Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.11.2010

Opava - Sprejerství v obci Slavkov a další...(12 případů) 

 

Policistům nechtěl prokázat svou totožnost

Dopravní policisté provedli 13.listopadu v dopoledních hodinách silniční kontrolu osobního automobilu. Přitom vyzvali řidiče, aby jim prokázal svou totožnost. Ani po poskytnuté potřebné součinnosti však totožnost muže na místě silniční kontroly nezjistili. Řidiče proto podle zákona poučili a s jeho souhlasem ho předvedli na policejní služebnu. Zde poté zjistili, že se jedná o třicetiletého Opavana a muže propustili.


V době řízení měla v dechu přes jednu promili alkoholu

Hlučínští policisté zahájili 13.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelá dvacetiletá žena z Kravařska.
Činu se měla dopustit tím, že 12.listopadu kolem třiadvacáté hodiny řídila v Dolním Benešově osobní automobil Honda Prelude. Na ulici Nám. Cypriána Lelka byla zastavena a kontrolována hlídkou hlučínských policistů. Jmenovaná se na jejich výzvu podrobila odbornému měření pomocí přístroje Alco sensor, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla řidičce naměřena hodnota 1,43 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 1,26 promile alkoholu v jejím dechu. Řidička se následně podrobila i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Policisté jmenované na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali jí další jízdu s vozidlem.


Sprejerství ve Slavkově

K případu došlo v nočních hodinách z 12. na 13.listopadu v obci Slavkov na ulici Černá cesta. Neznámý pachatel postříkal sprejem černé barvy domovní zvonek vestavěný v betonovém pilíři na oplocení jednoho z rodinných domů. Škodu jeden tisíc korun způsobil pachatel sedmašedesátileté ženě.
Pachatel dále postříkal sprejem stejné barvy oplocení dalšího rodinného domu nacházejícího se rovněž na shora uvedené ulici. V tomto případě poškodil kovová dvířka od plynoměru tím, že na tyto nastříkal obrázek ve tvaru kosočtverce (o rozměrech 20 cm x 30 cm). Na plastovou skříň elektroměru pak nastříkal nápis BUM (o rozměrech 40 cm x 30 cm). I v tomto případě způsobil pachatel škodu ve výši jeden tisíc korun, tentokrát ale sedmačtyřicetiletému majiteli domu.
Případ šetří opavští policisté jako přečin poškození cizí věci.


Vloupání do skladu na ulici Ostravské v Hlučíně

Hlučínští policisté zahájili 13.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v noční době z 12. na 13.listopadu na ulici Ostravské v Hlučíně. Rozstřihl kovové pletivo v zadní části objektu jedné společnosti, poté vyškubl vchodové dveře a vnikl do skladu. Odtud odcizil brusku a stahovačku v celkové hodnotě 9.200,- Kč. Protože pachatel nalezl klíč od nákladního automobilu Iveco zaparkovaného u skladu, do tohoto vozu vnikl a z jeho nákladového prostoru odcizil AKU vrtačku v hodnotě 4.000,- Kč. Pachatel dále vypáčil i vstupní dveře dřevěné boudy nacházející se vedle skladu. Z této ale nic neodcizil. Z prostrou areálu však ještě odcizil příruční vozík v hodnotě 500,- Kč. Jedné hlučínské společnosti tak pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 13.700,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu dvaašedesátiletému muži z Hlučína, a to ve výši 3.000,- Kč.


Vloupání do dílny v Budišově nad Budišovkou

K případu došlo v noční době z 12. na 13.listopadu v Budišově nad Budišovkou na ulici 9. Května. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím vylomení vložky zámku fab na vchodových dveřích, do dílny nacházející se v neoploceném areálu Správy lesů a technických služeb města Budišova nad Budišovkou. Zde překonal a následně i odcizil visací zámek plechové skříně, ze které odcizil dvě motorové pily. Z dílny pak ještě odcizil zde volně odložené pákové nůžky na kov. Shora uvedené organizaci pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 42.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 400,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.


Poškodil motorové vozidlo zaparkované v obci Markvartovice

Neznámý pachatel v nočních hodinách z 12. na 13.listopadu poškodil lak osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia zaparkovaného na ulici Šilheřovické v obci Markvartovice. Nezjištěným způsobem a předmětem provedl vryp do laku na levé části karoserie vozidla (levých předních i zadních dveřích a zadním blatníku), a to ve výšce 70 cm od země. Jednatřicetiletému muži z Markvartovic tak pachatel způsobil škodu v předběžné výši 28.000,- Kč
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin poškození cizí věci.


Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Smolkov


Čtyřicetiletý muž ze Sehradic 13.listopadu v odpoledních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že v lesním porostu u obce Smolkov nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo nálezu se dostavili opavští policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o dělostřelecký granát, ráže 122 mm (ruské výroby) a tento si následně převzal ke zneškodnění.

 

Dopravní nehodovost
 

V průběhu soboty 13.listopadu šetřili dopravní policisté na Opavsku dvě dopravní nehody, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 80.000,- Kč.

 

Řídil motorové vozidlo, ačkoli to měl soudním rozhodnutím zakázáno

Hlučínští policisté sdělili 14.listopadu pětadvacetiletému muži z Kravařska podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Činu se měl dopustit 14.listopadu krátce po půlnoci, když řídil po ulici Osada Míru v obci Dolní Benešov osobní automobil Mazda. Zde u něj hlučínští policisté provedli silniční kontrolu a ve svých policejních databázích zjistili, že má rozhodnutím Okresního soudu Ostrava z měsíce října loňského roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Jmenovaný má zakázáno řídit motorová vozidla 36 měsíců, a to od listopadu loňského roku. Policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz, který měl stále u sebe, a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.


Řídil motorové vozidlo pod vlivem drog

Kravařští policisté provedli 14.listopadu krátce po půlnoci silniční kontrolu osobního automobilu, Audi A6, který řídil třiadvacetiletý muž z Kravařska. Na jejich výzvu se řidič podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s negativním výsledkem. Orientační drogový test Drugwipe 5, na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek, byl ovšem pozitivní, a to na látku Cannabis. Řidič se následně podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Případ je předmětem dalšího šetření.


Ulomil vlajkovou tyč u pomníku Osvobození v obci Jakubčovice

Devatenáctiletý muž z Nového Jičína v opilosti po skončení diskotéky úmyslně silným rozkmitáním ulomil jednu z dvojice hliníkových vlajkových tyčí nacházejících se u pomníku Osvobození v okrasném parčíku před restaurací v obci Jakubčovice. Jmenovaného krátce po činu vypátrali hradečtí policisté. Vzhledem k tomu, že podezřelý neuposlechl výzvu zakročujících policistů a klad aktivní odbor, policisté proti němu použili donucovací prostředky, konkrétně obušek a přiložili mu pouta. Poté se zajištěný muž zklidnil a ke spáchanému přestupku se doznal. Policisté jej proto na místě ze zajištění propustili. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku. Škoda na ulomené vlajkové tyči byla odhadnuta na částku tři tisíce korun.
Hradečtí policisté věc šetří jako přestupky proti veřejnému pořádku a proti majetku.


Dopravně bezpečností akce na Opavsku

V době ode dne 13.listopadu 22:00 hodin do 14.listopadu 01:00 hodin proběhla v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečnostní akce, se zaměřením na dodržování všech ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Především byla ale akce zaměřená na kontrolu řidičů motorových vozidel a cyklistů, kteří požívají před jízdou nebo během ní alkohol nebo jiné omamné a psychotropní látky. Akce se zúčastnilo 16 policistů (z dopravního inspektorátu a příslušných obvodních oddělení), kteří zkontrolovali celkem 147 motorových vozidel. Přitom zjistili 6 přestupků, za které v blokovém řízení uložili pokuty v peněžité výši 3.600,- Kč. V průběhu akce policisté naštěstí u žádného z kontrolovaných řidičů požití alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek nezjistili.


Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem