel spáchal před prodejnou jízdních kol společnosti Opavel na ulici Nákladní v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že ve po rozbití skleněné výplně okna předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Touran, ze kterého odcizil navigaci značky TomTom černé barvy včetně příslušenství v hodnotě 10.000,- Kč, kdy na zařízení způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1970 z Chuchelné způsobena celková škoda ve výši 14.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

vytisknout  e-mailem