Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.4.2013

Opava - Dopravní nehoda s těžkým zraněním nezletilého chodce a další ... (12 případů) 

 
Dopravní nehoda s těžkým zraněním nezletilého chodce

K dopravní nehodě došlo dne 12.dubna 2013 v době kolem 07:55 hodin v Opavě v křižovatce ulic Olomoucké a Husové. Čtrnáctiletý chodec šel po chodníku ulice Husové, ve směru chůze od Západního nádraží. V křižovatce ulic Olomoucké a Husové hodlal přejít ulici Olomouckou po vyznačeném přechodu pro chodce. Nezletilý chodec měl však do vozovky na přechodu pro chodce vstoupit bezprostředně před zleva přijíždějící trolejbus. Následně došlo ke střetu pravé přední části trolejbusu s tělem chodce. Nárazem byl chodec odhozen na vozovku.
Při dopravní nehodě došlo dle předběžné lékařské zprávy k těžkému, blíže nespecifikovanému zranění chlapce. Z místa nehody byl vozidlem rychlé záchranné služby převezen do opavské nemocnice. Dechová zkouška řidiče trolejbusu byla negativní.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření a prověřování ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu.
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku dne 12.dubna 2013 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy těžké, způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 50.000,- Kč.
V době řízení mu policisté naměřili v dechu hodnotu jedné promile alkoholu
Hlučínští policisté provedli dne 11.dubna 2013 ve večerních hodinách v Dolním Benešově na ulici Opavské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Peugeot. Vozidlo řídil čtyřiatřicetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 1,06 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,01 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný se následně podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve. Hlučínští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Hlučínští policisté případ dále šetří jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Shora jmenovaný měl v daném případě vykonávat činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si měl přivodit vlivem návykové látky, přitom měl vykonávat činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.
Vloupání do prodejny

K případu došlo dne 12.dubna 2013 v době kolem 05:00 hodin v Hlučíně na ulici Pode Zdí. Neznámý pachatel se zde, skrze dveře vedoucí do skladu, vloupal do tamní prodejny. Z jejích vnitřních prostor následně odcizil finanční hotovost v předběžné výši 10.000,- Kč. Škoda na poškozených dveřích a dalším zařízení nebyla majitelem prodejny, jednou ostravskou společností, doposud vyčíslena.
Hlučínští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Silně podnapilý muž ležel pod mostem

Dne 12.dubna 2013 v době kolem 06:00 hodin oznámil strážník Městské policie Hlučín Policii České republiky, že v Hlučíně na ulici Promenádní leží na zemi pod mostem silně podnapilý muž. Dorazivší hlučínští policisté následně jednapadesátiletého muže z Hlučínska, který nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, zajistili, poté převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager byla podnapilému muži na stanici naměřena hodnota 1,84 promile alkoholu v jeho dechu.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Krádež motorové nafty

Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 11. na 12.dubna 2013 v obci Děhylov na odstavném parkovišti před železničním přejezdem. Z nádrže zde zaparkovaného nákladního automobilu tovární značky Tatra odcizil celkem dvě stě litrů motorové nafty v celkové hodnotě 7.200,- Kč. Poškozením víčka palivové nádrže způsobil neznámý pachatel jedné frýdlantské společnosti navíc škodu ve výši 200,- Kč. 
Případ dále prověřují hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Krádež telat
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 30. na 31.března tohoto roku v Dolním Benešově v tamním zemědělském družstvu. Z nezajištěného výběhu odcizil dvě dvoudenní telata v celkové hodnotě 12.000,- Kč, ke škodě uvedené zemědělské společnosti.
Případ nyní prošetřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Pokus vloupání do chaty

K případu došlo v noční době z 11. na 12.dubna 2013 na katastrálním území obce Děhylova v tamní chatové oblasti. Neznámý pachatel odcizil z volně přístupného, neoploceného pozemku u jedné z chat, bílý plastový barel na vodu (o objemu 1500 litrů, umístěný v kovové mříži), v hodnotě 1.500,- Kč. Poté pachatel nezjištěným způsobem poškodil i vstupní dveře této chaty, kterými sice vnikl dovnitř, avšak nic odtud neodcizil. Poškozením dveří způsobil pětapadesátileté ženě z Ostravy škodu v předběžné výši 2.000,- Kč. 
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Jsou podezřelí z krádeže dveří

Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 12.dubna 2013 dvěma mužům z Opavy ve věku 26ti a 29ti let podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měli oba podezřelí muži dopustit dne 12.dubna 2014 v dopoledních hodinách v Opavě na ulici Anenské v areálu železniční stanice Opava – Východ. Odtud měli oba společně odcizit jedny kovové dveře v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě společnosti Depa kolejových vozidel, se sídlem v Olomouci. Na místě činu však byli přistiženi svědkem, který na místo činu přivolal Policii České republiky.
Dorazivší opavští policisté následně oba podezřelé muže předvedli na policejní služebnu, kde ve svých databázích zjistili, že oba jmenovaní byli za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestáni. Starší z obou mužů byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě v prosinci loňského roku potrestán k výkonu obecně prospěšných prací, ve výměře sto dvaceti hodin, které však dosud nevykonal. Mladší z podezřelých byl odsouzen rovněž opavským okresním soudem, a to v měsíci únoru tohoto roku k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, se zkušební dobou do roku 2015. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do sociální místnosti opavské nemocnice

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 12.dubna 2013 v době od 10:00 do 10:30 hodin v Opavě na ulici Olomoucké na jednom z oddělení opavské nemocnice. Nezjištěným způsobem vnikl do sociální místnosti v přízemí a z neuzamčené skříně odcizil dámskou kabelku, v hodnotě 700,- Kč. Dvaapadesátiletá žena měla v kabelce svazek klíčů, pouzdro s osobními doklady a platební kartou, vše v celkové hodnotě 900,- Kč. Dále pachatel, z batohu uloženého ve skříni, odcizil dámskou koženkovou peněženku, ve které měla stejně stará žena finanční hotovost 200,- Kč a osobní doklad vše v celkové hodnotě 400,- Kč. Ze shora uvedené místnosti pachatel odcizil i kabelku patřící čtyřiapadesátileté ženě. Poškozená měla v odcizené kabelce (v hodnotě 800,- Kč) deštník, peněženku s finanční hotovostí 280,- Kč a dvěma platebními kartami, vše v celkové hodnotě 1.480,- Kč.
Případ nyní dále prověřují policisté opavského obvodního oddělení jako přečin krádež vloupáním.
Byl přistižen při krádeži zboží

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Činu se dopustil dne 12.dubna 2013 v době kolem 15:20 hodin v Opavě na ulici Olomoucké v tamní prodejně drogerie. Z prodejních pultů odcizil zde vystavené zboží v celkové hodnotě 6.333,90 Kč, které uschoval do tašek. Při snaze zaměstnankyně prodejny pachatele zadržet, ten zanechal tašku s částí odcizeného zboží (v hodnotě 979,20 Kč) na zemi v drogerii, a se zbožím v celkové hodnotě 5.354,70 z místa činu utekl.
Případ dále prošetřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Kabelku ženě odcizil v době, kdy ukládala nákup do vozidla

K případu došlo dne 12.dubna 2013 v době kolem 16:35 hodin v Opavě na ulici Těšínské v šesté řadě parkoviště před hypermarkterm Globus. Neznámý pachatel využil chvilkové nepozornosti pětapadesátileté ženy z Opavska, a v době, kdy nakládala zakoupené zboží do svého osobního automobilu, jí odcizil dámskou vínově červenou koženkovou kabelku, v hodnotě 500,- Kč. Poškozená žena měla v kabelce své osobní doklady a doklady od vozidla, dále taštičku s dámskou kosmetikou, mobilní telefon značky Nokia, dioptrické brýle, kapesní nožík, platební kartu a peněženku s finanční hotovostí 3.600,- Kč a 100 Zlotých (v přepočtu 600,- Kč). Odcizením kabelky způsobil neznámý pachatel shora jmenované celkovou škodu ve výši 13.500,- Kč.
Případ nyní dále prověřují opavští policisté, a to jako podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem