Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.4.2012

Opava - Policisté zajistili dvě silně podnapilé, agresivní osoby a další události (9 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče
K dopravní nehodě došlo dne 12.dubna 2012 ve 23:45 hodin v obci Melč na silnici II. třídy č. 443. Jednadvacetiletý muž řídil po uvedené silnici, ve směru jízdy od Zálužné na Radkov, osobní automobil tovární značky Škoda Octavia. Je podezřelý z toho, že nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla stavu a povaze vozovky (mokrá vozovka), dále svým schopnostem (podnapilému stavu) a vlastnostem vozidla (hloubka dezénu předních pneumatik byla pod stanovenou mezí) a při průjezdu levotočivou zatáčkou v klesání nezvládl řízení automobilu. S vozidlem vyjel vpravo mimo komunikaci, načež následně uvedl vozidlo do smyku, vlivem kterého přejel do protisměru, dále na chodník a posléze vozem narazil do oplocení dvou rodinných domů, transformátoru elektřiny a živého plotu tvořeného keři.
Ke zranění osob při této nehodě nedošlo. Řidič se na výzvu vítkovských policistů, ještě před příjezdem dopravních policistů, podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 1,34 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,23 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Dorazivší dopravní policisté mu na místě nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Hmotná škoda na havarovaném vozidle, dále škoda na oploceních dvou rodinných domů, transformátoru a živém plotu byla celkově vyčíslena na částku 90.000,- Kč.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku 13.dubna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba zranění povahy lehké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 125.000,- Kč.
  
Je podezřelý z podvodu
 
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 13.ledna tohoto roku v Opavě na ulici Nákladní. Dvaačtyřicetiletému muži z Opavy nabídl k odkoupení za částku 18.000,- Kč tisíc litrů motorové nafty. Namísto motorové nafty však pachatel poškozenému prodal barel s obsahem tisíc litrů vodnaté tekutiny, kterou za motorovou naftu vydával.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu podvodu.
Vyhlášení pátrání po odcizeném automobilu Lancia

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci. Tohoto skutku se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v době od 1.března do 11.dubna tohoto roku v Opavě – Kylešovicích na ulici Bílovické. Na parkovišti před areálem Správy a údržby silnic se neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Lancia Dedra, registrační značky 2T7 5638, roku výroby 1991, barvy žluté metalízy. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel třiadvacetiletému muži z Hradce nad Moravicí škodu ve výši 10.000,- Kč.
Oznámení od majitele vozidla přijali hradečtí policisté dne 13. dubna 2012 a téhož dne vyhlásili po odcizeném automobilu celostátní pátrání.
Nález munice pocházející z období II. světové války na katastru obce Vršovice

Sedmačtyřicetiletý muž z Opavy dne 13.dubna 2012 v 19:45 hodin telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že v lesním porostu na katastru obce Vršovice nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hradečtí policisté a policejní pyrotechnik (Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, Pyrotechnická služby - expozitury se sídlem ve Frýdku- Místku), který si následně nalezenou munici převzal ke zneškodnění. Jednalo se o dělostřeleckou minu (ráže 120 mm), jeden kilogram náloživa, ruční granát (vzor 24), ruční granát (vzor 40), dva ruční granáty (vzor 42), dva puškové granáty tříštivé, dva ruční granáty F1 a dva signální náboje.
Je podezřelý z krádeže vloupání

Kravařští policisté sdělili dne 13.dubna 2012 sedmadvacetiletému muži z Kravař podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se měl dopustit dne 10.dubna 2012 v Kravařích na ulici Tyršové, v prostoru zvaném Mezivodky. Z tamního areálu skladu stavebního materiálu, po předchozím překonání 200 cm vysokého drátěného oplocení, měl odcizit celkem třicet kusů zde uložených betonových dlaždic a kovový profil, vše v celkové hodnotě 1.500,- Kč, ke škodě dvaašedesátiletého muže z Kravař.
Případ objasnili kravařští policisté na základě místní a osobní znalosti. Věc je šetřena formou zkráceného přípravného řízení.
Odcizil měděné žlaby

K případu došlo v nočních hodinách z 12. na 13.dubna 2012 v Kravařích – Koutech na ulici Kostelní. Neznámý pachatel odcizil z tamní neobydlené novostavby rodinného domu nacházející se na neoploceném pozemku celkem 20 metrů měděného okapového žlabu, dvě měděná římsová kolena, přičemž jeden měděný okapový žlab poškodil a kusem betonu rozbil okno místnosti toalety. Třiapadesátiletému muži z Kravař způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 13.100,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež.
Silně podnapilý muž napadal svou družku

Opavští policisté zajistili dne 13.dubna 2012 v 18:40 hodin v bytě činžovního domu na jedné z ulic v Opavě sedmačtyřicetiletého Opavana. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, v místě bydliště nejprve slovně a poté i fyzicky napadal svou osmačtyřicetiletou družku. Vzhledem k vzrůstajícímu agresivnímu chování shora jmenovaného, který se policistům vzpouzel, kladl pasivní odpor a nechtěl nastoupit do služebního vozidla, byli policisté k jeho překonání nuceni využít svého zákonné oprávnění a použít donucovací prostředky, hmaty, chvaty a následně i pouta. Poté zajištěného muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Dechové zkoušce se muž, vzhledem ke svému značně podnapilému stavu a agresivitě, nebyl schopen podrobit.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Silně podnapilá žena napadala svého vnuka
Pětatřicetiletý muž z Opavska dne 13.dubna 2012 krátce před osmnáctou hodinou večer telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové liny čísla 158, že je v místě trvalého bydliště, v jedné z obcí na katastru Obvodního oddělení Velké Heraltice, slovně napadán ze strany své šestasedmdesátileté babičky. Na místo se dostavili heraltičtí policisté, kteří ženu dle služebního zákona zajistili. Policisté seniorku zajistili, neboť svého vnuka slovně vulgárně napadala i před nimi samotnými, přičemž na jejich výzvy, aby upustila od svého protiprávního jednání, nereagovala. Vzhledem k tomu, že byla navíc v silně podnapilém stavu, policisté ženu převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Při zajišťování seniorky byli policisté nuceni použít donucovací prostředky, hmaty a chvaty, neboť zajištěná žena kladla aktivní odbor a odmítala nastoupit do služebního vozidla. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob. Dechové zkoušce se žena nepodrobila.
Věc šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích jako přestupek proti občanskému soužití.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem