Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.6.2011

Opava - Objasnění případu vloupání do dvou zahradních chat a další události (11 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 13.června 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 32.000,- Kč.
Poškodil tři zaparkovaná motorová vozidla
K případu došlo dne 13.června 2011 v době od 11:30 hodin do 18:55 hodin v Hlučíně na ulici Jarní. Na této ulici dosud nezjištěný pachatel poškodil neznámým předmětem lak tří zde zaparkovaných motorových vozidel:
  • Prvním poškozeným automobilem bylo motorové vozidlo tovární značky Kia Ceed. U tohoto vozu vytvořil neznámý pachatel v laku na pravém předním blatníku rýhu dlouhou 15 cm a na dveřích od zavazadlového prostoru vytvořil dvě rýhy délek 15 cm a 20 cm. Sedmatřicetileté ženě z Hlučína způsobil neznámý pachatel škodu v předběžné výši 6.000,- Kč.
  • Druhým poškozeným vozidlem byl osobní automobil tovární značky Renault Clio. Na tomto vozidle vytvořil neznámý pachatel souvislou rýhu dlouhou 150 cm. Rýha směřovala od pravého zadního kola k pravému přednímu kolu. Škoda na vozidle Renault nebyla do současné doby vyčíslena.
  • Třetí motorové vozidlo, které pachatel poškodil, bylo tovární značky VW Bora. Na tomto automobilu vytvořil pachatel rýhu na zadním pravém blatníku, dlouhou 15 cm. Pachatel dále vytvořil rýhy dlouhé 60 cm, a to na pravých zadních dveřích, na pravých předních dveřích, a na pravém předním blatníku. U tohoto vozidla pachatel navíc rozbil pravé zpětné zrcátko. Osmatřicetiletému muži z Hlučína způsobil pachatel škodu v předběžné výši 15.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
  
Měděné okapy odcizil z budovy hasičské zbrojnice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 12. na 13.června 2011 v obci Březová, části Lesní Albrechtice. Z okraje střechy v zadní části budovy hasičské zbrojnice pachatel odcizil celkem jedenáct metrů měděných okapových žlabů. Část svodů přitom na místě sešlapáním znehodnotil. Škodu ve výši 7.320,- Kč způsobil Obci Březová.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin krádež.
Ze zaparkovaného motorového vozidla odcizil kola
Policisté Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí zahájili dne 13.června 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Shora uvedeného skutku se neznámý pachatel dopustil v noční době z 10. na 11.června 2011 v Hradci nad Moravicí na ulici Opavské na parkovišti u vlakového nádraží. Ze zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Opel Vectra odcizil kompletní sadu čtyř kol složených ze sedmipaprskových hliníkových ráfků značky Momo, dvou pneumatik značky Toyo a dvou pneumatik značky Dunlop. Osmadvacetiletému muži ze Slovenska tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč.
Nález munice pocházející z II. světové války v obci Branka u Opavy
Pětadvacetiletý muž z Mělníka dne 13.června 2011 kolem půl čtvrté odpoledne telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky 158, že v průběhu výkopových prací na ulici Havlíčkové v obci Branka u Opavy nalezl munici pocházející z období II. světové války. Na místo se dostavili hradečtí policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o dělostřeleckou minu ráže 160 mm a tuto si následně převzal ke zneškodnění.
Je třeba zmínit, že hradečtí policisté, v rámci zajištění bezpečnosti osob, místo nálezu dělostřelecké miny uzavřeli až do příjezdu policejního pyrotechnika. V rámci zajištění bezpečnosti proto evakuovali celkem 60 osob z dvaceti v blízkosti se nacházejících domů. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo. Doba evakuace osob trvala od 15:45 hodin do 16:45 hodin.
Náhrdelník odcizil z pokoje rodinného domu
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 12. na 13.června 2011 v obci Kravaře na ulici U Trati. Z pokoje nacházejícího se v přízemí rodinného domu odcizil náhrdelník stříbrné barvy z chirurgické oceli, který měl osmadvacetiletý muž odložen na nočním stolku vedle postele. Odcizením náhrdelníku způsobil pachatel škodu ve výši 7.200,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež.
Objasnění případu vloupání do dvou chatek.Okradený majitel své odcizené věci poznal: přistihl pachatele, když lup přemísťoval k prodeji
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili dne 12.června 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý třicetiletý muž z Opavy. Vyjmenovaných skutků se dopustil v nočních hodinách z 11. na 12.června 2011 v Opavě – Kateřinkách na ulici Na Bahně, kde se vloupal do dvou zahradních chatek:
  • V prvním případě podezřelý muž překonal 150 cm vysoké oplocení a vnikl tak na pozemek zahradní chatky, patřící osmačtyřicetiletému muži. U chaty následně vypáčil vstupní dveře a vnikl dovnitř. Prostory chatky prohledal a odtud odcizil tři balení kávy, dále zkonzumoval sýrové tyčinky a okurky. Podezřelý muž vnikl, po předchozím odstranění visacího zámku, i do uzamčeného přístřešku, který se nachází vedle chatky. Z tohoto odcizil šedý plastový kufr s různým drobným ručním nářadím, tři AKU vrtačky i s kufříky, sadu gola klíčů, měnič napětí, ruční pásovou brusku, benzínový křovinořez a elektrické nůžky. Shora jmenovanému majiteli chaty způsobil podezřelý muž odcizením věcí a poškozením zařízení celkovou škodu ve výši 14.908,- Kč.
  • V druhém případě překonal podezřelý muž oplocení vysoké 160 cm a vnikl na pozemek zahradní chaty třicetiletého muže. I u této chaty vypáčil dveře a vnikl dovnitř. Z chatky podezřelý muž odcizil rádio s CD přehrávačem, stan, spací pytel a jedno balení kávy 3 v 1, vše v celkové hodnotě 3.450,- Kč. Na zařízení chatky způsobil podezřelý muž škodu 2.000,- Kč.
Dne 12.června 2011 v době kolem půl desáté večer zadržela podezřelého muže dle trestního řádu hlídka opavských policistů, a to na ulici Edvarda Beneše v Opavě – Kateřinkách. Podezřelý muž byl v přítomnosti dalšího dvaatřicetiletého muže z Opavy. Oba muže policisté zadrželi, neboť měli u sebe odcizené věci z chatek. O zadržení policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, policisté věc šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Třicetiletému muži sdělili opavští policisté dne 13.června 2011 podezření ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Dvaatřicetiletému muži sdělili opavští policisté dne 13.června 2011 podezření ze spáchání přečinu podílnictví. Druhý z podezřelých mužů se totiž vloupání do chatek nedopustil, avšak odcizené věci chtěl dne 12.června 2011 prodat, ačkoli byl srozuměn s tím, že se jedná o věci pocházející z trestné činnosti. Prodat odcizené věci se ale podezřelému muži nepodařilo, neboť byl s odcizenými věcmi na ulici Edvarda Beneše přistižen majitelem první vykradené chaty, který ihned prostřednictvím tísňové linky 158 přivolal Policii České republiky.  
Opavští policisté, po sdělení podezření obou mužům, tyto ze zadržení propustili na svobodu.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Čajkovského v Opavě
K vloupání do osobního automobilu tovární značky VW Golf došlo v noční době z 12. na 13.června 2011 v Opavě na ulici Čajkovského. Neznámý pachatel u tohoto vozidla vypáčil zámek zadních pátých dveří a vnikl dovnitř. Z vozu následně odcizil autorádio značky Panasonic s CD přehrávačem, v hodnotě 2.000,- Kč. Dále pachatel vypáčil i víko úložného prostoru v pravé části palubní desky, odkud ale nic neodcizil. Přesto vypáčením zámku dveří a úložného prostoru způsobil škodu ve výši 23.000,- Kč, to vše jednatřicetileté majitelce vozidla z Opavy.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Poškodil zaparkované motorové vozidlo
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Tohoto skutku se dopustil dne 13.června 2011 v době od 12:00 hodin do 14:30 hodin na parkovišti ulice Kolářské v Opavě. Nezjištěným předmětem poškodil levé zadní boční sklo zavazadlového prostoru zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Nissan Pathfinder. Škodu ve výši 16.000,- Kč způsobil jedné opavské společnosti.
Případ šetří opavští policisté.
Silně podnapilý muž ležel na chodníku
Opavští policisté dne 13.června 2011 krátce po dvaadvacáté hodině večer zajistili v Opavě na ulici Těšínské šestatřicetiletého muže z Opavy. Muž ležel v silně podnapilém stavu na chodníku před budovou benzínové čerpací stanice. Vzhledem k tomu, že muž nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým stavem budil veřejné pohoršení kolemjdoucích občanů, policisté jej převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Podnapilý muž se nebyl schopen podrobit dechové zkoušce. 
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Naftu odcizil ze dvou nákladních vozidel
K případu došlo v době od 10.června do 13.června 2011 v obci Dolní Životice na ulici Zámecké. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím přestřižení pletiva oplocení, do areálu tamní společnosti. Z nezajištěných palivových nádrží dvou zde zaparkovaných nákladních motorových vozidel (tovární značky Avia a tovární značky Man) odcizil celkem 80 litrů motorové nafty, v celkové hodnotě 2.680,- Kč. Poškozením oplocení způsobil pachatel pětisetkorunovou škodu, to vše jedné dolnoživotické společnosti.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                                                                                                                     

vytisknout  e-mailem