Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.1.2012

Opava - Policisté intenzivně pátrají po pachateli dalších tří podvodů na seniorech a ...(11 případů) 

Je podezřelá ze spáchání podvodu

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě sdělil dne 12.ledna 2012 jednatřicetileté ženě z obce na Opavsku podezření ze spáchání dvou přečinů: podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Shora vyjmenovaných skutků se měla podezřelá žena dopustit dne 31.března roku 2011 v místě svého trvalého bydliště v obci na Opavsku. S úmyslem sebe obohatit se měla vydávat za čtyřiašedesátiletou ženu z Nového Jičína, za kterou měla vědomě neoprávněně převzít úvěrovou kartu. Tuto kartu zaslala jedna z našich úvěrových společností ČR právě do místa trvalého bydliště podezřelé ženy. Na základě údajů uvedených v současné době již stornované úvěrové smlouvy z roku 2010 měla podezřelá žena přijatou úvěrovou kartu právě dne 31.března 2011 u úvěrové společnosti telefonicky aktivovat. Následně po aktivaci PIN kódu v měsíci dubnu roku 2011 měla postupně během čtrnácti dnů z aktivované úvěrové karty odčerpat finanční prostředky v celkové výši 29.315,- Kč. Podezřelá žena měla tuto hotovost použít pro sebe, s vědomím, že finanční prostředky nebude úvěrové společnosti splácet ani vyvíjet činnost k jejich navrácení. Úvěrové společnosti, se sídlem v Brně, tak měla způsobit škodu v celkové výši 29.315,- Kč. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, koná komisař ve věci zkrácené přípravné řízení. V řízení před soudem hrozí shora jmenované trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
Dopravní nehoda s těžkým zraněním řidiče: Řidič měl v době řízení v dechu přes jednu promili alkoholu, navíc měl zakázáno řídit motorová vozidla  

K dopravní nehodě došlo dne 13.ledna 2012 ve 13:45 hodin na silnici I. třídy č. I/56 mezi obcemi Malými Hošicemi a Velkými Hošicemi. Pětadvacetiletý muž z Opavska řídil, po uvedené silnici ve směru jízdy na Kravaře, osobní automobil tovární značky Audi. Na přímém přehledném úseku této pozemní komunikace, cca. 200 m před začátkem obce Velké Hoštice nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla svým schopnostem, dopravně technickému stavu pozemní komunikace a povaze vozovky (náledí) a při zařazování se do pravého jízdního pruhu po předjetí motorového vozidla VW Cady, (řízeného sedmapadesátiletým mužem z Opavska) uvedl vozidlo Audi do smyku. Následně s automobilem najel na pravou krajnici, poté vjel s neovladatelným vozem opětovně na vozovku a pak sjel s vozidlem vpravo, na pravou krajnici, do pravého silničního příkopu, kde přední částí automobilu vjel na vnitřní břeh příkopu. Vozidlo Audi se v silničním příkopu otočilo na střechu a tou následně narazilo do betonové konstrukce přemostění příkopu.
Při dopravní nehodě utrpěl řidič vozidla Audi zranění povahy těžké (zranění krční páteře), se kterým byl z místa nehody převezen vozidlem rychlé lékařské pomoci do opavské nemocnice, kde byl hospitalizován, s dosud neupřesněnou dobou léčení. Ještě na místě nehody se řidič podrobil na výzvu policisty odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 1,64 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,61 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu nežádal. Dopravní policisté navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že tento řidič má zakázáno řídit motorová vozidla, a to od měsíce prosince roku 2011 do měsíce srpna roku 2013. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na částku 30.000,- Kč. Jiná, další hmotná škoda nebyla v souvislosti s touto nehodou způsobena.
Nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.  
Policisté mu v době řízení vozidla naměřili v dechu hodnotu přes dvě promile alkoholu

Dopravní policisté dne 13.ledna 2012 kolem sedmnácté hodiny hodlali v Opavě na ulici Těšínské (v místě bývalé točny trolejbusu) provést silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Seat Toledo. Toto vozidlo jelo ve směru jízdy z centra Opavy k tamnímu kruhovému objezdu. Přestože tento automobil policejní hlídka stavěla pomocí červeného světelného terče, jeho řidič na zastavení nereagoval a pokračoval dále v jízdě. Policisté proto za tímto vozidlem vyrazili, vůz dojeli a zastavili, pomocí výstražních světel modré barvy a předního červeného nápisu „STOP POLICIE“ na služebním vozidle, cca 200 m za kruhovým objezdem u hypermarketu Globus, ve směru jízdy na Ostravu). Následnou kontrolou vozidla zjistili, že automobil řídil osmatřicetiletý muž z obce na Opavsku. Na dotaz policistů, proč nezastavil, uvedl, že měl na svém vozidle zamlžené přední okno, a proto policistu s červeným světlem neviděl.
V rámci silniční kontroly se shora jmenovaný na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 2,27 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,31 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil (policistům sdělil, že žádné alkoholické nápoje před jízdou nepožil), policisté ho vyzvali k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření. Lékařskému vyšetření se následně podrobil na opavské protialkoholní záchytné stanici, kam ho policisté převezli. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu.
Věc šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku 13.ledna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách trpěl jeden z účastníků zranění povahy těžké a jedna osoba byla zraněna lehce. Způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 103.000,-  Kč.
Vloupání do areálu sběrných surovin
 
K případu vloupání do areálu kovošrotu a sběrných surovin nacházejícího se na ulici K Pile v Hlučíně došlo v nočních hodinách z 12. na 13.ledna 2012. Neznámý pachatel do areálu vnikl, po předchozím přestřižení pletivového oplocení. Z pozemku areálu následně odcizil vykoupený litinový šrot, konkrétně dva radiátory, čtyři brzdové bubny z nákladního vozidla tovární značky Mercedes a přední nápravu z vlečky, vše o celkové hmotnosti cca 350 kg. Opavské společnosti sběrných surovin způsobil neznámý pachatel odcizením šrotu škodu ve výši 1.855,- Kč a poškozením oplocení škodu v předběžné výši 1.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Požár nákladního automobilu v obci Lesní Albrechtice

Jednapadesátiletý muž z Opavy, jako řidič nákladního automobilu s návěsem, dne 13.ledna 2012 kolem 20:45 hodin telefonicky oznámil na tísňovou linku čísla 150 požár tohoto vozidla. K požáru automobilu došlo v průběhu jeho jízdy po silnici I. třídy č. 57 v místě za obcí Březovou, ve směru jízdy na obec Lesní Albrechtice, kdy došlo k defektu pravé zadní pneumatiky, která se následně vznítila. V důsledku tohoto došlo k zahoření blízkého okolí pneumatiky a další nápravy, čímž na vozidle vznikla celková škoda ve výši 300.000,- Kč. Na místě byli přítomni hradečtí policisté a rovněž členové Hasičského záchranného sboru Vítkov společně se členy Sboru dobrovolných hasičů z obce Březové, kteří požár uhasili. Šetření byl přítomen i vyšetřovatel opavských hasičů, který si věc na místě převzal do své kompetence a jako příčinu požáru určil technickou závadu na zadní nápravě nákladního vozidla. Ke zranění osob nedošlo.
Pokus podvodu na osobě seniorského věku v Kravařích

Kravařští policisté zahájili dne 13.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, spáchaného ve stádiu pokusu, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil dne 13.ledna 2012 v 09:30 hodin v Kravařích na ulici Opavské. Pachatel telefonicky (na pevnou linku) kontaktoval osmaosmdesátiletou ženu, které se představil jako její zeť. Ženy se dotazoval na výši finanční hotovosti, kterou má doma, a to za účelem půjčky. V průběhu hovoru ovšem do místnosti, odkud seniorka telefonovala, přišel její rodinný příslušník, kterého žena o hovoru informovala. Poté pachatel telefonování ihned ukončil. Tedy, neznámý volající se pokusil obohatit tím, že uvedl někoho v omyl a pokusil se způsobit na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, jelikož poškozená žena měla u sebe v hotovosti částku přesahující 5.000,- Kč.
Podvod na osobě seniorského věku v Opavě
 
Opavští policisté šetří další dva případy podvodu na osobě seniorského věku, ke kterým došlo dne 13.ledna 2012:
  • K prvnímu případu došlo dne 13.ledna 2012 v době kolem 10:30 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické. Na této adrese neznámý pachatel telefonicky kontaktoval na pevnou linku pětasedmdesátiletou ženu, které se představil jako její vnuk. Pod legendou zakoupení dárku pro rodiče požadoval po seniorce zapůjčení finanční hotovosti. Seniorka souhlasila, a to i poté, co jí neznámý volající sdělil, že pro peníze (z důvodu, že nemá čas) pošle svého známého. Pachatel poté v 10:45 hodin přišel před bytové dveře shora jmenované, od které převzal z jejích rukou finanční hotovost ve výši 5.000 Eur (v přepočtu 125.000,- Kč).
  • K druhému případu došlo téhož dne ve stejnou dobu, tedy v době kolem 10:30 hodin, rovněž v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické, avšak v jiném domě. Neznámý pachatel na této adrese telefonicky kontaktoval, na pevnou linku, osmdesátiletou ženu. Mužský hlas, o kterém se domnívala, že se jedná o jejího vnuka, pod legendou zakoupení dárku pro rodiče, po ní požadoval zapůjčení finanční hotovosti ve výši 100.000,- Kč. Seniorka nejdříve souhlasila, avšak poté, co jí pachatel sdělil, že peníze přijde vyzvednout jeho známý, zapůjčení finanční hotovosti přes prostředníka odmítla. V tomto druhém případě tedy k zapůjčení finanční hotovosti naštěstí nakonec nedošlo.
Vzhledem k tomu, že se jedná v průběhu dvou dní již o pět případů pokusu podvodu a jeden případ dokonaného skutku podvodu, policisté upozorňují občany především seniorského věku, aby na obdobné telefonáty neznámých volajících, představujících se jako jejich příbuzní nijak nereagovali. Občany prosíme, aby v takových případech věc neprodleně oznámili buďto na nejbližší policejní služebně anebo prostřednictvím tísňové linky čísla 158. Skutky, ke kterým došlo v Opavě, se intenzivně zabývá a po neznámém pachateli pátrá tým policistů opavského obvodního oddělení.   
Poškodil výherní automat

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 12.prosince loňského roku v době od 20:00 hodin do 22:00 hodin v opavské herně na ulici Krnovské. U jednoho z hracích terminálů rozbil ochranné sklo obrazovky, čímž způsobil jedné frýdeckomístecké společnosti škodu ve výši 7.119,- Kč. Opavští policisté případ zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku. Na základě dodaného vyčíslení škody věc dne 13.ledna 2012 překvalifikovali na přečin poškození cizí věci a zahájili úkony trestního řízení.
Vloupání do sklepního boxu bytového domu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v době od 30.září 2011 do 13.ledna 2012 v obci Hrabyně. Nezjištěným způsobem vnikl do sklepního prostoru bytového domu nacházejícího v areálu tamního rehabilitačního ústavu. Po předchozím vytržení oka kovové petlice ze zdi, vnikl do jednoho ze sklepních boxů, ze kterého odcizil pánské horské jízdní kolo značky CTM, Quadra 3.0, červenobílé barvy. Kolo bylo vybaveno odpruženou přední vidlicí, kotoučovými hydraulickými brzdami, včetně předního a zadního blikače. Osmadvacetiletému muži ze Slovenska způsobil neznámý pachatel odcizením kola škodu ve výši 10.000,- Kč. Na zařízení sklepního boxu škoda způsobena nebyla.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení.
Je podezřelý z krádeže nerezového šrotu

Opavští policisté zahájili dne 12.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý pětadvacetiletý muž z Opavy.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 27.prosince 2011 v době kolem 11:00 hodin v Opavě na ulici Husové. U vrat tamního areálu skladů měl odstranit visací zámek a vniknout dovnitř. Z jednoho ze skladů měl odcizit nezjištěné množství nerezového materiálu v nezjištěné hodnotě, které měl naložit do přistaveného ručního dvoukolového vozíku. U již naloženého vozíku byl však přistižen majitelem firmy, který podezřelého muže vyzval, aby nerezový materiál naložený na vozíku zanechal na místě. Podezřelý následně materiál skutečně vyložil a s vozíkem z místa činu odešel neznámo kam. Odcizený materiál poté třiačtyřicetiletý majitel vrátil zpět do svého skladu. Škoda na majetku byla odhadnuta na částku ne vyšší pěti tisíc korun.
Případ objasnili na základě místní a osobní znalosti policisté opavského obvodního oddělení.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem