Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.11.2012

Opava - Dopravní nehoda s těžkým zraněním chodkyně a další události (12 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu úterý dne 13.listopadu 2012 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy těžké, jedna osoba byla zraněna lehce. Způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 245.000,- Kč.
Je podezřelý z poškození cizí věci
Hlučínští policisté sdělili dne 13.listopadu 2012 dvaadvacetiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 26.února tohoto roku v obci Ludgeřovice na ulici Markvartovické, kde měl poškodit výlohu tamní prodejny smíšeného zboží. Jejím poškozením měl opavskému obchodnímu družstvu způsobit celkovou škodu ve výši 19.603,- Kč. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Řídil motorové vozidlo, ačkoli to měl soudním rozhodnutím zakázáno
Hlučínští policisté sdělili dne 13.listopadu 2012 padesátiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 13.listopadu 2012 v době kolem 09:00 hodin v Hlučíně na ulici Ostravské, kde byl jako řidič osobního automobilu tovární značky Peugeot zastaven kontrolován hlídkou hlučínských policistů. Ti následně lustrací ve svých policejních databázích zjistili, že shora jmenovaný má rozhodnutím Okresního soudu Opava z měsíce července tohoto roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel do listopadu roku 2013. Vzhledem k tomu, že řidič na místě silniční kontroly odmítl po zákonné výzvě policistů prokázat svou totožnost, policisté ho omezili na svobodě a předvedli na policejní služebnu v Hlučíně. Protože muž při služebním zákroku kladl aktivní odpor a z místa silniční kontroly se pokoušel odejít, policisté byli nuceni využít svého zákonného oprávnění a použít donucovací prostředky: hmaty a chvaty. Po zjištění totožnosti muže a po provedení dalších procesních úkonů policisté muže propustili na svobodu. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Pokus vloupání do budovy základní školy
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 13.listopadu 2012 v noční době z 12. na 13.listopadu 2012 v obci Bohuslavice na ulici Opavské. Skrze okno chlapeckého WC v přízemí budovy tamní základní školy vnikl do oddělení nižšího stupně. Jak bylo ohledáním místa činu zjištěno, pachatel z budovy školy nic neodcizil, ani zde nezpůsobil žádnou škodu. 
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
 
Policisté opavského obvodního oddělení objasnili případ výtržnictví
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 13.listopadu 2012 šestadvacetileté ženě z Opavy podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.
Shora uvedeného skutku se měla podezřelá žena dopustit dne 4.listopadu 2012 v době kolem 03:45 hodin v opavské restauraci na ulici Zacpalové. Jako host restaurace měla po slovní hádce udeřit sklenicí obsluhující, dvaačtyřicetiletou ženu. Tímto jí měla způsobit drobné zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření v opavské nemocnici. Poškozením sklenice měla podezřelá žena způsobit navíc škodu ve výši 100,- Kč. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
V době incidentu došlo současně také k poškození vstupních dřevěných dveří restaurace. Z tohoto je podezřelý třicetiletý muž z Opavy, který měl dveře v jejich spodní části vykopnout a přitom rozlomit dřevěné lišty. Tímto měl jedné opavské společnosti způsobit škodu ve výši 1.400,- Kč. Muž je podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku.
Peněženku mu odcizil z kapsy bundy
K případu došlo dne 11.listopadu 2012 v době od 16:00 hodin do 16:45 hodin v Opavě na ulici Těšínské v hypermarketu Globus. V průběhu nakupování odcizil neznámý pachatel dvaačtyřicetiletému muži z Opavy z kapsy bundy, kterou měl v té době na sobě, pánskou peněženku bez hodnoty. Okradený muž měl v peněžence své osobní doklady a finanční hotovost 1.500,- Kč.
Opavští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Ze sklepního boxu odcizil věci v hodnotě 113 tisíc korun
Opavští policisté zahájili dne 13.listopadu 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v době od 11.listopadu do 13.listopadu 2012 v Opavě na ulici Sušilové, kde nezjištěným způsobem vnikl do jednoho z tamních činžovních domů. V přízemí, poté rovněž neznámým způsobem vnikl do sklepního boxu sedmadvacetiletého muže, odkud odcizil pět párů sjezdových, carvingových lyží (značek Head, Atomic, Nordica a Elan) opatřených vázáním, v celkové hodnotě 81.000,- Kč. Z tohoto boxu pachatel dále odcizil snowboard značky Roxy opatřený vázáním, tři obaly na lyže značky Nordica, dva páry letních sandálů, jeden pár kolečkových bruslích značky Salamon, dámské žabky, dva páry letních dámských bot a obal na snowboard značky Gravity. Tedy, neznámý pachatel odcizil shora jmenovanému lyže a ostatní věci v celkové hodnotě 113.200,- Kč.
Byl přistižen při pokusu krádeže zboží
Opavští policisté sdělili dne 13.listopadu 2012 jednačtyřicetiletému muži z Karviné podezření z přečinu krádeže, spáchaného ve stádiu pokusu.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 13.listopadu 2012 v době kolem 15:05 hodin v Opavě na ulici Těšínské v prodejně se sportovním oblečením. Z prodejny se pokusil odcizit dvě značkové bundy v celkové hodnotě 7.998,- Kč. Podezřelý muž měl bundy ve zkušební kabince vložit do igelitové tašky obalené aluminiovou fólií a tašku si měl poté připevnit opaskem na záda pod bundu. K dokonání krádeže zboží nedošlo, jelikož byl jmenovaný ještě v samotné prodejně kontrolován vedoucím prodejny. Na výzvu vedoucího pak podezřelý muž obě bundy dobrovolně vydal.
Dorazivší opavští policisté následně podezřelého muže dle trestního řádu zadrželi a umístili ho do policejní cely. O jeho zadržení policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení. Dnešního dne bude podezřelý muž eskortován před soudce Okresního soudu v Ostravě, který rozhodne o jeho potrestání.
Byl přistižen při krádeži zboží
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 13.listopadu 2012 sedmadvacetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 13.listopadu 2012 v době kolem 16:20 hodin v Opavě na ulici Dukelské v hypermarketu Lidl. Z prodejního regálu měl odcizit zde volně vystavené zboží, a to čtyři kusy cukrovinek v celkové hodnotě 52,60 Kč. S odcizeným zbožím měl podezřelý muž projít prostorem pokladen bez zaplacení. Za pokladnami byl však zastaven zaměstnancem ostrahy prodejny, který na místo přivolal Policii České republiky.
Dorazivší opavští policisté následně podezřeného muže předvedli na policejní služebnu, kde ve svých databázích zjistili, že muž byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Naposledy rozsudkem Krajského soudu v Ostravě v měsíci říjnu tohoto roku, kdy mu byl uložen trest odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců nepodmíněně, který do současné doby nevykonal. Následně byl podezřelý muž dle trestního řádu zadržen a umístěn do policejní cely územního odboru Opava. Po zadokumentování případu bude podezřelý muž dne 14.listopadu 2012 předveden před soudce Okresního soudu v Opavě, který rozhodne o jeho potrestání. O zadržení muže policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Silně podnapilý muž ležel na chodníku před prodejnou
Opavští policisté zajistili dne 13.listopadu 2012 v době kolem 18:30 hodin v Opavě na ulici Mostní třiašedesátiletého muže z Bruntálu. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, ležel na chodníku před tamní prodejnou smíšeného zboží, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým stavem budil veřejné pohoršení spoluobčanů. Policisté proto muže, jak je výše uvedeno, zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager byla podnapilému muži naměřena v dechu hodnota 2,82 promile alkoholu.  
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Dopravní nehoda s těžkým zraněním chodkyně
K dopravní nehodě došlo dne 13.listopadu 2012 v době kolem 17:55 hodin v Opavě na ulici Těšínské. Dvaatřicetiletý muž z Opavy řídil po uvedené čtyřproudé silnici, v pravém jízdním pruhu, ve směru jízdy do centra města, osobní automobil tovární značky Suzuki. Ve shodnou dobu před vozidlem Suzuki jelo stejným směrem, avšak v levém jízdním pruhu, služební vozidlo Policie České republiky tovární značky Škoda Fabia (v civilním provedení). Za přechodem pro chodce, který se nachází ve směru jízdy obou vozidel před křižovatkou ulic Těšínské x Jateční, řidič služebního vozidla (policista) v reakci na pětapadesátiletou chodkyni, která přecházela ulici Těšínskou mimo vyznačený přechod pro chodce (v pohledu jeho jízdy zleva), snížil rychlost jízdy vozidla ve snaze zabránit případnému střetu. Řidič automobilu Suzuki jedoucí v pravém jízdním pruhu však již střetu s chodkyní zabránit nedokázal. Došlo ke střetu mezi pravou přední částí vozidla Suzuki a tělem chodkyně, která byla po nárazu odhozena vpravo mimo vozovku na sloupek svislé dopravní značky a poté upadla zpět na pravý okraj vozovky.
Při dopravní nehodě došlo k těžkému, blíže nespecifikovanému zranění chodkyně, která byla vozidlem Rychlé záchranné služby převezena k ošetření do ostravské nemocnice. Provedená dechová zkouška na alkohol i orientační test Drugwipe 5+ na přítomnost omamných či psychotropních látek byly u řidiče vozidla Suzuki negativní. Způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 20.000,- Kč.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě.
        
Policisté vypátrali celostátně hledaného muže i odcizené vozidlo
Kravařští policisté provedli dne 12.listopadu 2012 v době kolem 16:20 hodin v Kravařích silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Citroen Xara, které řídil osmatřicetiletý muž z Hlučínska. Na výzvu policisty se řidič odmítl podrobit orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda vozidlo neřídí pod vlivem omamné či psychotropní látky. Následně se řidič na další výzvu policisty odmítl podrobit i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu. Policisté na místě silniční kontroly tomuto řidiči řidičský průkaz nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe.  
Lustrací policistů v policejních databázích bylo navíc zjištěno, že na shora jmenovaného byl Okresním státním zastupitelstvím v Ostravě vydán předchozí souhlas k jeho zadržení. Současně policisté zjistili, že vozidlo Citroen Xara Picasso řidič neoprávněně užíval. Jedná se totiž o vozidlo, které bylo v příslušných evidencích vedeno jako odcizené. Na podkladě výše uvedeného policisté podezřelého muže na místě silniční kontroly dle trestního řádu zadrželi a umísili ho do policejní cely územního odboru v Opavě. O zadržení muže policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Ostravě. Přestože celostátní pátrání po hledaném muži i odcizeném automobilu bylo odvoláno, případem se zabývají a věc dále dle věcné příslušnosti prošetřují hlučínští policisté a současně také policisté ostravského obvodního oddělení. 
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 
 

vytisknout  e-mailem