Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.8.2009

Další trestná činnost opavského mladíka, zajištění osob na PZS k vystřízlivění a další...(7 případů) 

 

Rozšíření trestního stíhání mladíka, který byl na útěku z výchovného ústavu a páchal trestnou činnost na Opavsku


 

Původní zpráva :

Dne 10.8.2009 opavský policejní komisař SKPV zahájil úkony trestního řízení ve věci vniknutí za pozemek u rodinného domu a krádeže jízdních kol, neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že v noční době z 9.8.2009 na 10.8.2009 mladík ročníku narození 1991 z Opavy (ještě má 17 let) spáchal provinění z trestných činů „Krádež“ a „Porušování domovní svobody“ tím, že po otevření spodní a vrchní závory vrat vnikl na pozemek u jednoho z rodinných domů na ulici Ondříčkové v Opavě, ze kterého odcizil 3 volně odstavená dámská jízdní kola starších typů, čímž byla muži ročníku narození 1984 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 4.500,- Kč. Shora uvedený mladík se svého protiprávního jednání dopustil i přesto, že byl v posledních třech létech pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru pravomocně odsouzen rozsudkem okresního soudu v Opavě ze září 2008, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce dvou měsíců.

Případ byl objasněn policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě, kdy policejní hlídka prováděla v době kolem 05:40 hod. dne 10.8.2009 na ulici Na Dolním poli v Opavě běžný výkon noční služby a uviděla zde podezřele se chovajícího mladíka, kdy jeden z policistů mladíka poznal a věděl o něm, že je chovancem výchovného ústavu a že je s největší pravděpodobností opět na útěku. Policisté tedy mladého muže zkontrolovali, kdy provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je opravdu na útěku z Výchovného ústavu v Dřevohosticích. Při následném prošetřování bylo zjištěno, že se dopustil shora uvedené trestné činnosti. V průběhu provádění procesních úkonů si obviněný mladík stěžoval policejnímu komisaři na své psychické problémy, a proto byl převezen k lékařskému vyšetření do Psychiatrické léčebny v Opavě, kde byl v odpoledních hodinách dne 10.8.2009 hospitalizován. Případná jeho další trestná činnost je v šetření ze strany opavských kriminalistů.


 

Dodatek :

Dne 12.8.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje rozšířil trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1991 z Opavy pro pokračují provinění z trestných činů „Krádež“ a „Porušování domovní svobody“, kterých se dále dopustil tím, že v dopoledních hodinách dne 7.7.2009 na ulici Husové v Opavě odcizil ze zahrady jednoho z domů psa, a to křížence staforda a brazilské fily v hodnotě 1.700,- Kč, ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1967 z Opavy, kdy psa v odpoledních hodinách dne 9.7.2009 poblíže restaurace Na Rybníčku v Opavě majitelce vrátil.

Sedmnáctiletý mladík je dále stíhán pro provinění z trestného činu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“, kterého se dopustil tím, že v době kolem 23:45 hod. dne 14.5.2009 v místnosti jídelny Diagnostického ústavu pro mládež v Ostravě-Kunčičkách, kde byl umístěn na základě rozsudku okresního soudu v Opavě ze září 2008 k ochranné výchově, vyskočil přízemním nezajištěným oknem a z ústavu utekl pryč, kdy byl na útěku do 20:00 hod. dne 12.7.2009, kdy byl zadržen pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny při krádeži zboží v hypermarketu Globus na ulici Těšínské, poté byl předán k procesním úkonům opavským policistům, kteří mladíka následně předali personálu výchovného ústavu. Dne 14.7.2009 v době kolem 10:10 hod. však shora uvedený mladík při společně organizované vycházce Výchovného ústavu Dřevohostice, kde byl umístěn, utekl a byl na útěku do svého dalšího zadržení v ranních hodinách dne 10.8.2009.

Ke krádeži zboží v hypermarketu Globus lze uvést, že dne 12.7.2009 v době kolem 20:00 hod. odcizil v prodejních prostorách z regálů s vystaveným drogistickým zbožím kosmetiku značky Adidas v hodnotě 329,- Kč, značky Backham v celkové hodnotě 618,- Kč, značky Naomi Campbal v hodnotě 309,- Kč, značky Puma v hodnotě 299,- Kč a 2 kusy čokolády značky Studentská pečeť v hodnotě 36,- Kč, kdy s tímto zbožím v celkové hodnotě 1.590,- Kč přeskočil uzavřenou pokladnu bez zaplacení v úmyslu uvedené zboží nezaplatit, přičemž byl za pokladnami zadržen bezpečnostní ochrannou službou, zboží následně dobrovolně vrátil zpět do prodeje a byl předán k procesním úkonům opavským policistům.

Jeho případná další trestná činnost je i nadále v šetření ze strany opavských kriminalistů.


 


 

Zajištění muže na PZS Opava k vystřízlivění po hádce s manželkou


 

Dne 12.8.2009 v 00:20 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava před panelovým domem na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách zajištěn muž ročníku narození 1983 z Opavy, který na výše uvedeném místě slovně a fyzicky napadal svou manželku, ženu ročníku narození 1981 z Opavy a dále svým protiprávním jednáním rušil noční klid. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a z důvodu toho, že shora uvedený muž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 1,93 promile alkoholu v dechu) bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění osob nedošlo, případ je nadále v šetření jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti veřejnému pořádku.


 


 

Zajištění muže na PZS Opava k vystřízlivění po hádce s manželkou


 

Dne 12.8.2009 v 02:40 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava v jednom z činžovních domů na ulici Bochenkové v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1983 z Opavy, který byl následně pro svou silnou podnapilost umístěn na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Provedenou orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,07 promile alkoholu v jeho dechu, kdy v tomto stavu slovně a fyzicky napadal svou manželku, ženu ročníku narození 1983 z Opavy. Ke zranění osob nedošlo, případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


 


 

Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 12.8.2009 v 18:45 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili a na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě dodali k vystřízlivění muže ročníku narození 1974 z Kravař, neboť tento chvíli předtím v silně podnapilém stavu, v prostoru před supermarketem Penny market na ulici Rybářské v Opavě, obtěžoval náhodné chodce. Vzhledem k tomu, že pětatřicetiletý muž s policejní hlídkou nespolupracoval a kladl při zajišťování aktivní odpor, byly ze strany policistů použity donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany a byly mu nasazeny služební pouta. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


 

 

Dopravně - bezpečnostní akce v okrese Opava


 

V době od 06:00 hod. do 10:00 hod. dne 12.8.2009 se na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava uskutečnila dopravně - bezpečnostní akce s označením „X“ (zaměřená na vše, co se týká BESIPu-bezpečnosti a plynulosti silničního provozu), které se zúčastnilo 25 policistů s osmi služebními vozidly. Po dobu akce bylo zkontrolováno 359 motorových vozidel a bylo zjištěno 29 přestupků. Alkohol u řidičů kontrolovaných vozidel nebyl nezjištěn.


 


 

Odcizení finanční částky v prodejně zdravotnických potřeb v obci Hrabyně – neznámý pachatel


 

Dne 12.8.2009 v době od 11:30 hod. do 15:30 hod. neznámý pachatel spáchal v prodejně zdravotnických potřeb v areálu Ústavu sociální péče-Rehabilitačního ústavu v Hrabyni trestný čin „Krádež“ tím, že z volně odložené dámské peněženky, která byla ve volně přístupné zásuvce neuzamčeného psacího boxu v neuzamčené prodejně, odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 8.600,- Kč, ke škodě společnosti Inter Meta s.r.o. Ostrava. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 12.8.2009 došlo v okrese Opava ke čtyřem dopravním nehodám s lehkým zraněním 4 osob, kdy na majetku v souvislosti s nehodovostí byla způsobena škoda ve výši 351.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem