Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.2.2013

Opava - Vloupání do motorových vozidel v Opavě a další...(16 případů) 

 

Odcizení stromů na katastru obce Chvalíkovice

V blíže neupřesněné době ode dne 03.02.2013 do dne 11.02.2013 neznámý pachatel spáchal poblíž místního rybníku na katastru obce Chvalíkovice přečin „Krádež“ tím, že z parcely poškozeného muže ročníku narození 1964 z Chvalíkovic odcizil celkem 5 vzrostlých stromů (jasanů a javorů), čímž mu byla způsobena celková škoda ve výši 6.100,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 13.02.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1980 z Raduně, neboť tento na podkladě všech doposud zjištěných skutečností v době kolem 22:50 hod. dne 12.02.2013 řídil po místní komunikaci vedoucí údolím Raduňky na katastru obce Raduň své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Favorit, přičemž byl stavěn a kontrolován ze strany hradecké policejní hlídky, kdy následnými lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že automobil řídil i přesto, že mu byl rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě z března roku 2011 uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do měsíce března roku 2019. Dvaatřicetiletý muž tedy svým protiprávním jednáním mařil výkon rozhodnutí soudu tím, že vykonával činnost, která mu byla takovým rozhodnutím zakázána a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Tři mladí muži z Opavy odcizili zboží v prodejně v Hradci nad Moravicí

Dne 13.02.2013 v 11:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1970 z Hradce nad Moravicí, že mu před chvíli 3 neznámí mladíci v jeho prodejně Elektro-Špacír na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí odcizili elektro zboží a z prodejny utekli směrem k objektu místního nádraží ČD. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí, která před Pivním barem u areálu železniční stanice zajistila 3 muže ročníků narození 1988, 1993 a 1993 z Opavy. Jak bylo dále šetřením zjištěno, tak tito mladí muži odcizili ve shora uvedené prodejně holící strojky značky Braun a značky Hyundai v celkové hodnotě 1.598,- Kč. Odcizené zboží bylo vráceno zpět majiteli a všichni shora jmenovaní pachatelé přestupku proti majetku byli po provedených nutných procesních úkonech propuštěni ze zajištění. Vše je nadále v šetření.


Pokus vloupání do prodejny v obci Třebom

V noční době od 23:00 hod. dne 12.02.2013 do 08:00 hod. dne 13.02.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Třebom přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po přelezení oplocení vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, u kterého je provozována prodejna smíšeného zboží, kdy z volně přístupné venkovní kuchyně odcizil 5 kusů polotučného mléka v hodnotě 75,- Kč a kus špeku v hodnotě 180,- Kč. Následně rozbil skleněnou výplň vstupních dveří do prodejny se škodou ve výši 180,- Kč, dovnitř však nevnikl a nic neodcizil. Poškozenému muži ročníku narození 1943 z Třebomi tak byla způsobena celková škoda ve výši 435,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Čtyřiadvacetiletý muž z Třebomi neoprávněně vnikl do neobydleného domu v Třebomi

Dne 13.02.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se měl dopustit muž ročníku narození 1989 z Třebomi tím, že v podvečerních hodinách dne 12.02.2013 přes nezajištěné okno ve zděném oplocení vstoupil na pozemek v současné době neobývaného rodinného domu v obci Třebom, kdy po otevření vstupních dveří vešel do tohoto domu, tento prohledal a odcizil zde sekeru s dřevěnou násadou. Škoda vznikla doposud neupřesněnému majiteli, poněvadž dům je v exekuci. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do osobního automobilu v areálu firmy na katastru obce Mokré Lazce

Dne 13.02.2013 v době mezi 10:15 hod. a 12:00 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu firmy Haberkorn Ulmer na katastru obce Mokré Lazce přečin „Krádež“ a „Přečin poškození cizí věci“ tím, že rozbil skleněnou výplň zadních dveří se škodou ve výši 10.000,- Kč na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle značky Nissan Navara (polské mezinárodní registrační značky), kdy z automobilu odcizil navigaci značky Tom Tom v hodnotě 280 euro, cestovní kufřík značky Knomo fialové barvy v hodnotě 280 euro, ve kterém byly různé osobní doklady, kreditní a debetní karty, cestovní doklad - pas, kosmetické potřeby v hodnotě 200 euro, obal na pas v hodnotě 60 euro, finanční částky na hotovosti ve výši 20 britských liber, 40 euro a 120 švýcarských franků, vše ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1984 z Velké Británie. Dále byl z vozidla odcizen notebook značky Dell model Latitude E 4200 černé barvy v hodnotě 1.400 euro, ke škodě poškozené organizaci z Velké Británie. Škoda na automobilu vznikla ženě ročníku narození 1980 z Polska, celková škoda tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 58.420,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení měděných okapových svodů v centru města Opavy zná pachatele

Dne 23.01.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že v době od 15:30 hod. dne 12.01.2013 do 08:00 hod. dne 15.01.2013 neznámý pachatel přelezl kovový plot o výšce 2,5 metrů na uzamčený pozemek Finančního úřadu na ulici Masarykova Třída v Opavě, kdy z budovy tohoto úřadu odcizil 3 metry měděného okapového svodu, čímž byla poškozené organizaci Generální finanční ředitelství Praha způsobena celková škoda ve výši 2.000,- Kč. Případ šetřili policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří následně zjistili, že shora uvedené majetkové činnosti se dopustil muž ročníku narození 1992 z Hradce nad Moravicí. Tento muž rovněž dne 12.02.2013 odcizil měděné okapové svody ze dvou budov na ulici Bezručovo náměstí v Opavě a také ve stejné době odcizil z budovy Finančního úřadu na ulici Masarykova Třída v Opavě měděné parapety oken. Případ je nadále v šetření, přičemž jednadvacetiletému muži opavští policisté již dne 13.02.2013 sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění a jeho vykázání z obydlí

Dne 12.02.2012 ve 20:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila v jednom z rodinných domů na ulici U Pánského dvora v Opavě muže ročníku narození 1953 z Opavy, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu fyzicky napadl svou manželku (ženu ročníku narození 1952 z Opavy) a vzhledem k tomu, že zde vznikla důvodná obava, že pro své agresivní chování bude ve svém protiprávním jednání pokračovat, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Dne 13.02.2013 v 08:45 hod. po svém vystřízlivění byl shora jmenovaný devětapadesátiletý muž umístěn v policejní cele při Územním odboru Policie České republiky v Opavě k provádění nutných procesních ukonů, o čemž byla informována Okresní státní zástupkyně v Opavě, poněvadž na základě všech zjistěných skutečností je zřejmé, že je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ublížení na zdraví“. Opavští policisté dále rozhodli o jeho vykázání na dobu 10 dnů z místa jeho bydliště, kde bydlí společně se svou manželku a rovněž i z bezprostředního okolí rodinného domu, poněvadž se již delší dobu dopouští domácího násilí, kdy jednotlivé role jsou jasně stanoveny na oběť a agresora a jeho jednání se neustále stupňuje. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Opavě

Dne 13.02.2013 v době kolem 01:40 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách řidiče osobního motorového vozidla značky Nissan Almera, a to muže ročníku narození 1991 z Kravař. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle byl pozitivní na návykovou látku Amfetamin. Jednadvacetiletý řidič byl následně ze strany zakročujících policistů vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kdy toto bez udání důvodů odmítl. Řidičský průkaz mu zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do motorových vozidel na ulicích Na Rybníčku a Náměstí Svaté Hedviky v Opavě

V blíže neustanovené době od 16:00 hod. dne 12.02.2013 do 17:00 hod. dne 13.02.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Na Rybníčku v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po vylomení zámku předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia combi, ze kterého odcizil autorádio značky Pioneer v hodnotě 1.000,- Kč a na automobilu způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1966 z Opavy. Dále ve stejné době se pokusil vniknout po páčení zámku předních dveří do osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, které bylo zaparkováno na ulici Náměstí Svaté Hedviky v Opavě, což se mu nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, poškozené ženě ročníku narození 1971 z Opavy však na zařízení automobilu vznikla škoda ve výši 4.000,- Kč. Celková škoda tak činí 7.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Alšové v Opavě

V noční době od 19:00 hod. dne 12.02.2013 do 06:30 hod. dne 13.02.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Alšové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skla zadních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Ford Mondeo, ze kterého odcizil snowboard černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, přičemž poškozením automobilu vznikla škoda ve výši 2.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1973 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do dodávkového automobilu na ulici Olomoucké v Opavě

Dne 13.02.2013 v době mezi 11:20 hod. a 11:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě přečin „Krádež“ tím, že dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do uzamčeného dodávkového motorového vozidla značky Citroën Jumper, odkud odcizil 370 krabiček cigaret značky Viceroy modré barvy, 370 krabiček cigaret značky Viceroy červené barvy, 80 krabiček cigaret značky Viceroy stříbrné barvy, 30 krabiček cigaret značky Viceroy bílé barvy a 80 krabiček cigaret značky Viceroy zelené barvy, čímž byla poškozené soukromé firmě JAS ČR a.s. Přerov způsobena celková škoda ve výši 59.000,- Kč. Ke škodě na automobilu nedošlo a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do osobního automobilu na ulici K Rybníčkům v obci Otice

Dne 13.02.2013 v době mezi 14:00 hod. a 16:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici K Rybníčkům v obci Otice přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po rozbití skleněné výplně zadních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia Scaut, ze kterého odcizil fotografický objektiv značky Canon černé barvy v hodnotě 13.000,- Kč, tělo fotoaparátu značky Canon černé barvy v hodnotě 20.000,- Kč, flash disk USB 3 černé barvy v hodnotě 2.000,- Kč a originální ochranný obal na fotoaparát šedé barvy v hodnotě 3.000,- Kč, přičemž na zařízení automobilu vznikla škoda ve výši 10.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1953 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 48.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 13.02.2013 ve 22:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila v jednom z bytů činžovního domu na ulici Zámecký okruh v Opavě muže ročníku narození 1974 ze Štěpánkovic, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 3,42 promile alkoholu v dechu) nejprve slovně a poté i fyzicky napadl svou přítelkyni (ženu ročníku narození 1972 z Opavy). Vzhledem k tomu, že se i za přítomnosti přivolaných policistů choval agresivně a arogantně, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 13.02.2013 ve 14:00 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1981 z Vítkova, že byla před chvíli na ulici Opavské ve Vítkově slovně a fyzicky napadena ze strany svého podnapilého kamaráda, a to muže ročníku narození 1977 z Vítkova. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově, která zjistila, že shora uvedený pětatřicetiletý muž je v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,51 promile alkoholu v dechu), před zakročujícími policisty se nadále chová agresivně a z těchto důvodů bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Osmatřicetiletý muž z Větřkovic napadal přivolané vítkovské policisty

Dne 12.02.2013 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil úkony trestního řízení ve věci zločinu „Násilí proti úřední osobě“, kterého se měl dopustit muž ročníku narození 1974 z Větřkovic tím, že v době kolem 15:00 hod. dne 12.02.2013, když přivolaná policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově přijela do obce Větřkovice na oznámení ženy ročníku narození 1946 z Větřkovic (matka výše uvedeného muže) řešit protiprávní jednání jejího syna, který jí chvíli předtím slovně i fyzicky napadal, tak v prostorách zádveří jejich rodinného domů vzal do obou rukou kovovou lištu dveří o délce 160 cm, držel ji před sebou jako meč, řval na zakročující policisty, ať okamžitě vypadnou z jeho pozemku a poté zaútočil na jednoho z přítomných policistů, kdy udělal dva kroky proti němu, šermoval mu s tyčí těsně před obličejem a snažil se jej udeřit. V tomto mu bylo zabráněno použitím donucovacích prostředků ze strany policistů, kdy nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob ani ke škodě na majetku. Následně byl osmatřicetiletý muž v 15:30 hod. dne 12.02.2013 zadržen a byl umístěn do policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě, o čemž byla vyrozuměna Okresní státní zástupkyně v Opavě. Dne 13.02.2013 bylo shora jmenovanému muži sděleno obvinění pro uvedený skutek a po provedných procesních úkonech byl v 14:50 hod. téhož dne propuštěn ze zadržení. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem