Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.5.2009

Podnapilí řidiči, vypátrání pohřešovaných chovankyň Dětského domova a další...(5 případů) 

 

Zatajení nálezu jízdního kola v Hlučíně a jeho následný prodej v Ostravě - objasnění


 

Dne 12.5.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1954 z Ostravy pro trestný čin „Zatajení věci“, kterého se dopustil tím, že v podvečerních hodinách dne 3.10.2008, v prostorách u nádraží Českých drah na ulici Edvarda Beneše v Hlučíně, nalezl na travnaté ploše volně odložené a nezajištěné pánské horské jízdní kolo značky Merida modelu MATTS 300 šedé barvy v hodnotě 6.950,- Kč, majitelky ženy ročníku narození 1984 z Kravař, které ještě téhož dne prodal do bazaru jízdních kol v Ostravě, části Mariánské Hory, a za toto získal finanční částku na hotovosti ve výši 2.500,- Kč, kterou následně užil pro svoji potřebu. Obviněný muž je stíhán na svobodě, v minulosti byl opakovaně soudně trestán pro trestnou činnost majetkového charakteru.


 


 

Vypátrání pohřešovaných chovankyň Dětského domova v Opavě


 

Dne 7.5.2009 ve večerních hodinách telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 vychovatelka Dětského domova na ulici Rybí trh v Opavě, že od 14:00 hod. dne 7.5.2009 pohřešuje jejich chovankyni, a to nezletilou dívku ročníku narození 1994 (14 let) z Ostravy a dále, že od 20:00 hod. téhož dne pohřešuje mladistvou dívku ročníku narození 1992 (17 let) z Vítkovska, kdy obě se do současné doby nevrátily zpět do Dětského domova a jejich současný pohyb a pobyt není znám. Dále uvedla, že se sice jedná se „notorické útěkářky“, přesto po nich musí být vyhlášeno pátrání a policistům sdělila jejich popis.

V době kolem 19:30 hod. dne 9.5.2009 byly obě pohřešované dívky policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava vypátrány před jedním z domů na ulici Lidické v Opavě a byly v 19:50 hod. předány zpět do Dětského domova vychovatelům. Během pohřešování se nedopustily žádné trestné činnosti a ani na nich nebylo spácháno žádné protiprávní jednání, kdy se po celou dobu pohybovaly na různých místech v Opavě.

Ve 22:20 hod. dne 9.5.2009 bylo pracovníky výše uvedené organizace telefonicky na obvodní oddělení PČR v Opavě oznámeno, že obě dívky opět z budovy Dětského domova na ulici Rybí trh v Opavě utekly, a to v době kolem 22:00 hod. přes okno umývárny.

V 19:50 hod. dne 12.5.2009 byly obě dívky opavskou policejní hlídkou vypátrány u kina Mír na ulici Kolářské v Opavě a byly ihned předány pracovníkům Dětského domova. Po dobu svého útěku byly spolu, nebyl na nich spáchán žádný trestný čin nebo přestupkové jednání a ony samotné se žádné trestné činnosti nedopustily, kdy se zdržovaly na různých místech v Opavě.


 


 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě


 

Dne 10.5.2009 v době kolem 01:00 hod. muž ročníku narození 1981 ze Štítiny spáchal na ulici Těšínské v Opavě trestný čin „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ tím, že řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Mitsubishi Galant, kdy byl v prostoru před nákupním střediskem Tesco zastaven a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava, kdy k místu kontroly přijížděl od Opavy-Komárova a provedenou orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager bylo zjištěno, že vozidlo řídí po předchozím požití alkoholických nápojů, poněvadž mu byla naměřena hodnota 2,20 promile alkoholu v jeho v dechu. Dne 12.5.2009 bylo sedmadvacetiletému muži ve zkráceném přípravném řízení sděleno ze strany opavských policistů podezření ze shora uvedeného trestného činu.


 


 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla mezi Opavou a Komárovem


 

Dne 12.5.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, a to muži ročníku narození 1986 z Opavy, neboť tento byl dne 12.5.2009 v době kolem 07:45 hod. na silnici mezi Opavou a Komárovem stavěn a kontrolován policisty z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje jako řidič osobního motorového vozidla značky Renault Kangoo, kdy následnou orientační dechovou zkouškou pomocí detekčního digitálního přístroje Drager byla u něj naměřena hodnota 1,55 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič se doznal k požití alkoholických nápojů před jízdou a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Než byla celá záležitost na místě zadokumentována, začal se třiadvacetiletý muž chovat agresivně, policejní hlídce sdělil, že mu nikdo nebude jízdu zakazovat a v ní bránit, nasedl do uvedeného vozidla a jako řidič se s ním pokusil odjet. V tomto mu však bylo zabráněno, kdy po neuposlechnutí výzev zakročujících policistů, aby zanechal svého protiprávního jednání, byly použity donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany a následně mu byla přiložena služební pouta. Ke zranění osob při zákroku nedošlo a vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho zajištění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.

Vykonával tedy činnost ve stavu vylučující způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí, nebo způsobit škodu na majetku.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 12.5.2009 došlo v okrese Opava k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě s lehkým zraněním jedné osoby, kdy na vozidlech vznikla celková hmotná škoda ve výši 20.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem