Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.3.2013

Opava - Odcizení notebooku z pokoje opavských vysokoškolských kolejí a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 13.03.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 165.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v Hlučíně, části Darkovičky

Dne 12.03.2013 v době kolem 22:30 hod. prováděla policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně dohled nad silničním provozem na ulici Vřesinské v Hlučíně, části Darkovičky, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla značky Citroen Xantia, a to muže ročníku narození 1990 z Hlučína. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly ze strany zakročujících policistů naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,43 promile a 0,44 promile alkoholu v dechu. Třiadvacetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu nebyl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dvaačtyřicetiletý muž chtěl spáchat v kolejišti v obci Háj ve Slezsku sebevraždu

Dne 13.03.2013 v 02:10 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1971 z Hrabyně, že se právě nachází v kolejišti v obci Háj ve Slezsku a chce spáchat sebevraždu. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která v kolejišti, a to zhruba ve vzdálenosti 100 metrů od budovy vlakového nádraží ČD v obci Háj ve Slezsku, uviděla neznámého muže. Následně v něm byl zjištěn shora uvedený oznamovatel, kdy orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,74 promile alkoholu v dechu. Přivolaný zdravotnický pracovník RZS Zábřeh poté rozhodl o převozu tohoto muže k dalšímu lékařskému ošetření na interní oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Asistenci při převozu do zdravotnického zařízení provedla přivolaná policejní hlídka SPJ (Speciální pořádkové jednotky) Krajského ředitelství Policie České republiky Moravskoslezského kraje Ostrava. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany hlučínských policistů.


Odcizení nafty z nákladních automobilů na ulici Ke Kapli v obci Markvartovice

Dne 13.03.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době ode dne 22.02.2013 do dne 13.03.2013 vstoupil do oploceného a uzamčeného areálu bývalého zemědělského družstva na ulici Ke Kapli v obci Markvartovice, kde po vypáčení uzamykatelných víček palivových nádrží odcizil ze zde 3 zaparkovaných nákladních motorových vozidel motorovou naftu (300 litrů, 300 litrů a 150 litrů), vše v celkové hodnotě 26.175,- Kč, přičemž poškodil 2 kusy sítek palivových nádrží v hodnotě 2.600,- Kč. Poškozené společnosti J Sped spol. s r.o. Hlučín tak byla způsobena celková škoda ve výši 28.775,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 13.03.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1940 z Ostravy, neboť tento byl v době kolem 21:15 hod. dne 13.03.2013 stavěn a kontrolován ze strany hradecké policejní hlídky na katastru obce Chvalíkovice jako řidič osobního motorového vozidla značky Ford Mondeo, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že shora uvedený muž je v této době neřidič, poněvadž má rozhodnutím Městského úřadu ve Valašském Meziříčí z prosince roku 2011 vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny po dobu 16 měsíců, a to do dubna roku 2013. Dvaasedmdesátiletý muž tedy tímto svým jednáním naplnil znaky skutkové podstaty přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“, neboť mařil nebo podstatně ztěžoval výkon rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu veřejné moci tím, že vykonával činnost, která mu byla takovým rozhodnutím zakázána.


Kontrola řidiče osobního automobilu v obci Velké Hoštice

Dne 13.03.2013 v době kolem 00:10 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla na ulici Opavské v obci Velké Hoštice osobní motorové vozidlo značky Mercedes Benz, kdy řidič tohoto automobilu neuposlechl pokyny pro zastavení, hlídku objel a odbočil na ulici Mírovou. Z tohoto důvodu policejní hlídka vyjela za výše uvedeným vozem a následovala jej až na ulici Janáčkovou v obci Velké Hoštice. Zde ujíždějící automobil zastavil a z místa řidiče vyběhl muž. Zakročující policisté se vydali za ním a vzhledem k tomu, že nereagoval na zákonné výzvy k zastavení, byl doběhnut a za pomocí donucovacích prostředků (hmatů a chvatů) byl zajištěn. Následně byl v této neznámé osobě zjištěn muž ročníku narození 1954 z Velkých Hoštic. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byl naměřen pozitivní výsledek s hodnotou 1,56 promile alkoholu v dechu. Opětovnou dechovou zkoušku bezdůvodně odmítl a rovněž odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kde však byl poté umístěn k vystřízlivění. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a nevznikla žádná škoda na majetku. Výše jmenovaný osmapadesátiletý muž je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Policisté z ostravské Speciální pořádkové jednotky zadrželi v Opavě 3 mladíky z VÚM

Dne 13.03.2013 v 00:15 hod. policisté z SPJ (Speciální pořádkové jednotky) Krajského ředitelství Policie České republiky Moravskoslezského kraje Ostrava prováděli výkon služby na ulici Olomoucké v Opavě, kdy zahlédli 3 mladíky. Jejich následnou kontrolou a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se jedná o mladíka ročníku narození 1995 z Ústí nad Orlicí, který má rozsudkem Okresního soudu ve Vsetíně z února roku 2012 nařízenou ústavní výchovu, v dalším mladém muži byl zjištěn mladík ročníku narození 1996 z Ostravy, který má rozsudkem Okresního soudu v Ostravě z listopadu roku 2011 nařízenou ústavní výchovu a v třetím kontrolovaném muži byl ustanoven mladík ročníku narození 1995 z Olomouce, jenž má rozsudkem Okresního soudu v Olomouci z června roku 2010 rovněž nařízenou ústavní výchovu. Jak bylo dále zjištěno, tak všichni tři mladiství utekli v podvečerních hodinách dne 11.03.2013 ze dvora Výchovného ústavu mládeže VÚM v Novém Jičíně. Z tohoto důvodu byli výše jmenovaní zajištěni a eskortováni do Dětského ústavu v Ostravě-Kunčičkách.


Odcizení bronzového materiálu z areálu firmy Ferram v Opavě-Vávrovicích

Dne 13.03.2013 v době mezi 01:45 hod. a 02:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Vávrovické v Opavě, městské části Vávrovice přečin „Krádež“ tím, že z haly na dělení materiálu ve společnosti Ferram Strojírna spol. s r.o. Opava odcizil ze dvou palet bronzový materiál (různé kulatiny a trubky) v hodnotě 25.000,- Kč. Shora uvedené poškozené společnosti tak byla způsobena celková škoda ve výši 25.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení notebooku v budově VŠ kolejí v Opavě-Palhanci

V noční době od 22:00 hod. dne 12.03.2013 do 03:00 hod. dne 13.03.2013 neznámý pachatel spáchal ve 4. patře budovy vysokoškolských kolejí Slezské univerzity na ulici Vávrovické v Opavě, městské části Palhanec přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil do řádně neuzamčeného pokoje, odkud odcizil volně odložený notebook značky HP černé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1989 z Českých Budějovic způsobena škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Případ výtržnictví v obci Bratříkovice zná dva pachatele

Dne 22.01.2013 v době kolem 19:15 hod. muž ročníku narození 1992 z Bratříkovic a muž ročníku narození 1989 z Opavy-Kateřinek spáchali v místní restauraci v obci Bratříkovice přečin „Výtržnictví“ tím, že prvně jmenovaný nejprve fyzicky napadl druhého uvedeného muže tím způsobem, že jej několikrát udeřil pěstmi do hlavy, načež napadený na tento útok reagoval tak, že se začal bránit, kdy uchopil dvacetiletého muže za oděv a mezi mladými muži tak došlo k vzájemnému držení a přetahování se. Přitom došlo k rozbití dvou kusů židlí v hodnotě 5.530,- Kč, čímž způsobili škodu ženě ročníku narození 1974 ze Svobodných Heřmanic. Oba dva muži se tedy na místě veřejnosti přístupném dopustili hrubé neslušnosti nebo výtržnosti tím, že napadli druhého.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem